logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Cluj: Cu Aro prin satul lui Moş Crăciun, până la Capul Nord

Image

Cinci clujeni cu trei maşini Aro, vechi de peste 20 de ani, s-au întors cu bine acasă, după o aventură de aproximativ 9.000 de kilometri, prin satul lui Moş Crăciun, până la până la Capul Nord (Nordkapp), în Norvegia, considerat cel mai nordic punct al Europei.

Expediţia lor a durat 21 de zile, prin 12 ţări, şi nu au avut probleme majore, iar asta şi datorită fiabilităţii autovehiculelor care i-au purtat pe drumuri lungi şi îndepărtate, acoperite cu zăpezi şi gheaţă.

Aventurierii clujeni sunt membri ai Asociaţiei NapocAro, iar unul dintre scopurile expediţiei lor a fost de a arăta fiabilitatea acestor maşini româneşti care se fabricau odinioară.

Preşedintele Asociaţiei NapocAro, Ionel Bodea, membru al expediţiei, a povestit, pentru AGERPRES, că una dintre ciudăţeniile aventurii lor a avut loc la graniţa Norvegiei cu Suedia, unde, din motive neelucidate, vameşii i-au întrebat dacă transportă cartofi.

"Ne-a oprit în vamă la Norvegia şi ne-a întrebat dacă ducem cartofi, fapt de care noi am rămas surprinşi. Nu ştiu de ce ne-au întrebat asta. Adică, nu ne-au întrebat de ţuică, de ţigări, ne-au întrebat de cartofi... Tot ei, nu ştiau ce marcă e Aro, pentru că ei nu aveau în sistem asemenea maşini, n-a fost niciun Aro în Norvegia. Ne-a întrebat ce marcă e, unde s-a produs şi le-am explicat. Au zis că ei nu au în baza de date aşa ceva", spune Ionel Bodea.

Zăpezile, gheaţa şi gerurile de -29 de grade, resimţite la -38, nu au creat probleme deosebite nici maşinilor, nici pasagerilor lor.

"Am prins nişte ninsori.., zăpadă multă, gheaţă. Mergeam pe gheaţă cu 80-90 km/oră, că aşa mergeau toţi. Trecea câte un camion pe lângă noi şi nu mai vedeam nimic vreo 30 de secunde de la praful cu zăpadă pe care îl scotea. Din cauza asta, pe un coleg l-a 'sărit' de pe drum afară, dar n-au fost probleme, a intrat în zăpadă şi l-am tras afară. Am prins -29 de grade, resimţite la -38. Pur şi simplu nu puteam respira, stăteam numai cu mâna la nas, aşa de tare era aerul. Maşinile s-au descurcat foarte bine, nu am avut probleme cu pornirea etc. Dar noi nu am fost pregătiţi cu încălzitoarele, mergeau non stop, iar mie mi-a cedat un ventilator. Dar am avut sirocou (încălzitor auxiliar - n.r.) şi ne-am încălzit cu el. Chiar la -29 de grade s-a nimerit să dormim în maşină, dar în maşină erau 22 de grade, n-am avut treabă, dormeam în tricou", povesteşte Ionel Bodea.

În drumul lor au întâlnit şi reni, dar fără Moş Crăciun, pe care l-au căutat însă în renumitul său sat: "Ne-a ieşit în faţă o turmă de reni, unul era chiar pe mijlocul drumului şi s-a băgat printre maşini. Moş Crăciun nu era pe acolo. Am fost însă în satul lui Moş Crăciun, dar am fost un pic dezamăgiţi, în sensul că era doar ca un târg de Crăciun, nu era nimic deosebit. E amenajat frumos, cu becuri, dar nimic special. Şi aveau nişte preţuri foarte mari acolo...".

Maşinile Aro au făcut senzaţie printre străini, care întorceau capul, dar şi printre românii pe care i-au întâlnit pe drum. Surpriza clujenilor a fost şi întâlnirea cu o surată a maşinilor Aro - o maşină Dacia, pe care au întâlnit-o în Danemarca.

"Chiar la Moş Crăciun era un grup de români şi au rămas surprinşi când au văzut că erau maşini Aro acolo. Străinii, mai ales în Suedia, se uitau foarte mult după noi, ne salutau, dar ei le confundau cu Land Rover. Am fost în Suedia şi la un prieten care avea Aro şi am făcut o plimbare prin zonă, ne-a dus la un cimitir unde erau îngropaţi vikingi. Şi în Danemarca am fost la cineva care avea o Dacia. Ne-am oprit şi într-un orăşel din Danemarca, a trecut un român şi s-a întors înapoi să vadă Aro, că a zis că de 15 ani n-a mai fost în ţară, a rămas uimit", îşi aminteşte Ionel Bodea.

Expediţia în ţinuturile îngheţate i-a întărit acestuia convingerea că maşinile Aro sunt foarte fiabile, că pot concura cu orice maşină de teren dintre cele moderne şi crede că ar fi foarte bine să se reia producţia acestor maşini de teren foarte competitive.

"Maşinile Aro sunt foarte bune, se comportă foarte bine, singura problemă e un pic la căldură. Şi nu se compară cu maşinile de teren de acum. Atât doar că în maşinile astea mai noi e altă tehnologie, dar ca fiabilitate nu se compară. Şi la condus e uşor, nu te oboseşte, chiar te relaxează. Sunt mai bune maşinile Aro decât cele care se fac acum. Au rezistat foarte bine şi la temperaturile scăzute. Ar fi foarte bine dacă s-ar fabrica din nou Aro, doar să le retehnologizeze puţin şi să le mai îmbunătăţească puţin interiorul şi exteriorul. Ar face faţă cu brio concurenţei din domeniu", crede Bodea.

