logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Vrancea: Festivalul 'Iarna, tradiții și obiceiuri la Lepșa', un eveniment pentru comunitate și turiști

Image

Prima ediție a Festivalului 'Iarna, tradiții și obiceiuri la Lepșa', organizat în inima Munților Vrancei, într-un peisaj acoperit de zăpadă, pentru a promova obiceiurile și tradițiile locale, dar și deliciile culinare specifice zonei, a adunat, sâmbătă, circa două sute de participanți, peste așteptările organizatorilor.

 



'Lepșa e principala zonă turistică a Vrancea. Aici vin turiști în special din județele învecinate, din Galați, Brăila, Tulcea, Constanța. Așteptăm să se finalizeze autostrada pentru a putea putea atrage mai mulți turiști din București. Pe plan local, este nevoie de mai multe investiții în hoteluri cu spa, pentru că astfel de servicii sunt foarte căutate. Am ales să facem festivalul în această perioadă, pentru că avem clienți mai puțini. Dar vara a plin de turiști aici, la Lepșa. Pentru astăzi am pregătit pomana porcului, carne, cârnați la grătar și cârnați tradiționali făcuți de noi. Ne așteptam la circa 150 de persoane, dar suntem deja depășiți de situație. Oamenii s-au strâns în număr mare, dornici să guste din bunătățile noastre', a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Danțiș, consilier local la Tulnici, unul dintre organizatorii evenimentului.

 



Au venit la festival turiști din Constanța, Galați, București și chiar din Chișinău, care au fost întâmpinați cu țuică fiartă, vin fiert, plăcinte, cozonac și pască, toate pregătite după rețete tradiționale și mai ales cu voie bună.

'Am vrut să scăpăm de traficul de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Eu sunt născut la țară, unde se promova foarte mult tradiția și am regăsit aici, în acest colț de rai, tradiții și obiceiurile pe care orășenii le-au uitat. Am mai fost în zonă, ne-a plăcut și am revenit. Am venit aici de Ziua Îndrăgostiților, dar s-a nimerit la fix acest festival, așa că am venit să ne aprovizionăm. Am luat șorici, kaizer, cârnați de oaie și de vită, cașcaval afumat, o să luăm și niște vișinată. Așteptăm cu interes și pomana porcului. Suntem în zonă de vreo două zile, dar o să stăm o săptămână, după care o să mergem și în Bucovina. Am fost și în străinătate, am vizitat multe locuri și chiar dacă sunt și acolo locuri frumoase și oameni primitori, nicăieri nu am găsit ceea ce avem noi în țară', a mărturisit un turist din Constanța.

 



Un grup de prieteni, veniți din Oradea, București și Chișinău, au ales Lepșa drept loc de întâlnire.

'Suntem un grup de prieteni din toată țara, ne-am întâlnit la jumătatea drumului și am poposit la Lepșa. Am luat deja brânză, carne, horincă. Sunt produse de calitate, făcute de oameni gospodari. Este un pic frig, avem noroc că a nins, iar țuica fiartă a avut efectul garantat, ne-a încălzit deja', spune zâmbind un turist care s-a strâns cu prietenii în jurul focurilor pregătite special de organizatori.

 



Pe lângă preparatele culinare, festivalul a inclus și o expoziție organizată de Administrația Parcului Național Putna - Vrancea, care a prezentat turiștilor specii rare de fluturi și fosile vechi de milioane de ani.

'Evenimentul de astăzi a pornit ca o glumă, apoi ideea a început să prindă contur, încet, încet s-au unit mai mulți din comunitate, împreună cu autoritatea locală, câteva persoane fizice care desfășoară activități tradiționale și au reușit să realizeze acest eveniment. Noi am venit aici să prezentăm turiștilor specii de fluturi de zi și de noapte din Parcul Natural Putna, unde în prezent sunt identificate peste 1.000 de specii. Este o zonă unică, care combină specii din Dobrogea cu specii din Transilvania, fiind a treia cea mai bogată zonă din România în ceea ce privește biodiversitatea fluturilor. Mai avem roci care au în componența lor și fosile de pești, pești care au existat în perioada Mării Sarmatice, dispărută odată cu formarea Carpaților. Sunt de aceeași vechime cu dinozaurii, au câteva milioane de ani', a explicat Ion Militaru, reprezentant al Administrației Parcului Național Vrancea.

