6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)

La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/.
În 2025, IDSDP se va concentra pe tema 'Egalizarea terenului de joc: Sport pentru incluziune socială', subliniind rolul sportului în promovarea egalității de șanse și în promovarea societăților incluzive.
Tema din acest an își propune să provoace stereotipurile și să permită sportul incluziv pentru toți, indiferent de vârstă, gen sau rasă. De asemenea, subliniază că sportul este forța unificatoare care încurajează incluziunea și societăți mai echitabile, servind ca o platformă puternică de dialog pentru a aborda prejudecățile și a inspira schimbări pozitive la nivel global.
Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace va fi marcată de un eveniment găzduit la sediul Națiunilor Unite din New York, organizat în urma unei colaborări între Misiunea Permanentă a Principatului Monaco, Misiunea Permanentă a Statului Qatar, Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale, Departamentul Comunicații Globale și ONU Femei. Evenimentul oferă oportunitatea de angajare într-o serie de discuții semnificative cu privire la problemele care se intersectează, precum sportul, egalitatea de gen, îmbătrânirea sănătoasă și egalitatea rasială.
Prin intermediul unor discuții relevante, IDSDP se străduiește să crească gradul de conștientizare, să celebreze poveștile de succes, să consolideze parteneriatele și să pledeze pentru soluții la provocările critice.
În 2025, Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace va servi drept platformă de explorare a modului în care sportul poate servi ca instrument pentru o mai bună incluziune socială și progres.
Data de 6 aprilie a fost declarată, în 2013, Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și Pace (IDSDP), prin Rezoluția 67/296 de către Adunarea Generală a ONU, care 'a invitat statele, sistemul Națiunilor Unite și, în special, Oficiul Națiunilor Unite pentru Sport pentru Dezvoltare și Pace, organizațiile internaționale relevante și organizațiile sportive internaționale, regionale și naționale, societatea civilă inclusiv organizațiile neguvernamentale și sectorul privat și toate celelalte părți interesate relevante să coopereze, să observe și să crească gradul de conștientizare cu privire la Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace.'
În 2024, tema zilei a fost 'Sport for the Promotion of Peaceful and Inclusive Societies', iar în 2023 - 'Scoring for People and Planet', potrivit https://www.un.org/.
***
În perioada 11 aprilie - 8 mai 2024, s-au desfășurat la New York, Jocurile inaugurale ale Organizației Națiunilor Unite, un pas semnificativ în promovarea diplomației sportive. Inițiate de Turkmenistan și co-organizate de Australia, India, Kazahstan, Qatar și El Salvador, Jocurile au fost organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a sportului pentru dezvoltare și pace, indică https://social.desa.un.org/.
La evenimentul cu opt discipline sportive - fotbal, baschet, volei, tenis, pickleball, alergare, șah și yoga - au participat peste 300 de sportivi din 85 de țări și 18 organizații. Competiția a reunit diplomați, personal ONU și membri ai agențiilor specializate, promovând unitatea, încrederea și bunăstarea în rândul reprezentanților ONU.
Jocurile au subliniat angajamentul ONU față de cooperare, corectitudine și incluziune socială prin sport. Evenimentul a fost finanțat integral prin contribuții voluntare, reflectând devotamentul comunității internaționale pentru consolidarea păcii prin inițiative sportive.
O nouă ediție a Jocurilor ONU este programată în perioada 2 aprilie - 13 mai 2025, la New York. În cadrul ediției din acest an, sporturile incluse în program sunt: fotbal, yoga, șah, alergare, baschet, badminton, pickleball, volei, tenis și tenis de masă, indică site-ul https://unitednationsgames.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Radio Jurnal FM/X
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)