Angajații din cadrul CNAIR protestează la Ministerul de Finanțe

Angajații din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, membri ai Sindicatului Național 'Elie Radu', protestează joi în fața Ministerului Finanțelor.
Aceștia susțin că 'suntem în pragul unui dezastru rutier și social', că se desființează Agențiile de Control și Încasare (ACI), fără a pune nimic în loc, vehiculele supradimensionate 'circulă fără control, distrugând drumurile', drepturile salariaților sunt încălcate, iar negocierile colective sunt blocate.
Totodată, ei transmit, printr-o postare pe pagina de Facebook a Blocului Național Sindical că nu vor permite concedieri colective și nu vor accepta 'haosul legislativ care lovește în angajați și infrastructură' și, dacă nu se iau măsuri rapide, vor bloca activitatea și vor protesta în toată țara.
Potrivit BNS, o delegație a protestatarilor a fost invitată la discuții la Guvernul României pentru ora 13:00.
Într-un comunicat transmis în urmă cu două zile, sindicaliștii din CNAIR anunțaseră că protestează pe motiv că desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin.
'Guvernanți, opriți distrugerea drumurilor și atacul asupra angajaților CNAIR! Suntem în pragul unui dezastru rutier și social! Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariaților sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin! CNAIR este sabotată din interior, iar noi nu vom sta cu mâinile în sân! Pe 20 februarie, angajații CNAIR SA ies în stradă! Dacă guvernanții nu iau măsuri rapide, vom bloca activitatea și vom protesta în toată țara! Nu vom permite ca drumurile României să fie distruse, iar angajații care le întrețin să fie transformați în sclavi! Legea nr. 296/2023, OUG 156/2024 și lipsa modificării legislației specifice după intrarea în Schengen sunt doar parte din problemă!', se arăta în comunicat.
Sindicaliștii reclamă lipsa adaptării legislației specifice după intrarea în Schengen și disponibilizările de personal care urmează să aibă loc după desființarea Agențiilor de Control și Încasări (ACI).
'Deși am intrat în Schengen și ar fi trebuit ca guvernanții noștri să fi adaptat deja legislația la noile realități, nu se întâmplă nimic! Mai bine spus, nu se întâmplă nimic în sens pozitiv: în loc să ne reorganizăm și să ne adaptăm controlul vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxim admise, CNAIR SA a înțeles să desființeze Agențiile de Control și Încasări (ACI) unde se făcea acest control, iar salariați urmează a fi disponibilizați. Ca întotdeauna, vecinii noștri se descurcă mult mai bine: de ex, compania similară maghiară știe să facă control, să încaseze taxe, amenzi (Kozut Nonprofit Zrt). Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schenghen, încă nu știm ce vrem să facem, dar să mai și acționăm: Ministerul Transporturilor tace - degeaba am încercat să ne întâlnim cu reprezentanții lor, nu și-au făcut timp și pentru noi, la CNAIR SA încercam de 2 ani degeaba - nicio problemă importantă nu se supune dialogului social. ISCTR pare că e singura instituție, subdimensionată, nedotată, nici tehnic și nici la nivel de angajați, care din când în când mai face un control. Însă, cu așa controale, vai și amar de drumurile noastre!', mai transmitea sindicatul.
Potrivit sursei citate, CNAIR, în calitate de administrator de infrastructură rutieră, are obligația legală de a menține integritatea drumurilor și siguranța participanților la trafic. Asigurarea conformității vehiculelor cu standardele de masă și gabarit contribuie la creșterea siguranței rutiere (vehiculele care depășesc limitele pot crea situații periculoase), protecția infrastructurii, reducând costurile de întreținere și reparație a drumurilor.
'Totuși, aceasta nu vrea să mai presteze o astfel de activitate, ci preferă să desființeze ACI-urile, cu consecința concedierii colective a salariaților săi și a diminuării veniturilor sale și la bugetul de stat! De ce nu vrem să mai controlăm vehiculele și să mai încasăm venituri? Este o întrebare la care fiecare poate să dea un răspuns! Poate fi vorba de încercarea de distrugere a acestei companii? De distrugere a infrastructurii rutiere? De protejarea transportatorilor? Sau de pierderea forței de muncă calificată? Degeaba semnăm contracte pentru noi sectoare minuscule, fie de autostrăzi, fie de drumuri naționale, dacă distrugem masiv ceea ce avem! Niciodată nu vom reuși să ținem pasul cu reparațiile la structura existentă, mai ales dacă aceasta se degradează într-un ritm mult mai rapid din cauza nerespectării condițiilor privind masele și dimensiunile maxim admise!', se arăta în comunicat.
Totodată, pe lângă problemele de ordin organizatoric cu care se confrunta această companie, sindicaliștii susțin că statul lovește și prin emiterea de ordonanțe cu impact asupra negocierii colective și a contractelor colective de muncă deja încheiate. Astfel, după ce inițial s-a adoptat Legea nr. 296/2023 prin care au fost impuse norme de personal în mod aleatoriu, fără să se țină cont de nivelul companiei, structura sa teritorială, care au dus la anomalii în cadrul său, a fost adoptată și OUG 156/2024 care introduce derogări permanente de la Legea 367/2022, blocând negocierile libere la contractele colective de muncă.
'Astfel, statul intervine abuziv în relațiile de muncă, distrugând autonomia negocierilor! În acest context, salariile nu se mai pot adapta la inflație, afectând nivelul de trai, angajații pleacă în privat, iar calitatea serviciilor publice scade. În cadrul CNAIR SA există oricum un deficit acut de salariați calificați, ingineri, tehnicieni, mecanici de utilaje, șoferi etc. Aceștia preferă munca în domeniul privat unde salariile sunt mai mari. S-a ajuns în situația în care salariații existenți au concedii de odihnă de luat pe doi-trei ani și nu pot să plece în concedii. Acumularea excesivă de ore suplimentare se face în perioada de iarnă', atrăgeau atenția reprezentanții Sindicatului 'Ellie Radu''.
Potrivit acestora, acest deficit de personal se regăsește în special la nivelul districtelor. De exemplu, în cadrul Districtului Feleac (din cadrul DRDP Cluj) sunt doar doi muncitori, ceea ce face imposibilă asigurarea permanenței și intervențiilor la accidente.
'Salariații sunt chemați la muncă suplimentară, deși acordarea de timp liber trebuie să se facă în termen de 60 de zile, acest lucru nu este posibil, nu sunt plătite aceste ore suplimentare, de multe ori fiind nevoiți să promovăm acțiuni în instanță. Muncitorii sunt expuși accidentelor din cauza lipsei de personal și de echipamente adecvate pentru semnalizare și protecție în zona drumului. Astfel, au fost situații în care salariații au fost spulberați de pe partea carosabilă în timp ce executau activitățile de serviciu, din cauza lipsei și dotărilor cu echipamente și utilaje de protecție a acestora (CIC Saliste 4 muncitori, DRDP Craiova - deces, DRDP București - deces etc ). Acestea sunt doar o parte din probleme. (...) Pe 20 februarie, ieșim în stradă! Nu ne mai lăsăm umiliți! Dacă guvernanții nu iau măsuri, vom protesta în fața CNAIR SA și a Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor! Guvernanților, opriți distrugerea CNAIR și a drumurilor României sau pregătiți-vă de proteste masive!', atenționa sindicatul. AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână
Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare
Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met
Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion
Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a
Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă
Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara
VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă
Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).
Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente
O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit