logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Apostol (FPE): Proiectul privind impozitul pe construcții speciale, așa cum e lansat în transparență, presupune ca această taxă să devină permanentă

Imagine din galeria Agerpres

Proiectul privind impozitul pe construcții speciale, așa cum este lansat în transparență decizională, presupune ca această taxă să devină una permanentă, ceea ce ar însemna o penalizare permanentă a proiectelor de investiții, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Federației Patronale a Energiei (FPE), Daniel Apostol.

''România are nevoie de dezvoltare economică, iar aceasta nu se poate obține decât cu investiții majore. Statul trebuie să încurajeze realizarea de investiții. Dar impozitul pe construcții speciale este o taxare a investițiilor, este o povară fiscală care va descuraja semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național, va reduce locurile de muncă și va aduce incertitudini cu privire la prețurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate). Noi înțelegem nevoia statului de a face eforturi de diminuare a deficitului bugetar aflat la cote alarmante, noi solicităm și am solicitat limitarea în timp a aplicării impozitului de construcții speciale. Așa cum este proiectul lansat în transparență, presupune ca aceasta taxă să devină una permanentă. Ceea ce ar însemna o penalizare permanentă a proiectelor de investiții'', a explicat Daniel Apostol.

El a subliniat că Ministerul Finanțelor a ținut cont de unele dintre observațiile FPE și a acceptat ca acest impozit să fie calculat la valoarea contabilă netă a construcțiilor, ceea ce ar diminua povara fiscală pe care statul dorește să o impună.

''Totuși, calcule independente preliminare arată că impozitul pe construcții speciale nu este o măsură fiscală eficientă și nu adresează problemele structurale ale bugetului întrucât acest impozit are un efect marginal asupra veniturilor statului, dar un impact negativ semnificativ asupra economiei și poate descuraja investițiile, afectând astfel competitivitatea economică a României'', a punctat directorul general al FPE.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, proiectul de OUG pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, impozitul pe construcții anual se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, o modificare prevăzută vizează introducerea unei cote de impozitare de 0,5% pentru calcularea impozitului pe construcții în cazul contribuabililor care, la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul, au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere construcții de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ teritoriale, luând în considerare faptul că pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă.

Nu intră sub incidența prevederilor construcțiile situate în marea teritorială a României astfel cum este definită de Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României, republicată.

Proiectul prevede că valoarea netă a construcțiilor reprezintă valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora.

Nu sunt considerate construcții, investițiile efectuate de contribuabili la construcțiile care sunt utilizate în baza unor contracte de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere/locație de gestiune/asociere în participațiune și altele asemenea, dacă, până la sfârșitul anului respectiv, aceste investiții nu se concretizează în construcții definite.

Totodată, nu se datorează impozit pe construcții pentru construcțiile care sunt scutite de impozitul pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal.

Conform proiectului, contribuabilii care încetează să existe în cursul anului recalculează, în mod corespunzător, impozitul pe construcții, aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.

Contribuabilii nou-înființați datorează impozit pe construcții începând cu anul înființării, iar impozitul pe construcții se determină luând în considerare construcțiile din patrimoniu și/sau din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, existente în a 30-a zi inclusiv de la data înregistrării contribuabililor, potrivit legii, în situația în care această dată nu depășește ultima zi a anului înființării. În acest caz, impozitul pe construcții se recalculează pentru perioada cuprinsă între data înregistrării contribuabililor și ultima zi inclusiv a anului anului calendaristic/anului modificat, în care contribuabilul s-a înființat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei respective.

Calcularea și declararea impozitului pe construcții se efectuează până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul. Plata impozitului pe construcții se efectuează în două rate egale până în ultima zi inclusiv a celei de a șasea luni a anului fiscal modificat, respectiv până în ultima zi inclusiv a celei de a zecea luni a anului fiscal modificat, pentru care se datorează impozitul.

Prevederile privind impozitul pe construcții speciale intră în vigoare la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României, Partea I și se aplică începând cu anul fiscal 2025/anul fiscal modificat care începe în anul 2025. AGERPRES/(AS-redactor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 314

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-04-2025 19:02

Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%

Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând

Economic 04-04-2025 17:54

INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m

Economic 04-04-2025 17:50

Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)

Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci

Economic 04-04-2025 17:10

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg

Economic 04-04-2025 16:43

CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie

Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a

Economic 04-04-2025 16:01

ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024

Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.

Economic 04-04-2025 15:14

Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc

Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,

Economic 04-04-2025 15:08

ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România

Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.

Economic 04-04-2025 14:13

ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c

Economic 04-04-2025 13:12

Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini

Economic 04-04-2025 12:47

Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii

Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului

Economic 04-04-2025 12:09

Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo

Economic 04-04-2025 11:57

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de

Economic 04-04-2025 11:55

Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie

Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța

Economic 04-04-2025 11:53

MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea