logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME)

Noua echipă de conducere a CNR-CME

Prof. dr. ing. Ion Lungu este noul președinte al CNR-CME


În cadrul Adunării Generale a Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energie (CNR - CME), întrunită în data de 20 februarie 2025, prof.dr.ing Ion Lungu a fost ales în funcția de președinte al CNR-CME.

Domnul Ion Lungu îl înlocuiește, astfel, pe domnul Ioan Dan Gheorghiu, al cărui mandat de președinte CNR-CME a încetat în noiembrie 2024.

Din echipa de conducere executivă a CNR-CME pentru perioada 2025-2028 mai fac parte:
- Prof.dr.ing. Niculae Napoleon Antonescu - vicepreședinte CNR-CME
- Prof. dr. ing. Ștefan Gheorghe - director general executiv.

Domnul Ion Lungu este absolvent al Facultății de Energetică București în anul 1975 si doctor inginer din 1988. Are o experiență de aproape 50 de ani în domeniul energetic și a ocupat diverse funcții de conducere: director general la Electrica SA București, președinte ANRE, director general SC CEZ Trade România, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

De asemenea, domnul Ion Lungu a avut o activitate academică de peste 30 de ani în calitate de șef de lucrări și conferențiar la Universitatea 'Politehnica' București, profesor la Universitatea 'Valahia' din Târgoviște și profesor asociat la ASE București.
Între anii 1979-2023 a deținut diferite poziții în organizații naționale și internaționale de prestigiu: președinte AFEER, membru CIGRE - ca reprezentant al României în Comitetul de Studii C5, 'Piețe de electricitate și reglementări‟, și coordonator al Grupului de Lucru C5-9, membru al Comitetului Director al Asociației Române de Politici Energetice (ARPE), membru în prezidiul ERRA (Asociația Regională a Reglementatorilor din Energie), membru al Consiliului Consultativ al ANRE, consilier, membru al Consiliului Științific și membru al Comitetului Director al CNR-CME.
A publicat, în calitate de co-autor șase cărți, iar în calitate de autor și coautor 39 articole în reviste de specialitate și 95 de articole în volume ale conferințelor din țară și din străinătate în domeniul tehnicii tensiunilor înalte, utilizarea energiei electrice și reglementări în sectorul energetic. De asemenea, a fost vorbitor la peste 25 de conferințe internaționale.

Pentru activitatea sa a fost decorat cu Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler (2003) și este Cetățean de Onoare al comunei Pârscov, jud. Buzău (2001).

La preluarea funcției de președinte al CNR-CME, domnul Ion Lungu a declarat: 'Colaborez în cadrul CNR - CME de la începutul anilor 2000, inițial ca membru în Consiliul Director, iar în prezent ca membru al Consiliului Științific. Alegerea mea în calitate de președinte al CNR-CME mă onorează în mod deosebit și vă mulțumesc foarte mult. Doresc să vă asigur că, împreună cu dl vicepreședinte Niculae Napoleon Antonescu, cu dl director general executiv Ștefan Gheorghe și cu toți ceilalți membri ai Consiliului Director vom lucra pentru îndeplinirea cu profesionalism, responsabilitate și demnitate a obiectivului principal al CNR-CME, respectiv antrenarea și capacitarea entităților cu responsabilități în energie și a specialiștilor din domeniu la dezvoltarea economică durabilă, utilizarea și valorificarea eficientă a resurselor de energie, pentru a contribui la creșterea competitivității economiei românești, și, în final, a bunăstării si a îmbunătățirii calității vieții noastre'.

Domnul prof. emerit dr.ing. Niculae Napoleon Antonescu, absolvent al Institutului de Petrol și Gaze București (IPGB)- Facultatea de Mașini și Utilaj Petrolier, este rector onorific al UPG Ploiești, președinte de onoare al AGIR Prahova și președintele Consiliului Științific al CNR-CME.

Cu o experiență și o activitate impresionantă de peste 60 de ani în domeniul energetic cu specializare în domeniul petrolier, chiar de la începutul carierei sale domnul Napoleon Antonescu a fost cadru didactic la Catedra de Tehnologia Construcției de Utilaj Petrolier de la UPG Ploiești, în cadrul căreia a parcurs toate treptele ierarhice, până la cea de profesor emerit si rector al Universității. Este unul dintre fondatorii Institutului de Petrol și Gaze/ Centrul Universitar din Ploiești și cel care, după anul 1989, a inițiat, promovat și coordonat procesul de transformare, modernizare și dezvoltare a Institutului de Petrol și Gaze, astăzi Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești. S-a distins prin anvergura sa științifică și academică, precum și prin modul remarcabil de abordare a misiunii cadrelor didactice din învățământul superior, inclusiv în sfera managementului performant.

La realegerea sa în funcția de vicepreședinte al CNR-CME, domnul profesor Niculae Napoleon Antonescu a declarat: 'Sunt onorat de realegerea mea ca vicepreședinte al CNR-CME, Asociație care reprezintă pilonul organizațiilor nonguvernamentale din domeniul energiei și care atrage în componența sa personalități notabile din domeniu și importante companii de profil. Prin întreaga sa activitate, și mai ales prin evenimentele pe care le organizează, Asociația noastră reprezintă o voce puternică în sectorul energie din România și este recunoscută la nivelul Consiliului Mondial al Energiei drept una dintre cele mai active organizații ale sale. Doresc în continuare să particip și să mă implic în toate proiectele Asociației și vă mulțumesc pentru această onoare', a afirmat la rândul său domnul Niculae Napoleon Antonescu.

Domnul prof.dr.ing Ștefan Gheorghe este absolvent al Universității Politehnica București- Facultatea de Energetică și cadru didactic în cadrul aceleiași facultăți. Domnul Ștefan Gheorghe are o experiență de peste 30 de ani în sectorul energetic românesc și a ocupat diverse poziții de execuție și management al activităților de transport, distribuție, furnizare și generare a energiei electrice. Este director general executiv al CNR-CME din noiembrie 2017 și a avut importante și constante contribuții la dezvoltarea și consolidarea acestei Asociații, recunoscute în țară și la nivelul Consiliului Mondial al Energiei.

'Mulțumesc pentru realegerea mea în funcția de director general executiv al CNR-CME. Sunt onorat să pot continua activitățile Asociației noastre și să mă implic la fel de activ în toate proiectele pe care le dezvoltăm în țară și la nivelul Comitetelor și Grupelor de Studii ale Consiliului Mondial al Energiei. Transmitem urări de succes domnului Ion Lungu în noua sa calitate de președinte al CNR-CME și domnului Nicolae Napoleon Antonescu, în calitate de vicepreședinte al Asociației. Avem convingerea unei frumoase și solide colaborări. De asemenea, mulțumim domnului Ioan Dan Gheorghiu, unul dintre membrii fondatori ai CNR-CME, pentru activitatea pe care a desfășurat-o în calitate de președinte al CNR-CME până în anul 2024', a subliniat prof.dr.ing Ștefan Gheorghe- director general executiv CNR-CME în mesajul său.

***
Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei și este principala organizație din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.

Afisari: 233

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].