21 martie - Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat, în 1966, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, marcată în fiecare an la 21 martie.
În 1979, Adunarea Generală a adoptat un program de activități pentru a doua jumătate a Deceniului de acțiune pentru combaterea rasismului și a discriminării rasiale. Cu această ocazie, Adunarea Generală a decis ca anual să fie organizată în toate statele o săptămână de solidaritate cu popoarele care luptă împotriva rasismului și discriminării rasiale, începând cu ziua de 21 martie. (sursa: https://www.un.org.)
Tema din 2025 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale privește cea de-a 60-a aniversare a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (ICERD).
La 21 decembrie 1965, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (ICERD) prin Rezoluția 2106 (XX), marcând un pas inovator în efortul global de eradicare a rasismului, potrivit www.un.org.
Fiind primul dintre tratatele internaționale de bază ale ONU privind drepturile omului, ICERD a pregătit scena pentru progresele viitoare ale drepturilor omului. Angajamentul său de a elimina discriminarea rasială și de a promova egalitatea stă la baza luptei continue împotriva ideilor și practicilor rasiste, având ca scop promovarea înțelegerii globale și a unității fără segregare rasială, arată sursa citată.
Cea de-a 60-a aniversare a ICERD are în vedere solicitarea reflecției asupra progreselor înregistrate împotriva discriminării rasiale, subliniind totodată provocările în curs.
Tema din 2024 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost 'Un deceniu de recunoaștere, justiție și dezvoltare: implementarea Deceniului internațional pentru persoanele de origine africană'.
Discriminarea rasială și moștenirile sclaviei și colonialismului continuă să distrugă vieți și să reducă oportunitățile, împiedicând mulți oameni să se bucure de drepturile și libertățile lor depline, potrivit www.un.org.
Tema din 2023 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale privea combaterea rasismului și a discriminării rasiale, la 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului (UDHR).
Organizația Națiunilor Unite a adoptat la 10 decembrie 1948 Declarația Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente adoptate: Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția împotriva Apartheid-ului (1985), Convenția Drepturilor Copilului (1989) etc. (sursa: https://www.mae.ro)
Ediția din 2022 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale s-a focalizat pe tema 'Voci pentru acțiune împotriva rasismului'.
Tema din 2021 a Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale a fost 'Tineretul se ridică împotriva rasismului'. Cu prilejul acestei zile, campania #FightRacism a ONU și-a propus să încurajeze o cultură globală a toleranței, egalității și împotriva discriminării, chemând oamenii să se ridice împotriva prejudecăților rasiale și a atitudinilor intolerante.
În 2020, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale s-a axat pe evaluarea întreprinsă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva în cadrul celei de-a 43-a sesiuni, la jumătatea perioadei proclamate drept Deceniul internațional pentru oamenii de origine africană.
***
Marcarea Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale face referire la data 21 martie 1960, când poliția din Sharpeville, Africa de Sud, a deschis focul și a ucis 69 de persoane la o demonstrație pașnică împotriva 'adoptării legilor' apartheidului.
De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.
Convenția se apropie de ratificarea universală, totuși, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatizarea pe care le aduce rasismul, potrivit www.un.org.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite reiterează că toate ființele umane sunt libere și egale în demnitate și drepturi și au potențialul de a contribui constructiv la dezvoltarea și bunăstarea societăților lor. Totodată, într-o rezoluție privind eliminarea rasismului se subliniază că orice doctrină de superioritate rasială este falsă din punct de vedere științific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social și periculoasă și trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existența unor rase umane deosebite.
În septembrie 2021, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a reunit lideri mondiali pentru o întâlnire de o zi, la New York, pentru a marca cea de-a douăzecea aniversare de la adoptarea Declarației și Programului de acțiune de la Durban.
În 2001, Conferința mondială împotriva rasismului, desfășurată la Durban, în Africa de Sud, a elaborat cel mai puternic și cuprinzător program pentru combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate, potrivit ONU. În aprilie 2009, Conferința de examinare de la Durban a evaluat progresele înregistrate la nivel global în depășirea rasismului și a concluzionat că au rămas multe de realizat. Cu prilejul acestui eveniment, s-a obținut o reînnoire a angajamentului internațional față de agenda antirasism.
Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a adoptării Declarației și a Programului de acțiune de la Durban, Adunarea Generală a ONU a organizat, la New York, în septembrie 2011 o întâlnire la nivel înalt, la care liderii mondiali au adoptat o declarație politică ce proclama hotărârea fermă de a face lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate o prioritate majoră pentru țările lor.
La 23 decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a proclamat Deceniul Internațional pentru Oamenii de Descendență Africană, care a început la 1 ianuarie 2015 și se va încheia la 31 decembrie 2024, cu tema 'Oamenii de descendență africană: recunoaștere, justiție și dezvoltare'. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.un.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc