Vâlcea: Salina Ocnele Mari, orașul subteran unde, pe lângă terapie și sport, poți să te căsătorești religios
Salina din Ocnele Mari, situată într-o zonă locuită încă din epoca neolitică, nu înseamnă doar tratamente cu aerosoli salini și alte beneficii pentru sănătate, orașul subteran pe care îl adăpostește aceasta oferind vizitatorilor cele mai diverse facilități - de la terenuri de sport, restaurante, cinema, expoziții, festivaluri, până chiar la posibilitatea oficierii de botezuri și cununii religioase în cea mai mare mare biserică ortodoxă din țară aflată în subteran.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Salina este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Vâlcea, anual peste 200.000 de turiști alegând să vină aici fie pentru aerosoli, buni în tratarea diferitelor afecțiuni respiratorii și chiar a complicațiilor post-COVID, fie pentru a petrece câteva ore departe de frigul de afară sau de caniculă, la o temperatură care se păstrează tot timpul anului între 13 și 15 grade Celsius.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Sarea a fost și este o binecuvântare pentru Ocnele Mari, un orășel-stațiune aflat la mai puțin de 7 km de municipiul Râmnicu Vâlcea și așezat pe un zăcământ cu o grosime de aproximativ 400 de metri ce se întinde pe o suprafață de circa 7,5 km lungime și 3 km lățime. Miile de ani de când se exploatează 'aurul alb' în zonă au dus la dezvoltarea acestei așezări, cunoscută ca un important centru economic încă din antichitate.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Orașul este locuit încă din epoca de piatră. Între dealurile care îl înconjoară, au fost găsite urmele unei așezări din epoca neolitică - unelte din piatră ca topoare, vârfuri de lance, cuțite sau vase confecționate din lut ars. Pe la începutul anilor '60, un profesor din localitate, Gheorghe Moșteanu, descoperă întâmplător, într-o grădină a sa din punctul Cosota, niște vase din lut ars, diferite de cele din Valea Bradului, aflată peste deal. Arheologii au constatat descoperirea unei cetăți dacice vechi de peste două mii de ani, denumită cetatea Buridava (în traducere 'cetatea burilor'), menționată de istoricul grec Ptolemeu în scrierile sale', povestește responsabila de partea turistică a salinei din Ocnele Mari, Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Vechea așezare a burilor de la Ocnele Mari a fost, de asemenea, de interes atât pentru romani, care au construit în apropiere și un castru ca să țină zona sub control, dar mai ales pentru domnitorii valahi, care au pus monopol pe exploatarea de sare și timp de mulți ani ocnele de la lângă Râmnic au reprezentat o sursă importantă de bani pentru visteria Țării Românești.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit pentru a controla această zonă, este o dovadă a faptului că exploatarea sării la Ocnele Mari a continuat și în timpul cuceririi romane, după cucerire, sarea fiind extrasă și comercializată în folosul obștii. Cuvântul 'salariu', utilizat în prezent, are o semnificație strâns legată de această resursă indispensabilă a vieții. Provine din latinescul 'salarium', care (...) însemna practic 'plată în sare', pe vremea Imperiului Roman sarea fiind o importantă monedă de schimb denumită, în mod îndreptățit, 'aur alb'. Aceasta era folosită de către romani mai ales la conservarea cărnii. Cu timpul, soldații romani și ofițerii nu au mai primit sare, ci o sumă de bani care a purtat aceeași denumire pentru că suma de bani era destinată achiziționării de sare pentru o lună de zile. Exploatarea sării având o deosebită importanță devine, în Evul Mediu, monopol domnesc. Un avânt deosebit capătă exploatarea de la Ocnele Mari în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, aceasta devenind o sursă importantă aducătoare de venituri. Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unică și cea mai importantă din sud-vestul României (de aici și denumirea de Ocnele Mari), acest fapt fiind menționat în toate documentele vremii începând cu secolul XVIII. În anul 1549 se făcea comerț extern cu Transilvania, mai precis cu Cetatea Brașovului. Există documente ce datează din timpul domniilor lui Mircea cel Bătrân, Simion Movilă, Radu Șerban, Radu Mihnea, în care sunt menționate cantitățile de sare care se exploatau de la 'Ocna cea Mare' și care erau donate mănăstirilor Cozia, Govora, Bistrița, Hurezi și Tismana', a declarat pentru AGERPRES Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Datorită proprietăților terapeutice ale sării, încă de la începutul secolului al XIX-lea în localitate au fost deschise și stabilimente de tratament, care foloseau apa sărată dintr-o fostă gură de ocnă adâncă de 120 de metri în combinație cu nămolul sapropelic pentru tratarea reumatismului, afecțiunilor ginecologice și ale sistemului osos la copii. După Al Doilea Război Mondial, localitatea a devenit o stațiune balneară cunoscută. Prăbușirea unei galerii dintr-o mină de sare la începutul anilor 2000 a lăsat, însă, în urmă un dezastru și a dus și la declinul turismului în zonă, revigorat abia după aproape un deceniu, odată cu deschiderea salinei, care a devenit în scurt timp atracția zonei, fiind, în acest moment, cea mai mare din țară deschisă publicului.