logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț, locul în care te poți plimba printre zeci de zimbri aflați în libertate

Image

La circa 50 de kilometri de municipiul Piatra-Neamț, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului.

Cele aproape 30.000 hectare ale Parcului Natural Vânători-Neamț sunt deja în 'stăpânirea' a peste 80 de exemplare: masculi, femele și pui.

Peste 70 de zimbri sunt în libertate, în țarcul de aclimatizare desfășurat pe 180 hectare sunt alte zece exemplare, iar la grădina zoologică a parcului, încă șase zimbri.

Pentru cei dornici de experiențe unice, conducerea parcului pune la dispoziție incursiuni în adâncul rezervației, în cadrul cărora întâlnirea cu exemplare ce pot ajunge și la 900 kilograme rămâne o amintire de neuitat.

 


Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES



Inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural 'Vânători-Neamț', a explicat, pentru AGERPRES, că rangerii care ghidează astfel de tururi cunosc foarte bine zonele în care pot fi văzuți zimbrii în cadrul lor natural, așa cum trăiau până la mijlocul secolului al XIX-lea, când au fost semnalate ultimele exemplare în libertate.

'Zimbrul a existat în fauna României până acum vreo 200 ani, există dovezi istorice. Există și partea colocvială, povestită, potrivit căreia ar fi existat până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe catena estică Neamț - Suceava. Sunt povești, sunt amintiri, lucruri spuse, dar nu dovedite. Zimbrul a dispărut prima dată în Ardeal, odată cu marșul civilizației, cu împărțirea pământurilor, cu culturile mari. Oarecum a intrat în conflict cu civilizația umană și a supraviețuit mai mult în zonele sălbatice, împădurite, acolo unde contactele au fost mai rare. Poate aceasta este și diferența între zimbru și bour. Bourul a fost asociat cu zonele deschise, de câmpie, de podiș jos și cu siguranță conflictele au fost mult mai dese. Și ca specie, bourul era un animal violent și atunci dispariția este în jurul anului 1600. Zimbrul, dacă a fost o specie forestieră, mai timidă, a reușit să supraviețuiască cel puțin până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în țara noastră', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.

 



Zimbrilor au reapărut în România în 1958, odată cu înființarea rezervației de la Hațeg, apoi, zece ani mai târziu, a rezervației de la Vânători-Neamț.

Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț a punctat că acestea au fost nucleele în care au existat zimbri în condiții de semilibertate.

Începând cu anul 1999 au început programe de training cu specialiști din Polonia, fiind construit unui țarc de aclimatizare la Vânători-Neamț, pe 180 hectare, dotat cu hrănitori, adăpători și depozite de furaje.

Odată făcuți acești pași, a început procesul de repopulare a zonei cu zimbri aduși din străinătate, pentru că animalele aflate în grădinile zoologice din România erau înrudite și nu putea fi creată o linie genetică diversificată.

 



Potrivit inginerului Cătănoiu, primii zimbri au fost aduși la Vânători-Neamț în 2003. Au fost puși în semilibertate și astfel au avut contact cu diferite specii de plante lemnoase și ierboase, dar și cu alte animale sălbatice din parc.

'Cele 180 de hectare din țarcul de aclimatizare reprezintă un melanj foarte atrăgător din punct de vedere al speciei. Nu este doar pădure, sunt și pajiști și pășuni, arborete de diferite vârste și compoziții, relieful este accidentat cu pante și văioage. Odată ce au stat în țarcul de aclimatizare, știu către care specie să se îndrepte, cum să se aclimatizeze', a explicat directorul parcului.

Primii zimbri au pășit în libertate, în afara țarcului de aclimatizare, începând cu 2012 și nu mică a fost surpriza conducerii parcului când, în același an, a apărut primul pui fătat în libertate.

De atunci și până acum, animalele se pot mișca în libertate și nu de puține ori au fost semnalate exemplare care au depășit cu mult teritoriul parcului.

'Animalele sunt libere să se miște în orice direcție, iar unul dintre masculi a trecut pe la coada lacului Izvorul Muntelui spre Ceahlău. Există o legendă care spune că un zimbru alb apare pe Ceahlău, iar acest zimbru mascul care a trecut pe la coada lacului parcă ar fi venit să îndeplinească această legendă', a povestit inginerul Sebastian Cătănoiu.

Alte exemplare au ajuns în curtea Mănăstirii Neamț sau a Mănăstirii Petru Vodă, un exemplar a fost văzut la Râșca - Suceava, un altul a ajuns în apropiere de Piatra-Neamț, iar un exemplar a luat-o pe câmpuri și a ajuns în localitatea Petricani.

Au fost situații când localnicii s-au trezit cu zimbrii pe ulițele satelor, veniți fie pentru a căuta hrană, fie pentru a se adăposti în zilele cu ger și viscol.

În general a fost vorba de masculi, pentru că aceștia sunt solitari și mai îndrăzneți, spune inginerul Cătănoiu.

Directorul parcului a adăugat că niciuna din întâlniri nu s-a soldat cu evenimente negative, asta și pentru că oamenii au știut să fie precauți.

'Articole științifice vorbesc de patru zimbri la 1.000 hectare, iar cum parcul are 30.000 hectare, ar însemna spre 120 capacitatea de suport. Acestea sunt socotelile noastre, dar de care nu știu animalele. Parcul nu are o delimitare fizică în teren și atunci zimbrii au explorat mai bine de 60.000 hectare. (...) În relația cu orice animal sălbatic trebuie să existe o rezervă. Având în vedere și dimensiunile unui zimbru, cel mai bine este de păstrat distanța. Deci nu trebuie apropiat sau pus într-o situație dificilă. Un zimbru mascul ajunge până la 900 kilograme, iar femela la circa 600 kilograme', a explicat Sebastian Cătănoiu.

 



Iubitorii de natură și adrenalină pot participa, contra sumei de 50 lei de persoană, la 'Bison Safari', o incursiune, la pas, în lumea reală și mai ales sălbatică a zimbrilor.

'Un safari se desfășoară în țarcul de aclimatizare. Se pornește de aici, de la centrul de vizitare, se intră în țarc și pe parcursul a două ore se face un tur în care se văd animalele dar, mai important, se vede mediul lor natural și urmările prezenței acestor animale în mediul forestier. Satisfacția maximă este când vezi animalul, dar nu sunt lipsite de interes și urmele pe care acesta le lasă cojind un copac, mâncând din semințiș, îmbăindu-se într-o baltă. Colegii care fac ghidaj știu aceste locuri. Pentru cei care sunt dornici și mai mult de activitate fizică, facem o vizionare pentru zimbrii din libertate. Unele animale au colar gps, dar întâlnirea cu animalul aflat în libertate nu este întru totul garantată. Semnalul de la colarul gps vine o singură dată pe zi și până ajungi acolo animalul poate nu mai este. Dar colarele gps moderne au și facilitate radio și atunci pe baza antenei poți să te apropii cât mai mult, să restrângi perimetrul și poți avea întâlnirea cu zimbrii', a precizat directorul Sebastian Cătănoiu.

 



Pentru cei comozi, mai temători sau care nu fac față efortului, există șase exemplare de zimbri în grădina zoologică a parcului.

Astfel, Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semilibertate și libertate. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: Parcul Natural Vânători-Neamț

Afisari: 1036

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p