 



La festival au venit și meșteri populari din diverse colțuri ale țării. Săndica Tolu din Tulnici a adus costume tradiționale vechi de peste 100 de ani, iar Vasile Tudorache, meșter popular și sculptor în lemn, a prezentat turiștilor diverse obiecte tradiționale realizate manual.

'Suntem prezenți aici cu costume vechi chiar și de 100 de ani. Toate sunt strânse de mama mea, de aceea se cheamă și 'Muzeul bunicii'. Avem și multe scule de-ale tatălui meu, care lucra case în lemn. Am deschis muzeul de la Tulnici anul trecut și avem foarte multe piese, peste 150 de costume populare, pentru ca tradiția acestora să nu se piardă. Și eu și soțul meu purtăm costumele populare, în fiecare duminică, la biserică', a evidențiat Săndica Tolu.

'Astfel de evenimente sunt deosebit de importante pentru zona turistică Lepșa, dar nu numai. Începând de la Valea Sării, până la Păulești, Hăulișca, Năruja, Paltin, Spulber, avem ce vedea în Vrancea. Locuri și oameni. Eu am fost emigrant 20 de ani, dar am revenit și am început să fac ceea ce mi-a plăcut cel mai mult toată viața - lucrul cu lemnul. Lucrez pe orice tip de lemn, atât manual, cu dalta, dar și cu securea sau cu drujba. Lucrez și troițe, șindrilez mănăstiri, toate tradițional. Încercăm să recuperăm ce s-a pierdut', a afirmat Vasile Tudorache, meșter popular recunoscut și scriitor.

 


Evenimentul a fost o oportunitate și pentru producători să-și expună produsele. Au ajuns la Lepșa atât producători din zonă, cât și din alte zone ale țării.

'Facem cașcaval din moși-strămoși, afumat cu rumeguș de brad. Din păcate, copiii mei nu îmi împărtășesc pasiunea, unii sunt plecați în străinătate, altul e la Focșani. Sper să nu se piardă tradiția', a spus Safta Domnica, în vârstă de 69 de ani, din Negrilești.

Daniela Bândar, localnică din Lepșa, a adus păstrăv afumat, zacuscă de casă, siropuri sau ghebe marinate.

'Am venit cu păstrăv afumat, zacuscă de casă, siropuri, ghebe marinate. Le producem toate în gospodărie, avem o afacere de familie. Vindem de acasă sau pe la târguri. Cel mai căutat este păstrăvul afumat, pe care îl pregătim cu lemn de fag și rumeguș de brad. Acum procurăm peștele de la o păstrăvărie de peste deal, de la Făgăraș, deoarece păstrăvăria din zonă este în reabilitare, dar sperăm să se redeschidă curând', a precizat Daniela Bândar.

 



La standuri am găsit și produse din alte regiuni ale țării. Cristian Costea, venit de la Brașov, a precizat că vinde în zonă la fiecare sfârșit de săptămână.

'Am adus produse tradiționale - pastramă, cârnăciori, brânză de burduf, caș, slăninuță, salam de casă. Le facem toate la noi în gospodărie și venim aici în fiecare weekend. Toate produsele se vând, mai ales că noi venim de mai mult timp în zonă și lumea ne cunoaște', a spus Cristian Costea.

Virgiliu Cișman, instructor auto din Iași, a adus la festivalul de la Lepșa plăcinte și vin fiert: 'Acest festival este despre bucuria oamenilor, despre comunitate și despre tradiție'.

 


Festivalul 'Iarna, tradiții și obiceiuri la Lepșa' s-a născut din dorința de a promova această zonă turistică deosebită, iar organizatorii speră să devină o tradiție anuală. 'Ideea ne-a venit la un șpriț, ca toate ideile bune', glumește Daniel Danțiș. 'Comunitatea a reușit să se unească și să creeze un eveniment frumos, care sperăm să crească de la an la an', a completat el.

Prima ediție a festivalului a fost un succes, iar turiștii au promis că vor reveni. 'Avem locuri superbe și tradiții frumoase, trebuie doar să le promovăm mai bine', a concluzionat unul dintre vizitatori.

La Lepșa, tradițiile continuă să dăinuie, oamenii gospodari ai locului prețuindu-și rădăcinile. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1330

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p