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Baza de agrement din salină a fost deschisă în 2009, într-o latură a minei Cocenești, a cărei exploatare a început în urmă cu aproape 32 de ani, inițial pe o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați. În anul 2015, spațiul destinat agrementului a fost însă mutat în altă galerie a minei, astfel că în prezent turiștii au la dispoziție peste 40.000 de metri pătrați, un adevărat oraș subteran, cum îi spun locuitorii din Ocne, aflat la aproape 30 de metri sub pământ.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Aerosolii sunt motivul principal pentru care vin aici turiști din toate colțurile țării și din străinătate, calitățile terapeutice ale aerului din salină fiind o binefacere pentru cei cu răceli frecvente, dar și pentru cei cu afecțiuni cauzate de stres și oboseală.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
'Temperatura constantă, aerul curat și inhalațiile sunt principalii factori pentru care oamenii aleg Salina Ocnele Mari, ca un mijloc de a-și menține o bună stare de sănătate. Chiar așa o și recomandă medicii - ca un mijloc de întreținere a stării de sănătate și nu pentru a substitui tratamentul medical al unei anumite boli. Salinoterapia este o metodă alternativă, dar și complementară de prevenire și tratament pentru diverse afecțiuni respiratorii, având în același timp beneficii demonstrate asupra întregului organism: crește imunitatea, susține detoxifierea organismului, îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv, susține regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii și stresului. Sarea, prin natura sa, este o substanță bactericidă care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. (...) Desigur, există și contraindicații, în cazul persoanelor cu tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie (plus alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență), claustrofobie, sarcină avansată, status asmaticus', a mai precizat Anca Monea.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Pe lângă terapie, turiștii au la dispoziție și o multitudine de zone în care se pot distra, de la spații de joacă pentru copii, terenuri de sport, mese de biliard și până la restaurante, cafenea și un minicinematograf. Deosebit la salina de la Ocnele Mari este însă faptul că este singura din portofoliul SALROM care are patinoar cu suprafață sintetică, dar și că e deținătoarea celei mai mari biserici ortodoxe din țară aflată în subteran. Lăcașul de cult poartă hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, arhitecților și inginerilor constructori, și este deschisă atât pentru slujbe care au loc în fiecare sâmbătă și duminică și la evenimentele religioase mari, cât și pentru căsătorii și botezuri.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
În plus, aproape în fiecare lună în salină au loc evenimente culturale, de la expoziții de artă, evenimente sportive și tematice și până la spectacole de teatru și muzică, cel mai cunoscut și apreciat fiind The Jazz Cave Festival, care s-a mutat aici anul trecut din Peștera Ialomiței și a adus cu el, pe lângă formații apreciate din Italia, Germania, Norvegia, Olanda, România și Statele Unite ale Americii, mii de turiști iubitori de muzică bună.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
De altfel, potrivit datelor oficialilor salinei din Vâlcea, anul trecut au coborât în subteran nu mai puțin de 239.500 de turiști, un număr atins relativ constant în ultimii ani de după pandemia de COVID-19.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
Accesul spre baza de agrement din subteran se realizează cu autobuze, care circulă la un interval de 30 de minute sau ori de câte ori este nevoie în perioadele cu număr mare de vizitatori. AGERPRES/(AS - redactor: Ramona Dincă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Conferința AgroVest: Cele mai importante probleme ale fermierilor - instabilitatea vremii și gestionarea fluxului de cereale
Alexander Degeanski, fermier și consilier județean, a declarat joi, pentru AGERPFES, că problemele cele mai importante ale fermierilor de la noi din țară sunt instabilitatea politică, a vremii și infrastructura prin care se gestionează fluxul de cereale. 'Cele mai importante probleme ale oricărui fermier sunt instabilitatea politică, insta
DGJMB: Proteste și acțiune de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale - vineri și sâmbătă în Capitală
Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB) a anunțat că vineri și sâmbătă vor avea loc proteste în mai multe zone din Capitală, dar și o acțiune de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al DGJMB transmis, joi, AGERPRES, pentru vineri există o intenție de protest &ic
MApN: Personalul militar beneficiază și în 2025 de plata orelor suplimentare și a activității desfășurate în zilele de repaus săptămânal
