REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE
Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare.
În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un porc în doar cinci minute, iar o echipă a reușit să facă un cârnat de peste 120 de metri lungime.
Foto: (c) Gil Pietrar/AGERPRES
Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, care este și președinte al Consiliului Județean, a arătat că pregătirile au început de câteva zile, cu strângerea celor 38 de echipe din județ. Oamenii s-au adunat încă de dinainte de răsăritul soarelui, au sacrificat porcii și au început curățirea lor. Unii au preferat cu butelii pe gaz, alții și-au adus paie, cum era pe vremuri.
Și pentru ca atmosfera să fie una de spectacol, membrii trupei A-Team, din Urziceni, costumați în personaje precum lupi, vulpi, bătrâne sau măcelari, au cântat și dansat în jurul porcilor sacrificați. Oamenii și-au amenajat standurile cu obiecte tradiționale, dar și cu preparate culinare specifice localităților.
'Este o tradiție care a rezistat peste decenii, indiferent dacă au fost probleme (...) de pestă sau am fost în carantină. Este un festival care mișcă foarte multe comunități din județul Satu Mare. Sunt peste 30 de comunități prezente. E o muncă titanică, peste 1.000 de oameni au pregătit ziua de astăzi. Pregătirile nu au început de azi, ci de săptămâni. Fiecare a adus ce are mai bun, mai interesant din fiecare comună. Se poate vedea cum se tranșează porcul în zona Careiului, cum se tranșează porcul în zona Halmeului. Eu cred că poate să devină o atracție turistică a județului deoarece este un festival', a declarat Pataki Csaba.
Foto: (c) Gil Pietrar/AGERPRES
El a subliniat că este necesară educarea tinerelor generații și în acest sens, deoarece mulți copii nu fac legătura între animal și mâncarea din farfurie.
'Respectăm toată legislația Uniunii Europene. Se prelucrează porcul așa cum se prelucra de sute de ani pe meleagurile sătmărene. Pe lângă produsele din porc o să găsiți și produsele din fructe (pălinca - n. r.). Porcii sunt sacrificați conform reglementărilor Uniunii Europene. Trebuie să educăm copiii noștri. Animăluțele foarte simpatice le regăsesc și în farfurie. Mulți copii sunt crescuți și cred că animăluțele există doar în zoologie și doar în sălbăticie și nu pot să facă asocierea directă dintre porc și mâncarea din farfurie. Aici se poate vedea întreg procesul', a mai spus Pataki Csaba.
Foto: (c) Gil Pietrar/AGERPRES
Pe lângă preparatele din porc, în concurs sunt înscrise și 36 de probe de pălincă, de la cea tradițională de prune, la pălinca de dovleac.
Printre edilii prezenți s-a aflat și primarul comunei Dorolț, Mihai Găman, care a spus că preparatele din porc se fac în fiecare gospodărie anual.
'Am venit cu o echipă foarte numeroasă, foarte harnică. Facem aceste preparate tradiționale care se fac în fiecare an în fiecare gospodărie din comuna noastră. Sunt preparate clasice, dar avem și noi un gust apare. Tradiția, echipa, unitatea, forța, sper să vor fi definitorii în acest concurs', a spus Mihai Găman.
Foto: (c) Gil Pietrar/AGERPRES
Reprezentanții UDMR din comuna Pișcolt au pregătit sânge cu ceapă, un guiaș, jumări și carne cu usturoi la cuptor.
'Am pregătit ce se pregătește de obicei la noi, sânge cu ceapă. Se servește dimineața cu pălincă și cu vin. Cel mai important lucru la sângele cu ceapă este ca porcul să aibă sânge. (...) Până când ceilalți pregătesc porcul sângele se prăjește. Trebuie ceapă, ceapă și ceapă. E cea mai bună. Cu pălincă, evident', a spus Daniel Kalman din Pișcolt.
Un produs tradițional este 'toroșul', adică varză cu carne, o rețetă adusă de șvabii colonizați în zona Satu Mare.
'Prima dată călim slănina, punem ceapă și adăugăm carnea pregătită. La urmă după ce carnea va fi aproximativ gata, vine varza călită peste ea și va fi un toroș foarte bun. Această rețetă este de 300 de ani. Când șvabii au intrat aici, au fost aduși de groful Karolyi, a fost adusă rețeta și o tot moștenim de la bunici', a explicat reprezentantul comunei Urziceni, care a pregătit acest produs în cadrul concursului.
Foto: (c) Gil Pietrar/AGERPRES
Concursul nu rămâne unul de formă. Un juriu format din bucătari și specialiști trebuie să acorde premii pentru preparate, precum cel mai bun toroș, cel mai bun cârnat, cel mai bun șoric, cel mai bun caltaboș.
Printre 'vedetele' concursului s-a evidențiat Hart Tamas, care a reușit să tranșeze un porc în doar 5 minute și să-l pună în bucăți pe masa de preparat. El are 46 de ani, a tăiat primul porc la 14 ani, iar acum lucrează la un abator în Germania, unde prelucrează 150-200 de porci pe zi.
Cel mai lung cârnat a fost de 121,5 metri, realizat de echipa de la Urziceni. AGERPRES/(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p