Personalul militar beneficiază și în 2025 de plata orelor suplimentare și a activității desfășurate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, a informat joi Ministerul Apărării Naționale. Conform prevederilor unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, personalul militar, polițiștii și poli
Vaslui: Stoparea lucrărilor de contrucție la sediul ISU și deficitul de personal, principalele probleme ale instituției
Stoparea lucrărilor de construcție la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui și deficitul de personal reprezintă principalele probleme cu care se confruntă instituția, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, colonelul Ioan-Cătălin Oloeriu, șeful ISU. El a menționat că în cursul anului trecut a f
Vrancea: Crucea Roșie Română a donat 13 tone de apă potabilă îmbuteliată spitalului Dumitrești
Crucea Roșie Română a donat, joi, 13 tone de apă potabilă îmbuteliată spitalului Dumbrăveni, secția externă a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, după ce unitatea medicală a sistat alimentarea cu apă de la rețeaua publică în urma unor analize neconforme. 'Astăzi, Crucea Roșie Română, la solicitarea Crucii R
Vicepreședinte CJ Brașov: Salariile nesimțite de la Compania Apa trebuie să dispară; voi determina verificări
Salariile 'nesimțite' de la Compania Apa Brașov trebuie să dispară, iar noua conducere va trebui să vină cu o strategie care, pe de o parte să vizeze extinderea ei în cât mai multe zone din județ, iar pe de alta - realizarea unor investiții care să conducă la diminuarea pierderilor de pe rețea, a declarat, joi, președintele ADIDAJ (Asociația de De
Sector 2: Operatorul de salubritate, amendat cu 30.000 de lei pentru deficiențe în deszăpezire
Operatorul de salubritate a fost amendat cu 30.000 de lei de Primăria Sectorului 2 pentru 'deficiențele' în deszăpezire. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 2 transmis joi, operatorul de salubritate a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin hotărârea CGMB nr. 345/2020 privind inte
Gorj: Târgu Jiu și Rânca s-au impus în topul destinațiilor turistice din România pentru 2025
Municipiul Târgu Jiu și zona montană Rânca s-au impus în topul destinațiilor turistice din România pentru anul 2025, se arată, joi, pe pagina de Facebook a Consiliului Județean (CJ) Gorj. Potrivit sursei citate, joi, la festivitatea de premiere a celor mai votate 'Destinații FIJET România' 2025, municipiul
MAI: Plata muncii prestate de polițiști în zilele libere și sărbători revine la nivelul din noiembrie 2024
Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență propusă de Ministerul Afacerilor Interne, care prevede ca plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare să revină la nivelul din noiembrie 2024. Conform unui comunicat al MAI, în urma acestei decizii, personalul militar, polițișt
Autoritățile din București și Ilfov au luat măsuri pentru combaterea poleiului, deszăpezire și îndepărtarea țurțurilor
Autoritățile din București și Ilfov au luat măsuri pentru combaterea poleiului, deszăpezirea drumurilor, curților unităților de învățământ și pentru îndepărtarea țurțurilor de pe stâlpii de iluminat. Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control au verificat, în noaptea de miercuri s
Olt: Proiectele fostei administrații privind modernizarea sediului Primăriei Slatina și containerele de gunoi au fost sistate
Proiectele fostei administrații de la Primăria Slatina privind modernizarea și extinderea sediului instituției și containerele de gunoi îngropate au fost sistate temporar de noua administrație condusă de primarul Mario De Mezzo, care susține că acestea sunt neprioritare sau ineficiente și greu de implementat. Primarul Mario De Mezzo a de
Covasna: 2025 - declarat 'Anul copiilor' în județ
Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat, joi, o decizie prin care a declarat anul 2025 ca fiind 'Anul copiilor în județul Covasna', sub acest generic urmând să fie organizate un număr considerabil de activități dedicate acestora. Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă,
Neamț: Doi copii, salvați dintr-o casă care a luat foc în localitatea Brusturi
Doi copii au fost salvați de mama lor din casa care a luat foc, joi, în localitatea Brusturi, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Pompierii sosiți la fața locului au constatat că cei doi copii au fost evacuați din locuință și nu necesită îngrijiri medicale. 'Incendiul se manifesta gen
Maramureș: Turiștii slovaci au fost recuperați din Munții Rodnei; unul este accidentat
Cei trei turiști slovaci aflați în Munții Rodnei care au solicitat ajutor, dintre care unul accidentat, au fost recuperați, joi, de salvamontiști, a informat, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Ajunși în timp extrem de scurt la locul în care se aflau cei trei cetățeni slovaci, care au
Bihor: Paul Pascar și Melani Bartosevic, medalie de bronz pentru România la Campionatul European U21 Latino
Dansul sportiv românesc a fost reprezentat cu cinste în acest sfârșit de săptămână pe scena internațională, prin perechea Paul Pascar & Melani Bartosevic, medaliați cu bronz la Campionatul European U21 Latino, unde au reprezentat România. Potrivit unui comunicat de presă al Clubului de Dans Sportiv Exclusive d