În Asociaţia NapocAro sunt zeci de membri din toată ţara, colecţionari de astfel de maşini, care şi-au descoperit pasiunea pentru ele încă din copilărie, pentru că au crescut cu ele, ca maşini ale familiei. Din asociaţie fac parte doar colecţionari de maşini Aro, IMS şi TV, unele cu o vechime de aproape 50 de ani, iar unii dintre ei le-au testat în expediţii pe distanţe lungi, prin ţări precum Mauritania, Somalia sau Georgia. AGERPRES/(A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Asociaţia NapocAro

Afisari: 1430

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-02-2025 14:41

Sondaj al Salvați Copiii: Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet

Aproape 50% dintre minori au fost jigniți pe internet, potrivit unui sondaj al Salvați Copiii, a declarat președintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu, marți, într-o conferință de presă. Potrivit acesteia, a crescut foarte mult procentul cazurilor de copii victime ale cyberbullying-ului față de acum doi ani, când era de 40%, potrivi

Administratie 11-02-2025 14:15

Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, din cauza temperaturilor scăzute (agrometeo)

Speciile de toamnă și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată țara pe parcursul acestei săptămâni, iar pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar, potrivit pr

Social 11-02-2025 14:08

Hunedoara: O cățelușă pierdută de Crăciun, din cauza petardelor, găsită după ce a apărut pe pagina de Facebook a IPJ

O cățelușă care a fost pierdută în Ajunul Crăciunului, după ce s-a speriat de zgomotul petardelor și a fugit de acasă, din municipiul Hunedoara, a fost găsită de stăpânii ei la Deva, la peste 20 de kilometri distanță, după mai bine de o lună și jumătate, în urma mobilizării polițiștilor și a iubitorilor de animale, a informat marți Inspectoratul de Poliție

Social 11-02-2025 13:50

Mureș: Pompierii au intervenit timp de trei ore la un incendiu izbucnit la un uscător de cereale din Sânpaul

Pompierii din Târgu Mureș și pompierii voluntari din cadrul SVSU Iernut au intervenit, marți, timp de trei ore, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un uscător de cereale din localitatea Sânpaul, aparținând celei mai moderne baze de recepție a cerealelor din țară. ''Pompierii au intervenit pentru stingerea unui

Administratie 11-02-2025 13:26

Bihor: Primăria Oradea, prima din țară cu sistem GIS, hărți de zgomot și de spații verzi interactive

Primăria Oradea este prima din țară care dispune, din anul 2005, de un sistem de informații geografice (GIS), necesar atât pentru elaborarea diferitelor documentații pentru proiectele de urbanism, cât și pentru a oferi informații altor instituții sau companii sau chiar pentru informarea populației, a informat marți, în conferință de presă, arhitectu

Administratie 11-02-2025 12:27

Alba Iulia, în premieră în ultimii ani la un târg internațional de turism

Primăria municipiului Alba Iulia va participa, în premieră în ultimii șase ani, la un târg internațional de turism, acesta având loc săptămâna viitoare, în Ungaria, unde se estimează că vor fi prezenți peste 30.000 de vizitatori, a anunțat, marți, administrația locală. ''Între 20 și 23 februari

Social 11-02-2025 11:06

Bacău: O fetiță în vârstă de doi ani a suferit arsuri în urma unui incendiu, la Săucești

O fetiță în vârstă de doi ani, din localitatea Săucești, a suferit arsuri în urma unui incendiu care a izbucnit marți în locuință, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și un e

Social 11-02-2025 11:01

World Vision: 8 din 10 adolescenți care au TikTok îl accesează zilnic și au primit conținut politic în perioada alegerilor

Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma și au primit conținut politic în perioada alegerilor, conform unui sondaj realizat de World Vision România. ''Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate

Social 11-02-2025 10:22

Bihor: Campania de reduceri și gratuități pentru turiști în Oradea, valabilă de la 1 martie până la finalul anului

Turiștii care vor vizita Oradea în anul 2025 vor beneficia de o serie de reduceri și gratuități dacă se vor înscrie, ca și în anii anteriori, în platforma dedicată - www.oradealifenouveau.ro, a anunțat marți, într-un comunicat de presă, Asociația pentru Promovarea Turismului d

Social 11-02-2025 10:04

Buzău: 3.600 de pensii așteptate la mica recalculare până pe 1 martie; aproximativ 400 au fost deja revizuite

Casa Județeană de Pensii (CJP) Buzău va urma să soluționeze peste 3.600 de cereri la ''mica recalculare a pensiilor'', totodată, fiind înregistrate până la acest moment aproximativ 420 de revizuiri ale unor decizii de recalculare. Potrivit CJP Buzău, la ''mica recalculare a pensiilor'' sunt luate &ic

Social 11-02-2025 09:59

România continuă să fie printre țările UE cu cele mai slabe rezultate în combaterea corupției (clasament IPC)

România se situează, pentru al treilea an la rând, printre țările UE cu cele ''mai slabe'' rezultate în combaterea corupției, obținând la egalitate cu Malta un scor de 46 de puncte din 100 posibile, relevă Indicele de Percepție a Corupției 2024 realizat de Transparency International. Indicele de Percepți

Social 11-02-2025 09:49

Constanța: Plan Roșu activat la un liceu după ce un elev a pulverizat spray cu piper; 18 persoane transportate la spital

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, marți, la un liceu din Constanța, după ce un elev a pulverizat spray cu piper în interiorul unității de învățământ, fiind afectate peste 20 de persoane. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ''Dobrogea'', la Liceul CFR ''Gheorghe Duca'&

Administratie 11-02-2025 08:41

Prahova: Avarie majoră la Termo Ploiești; parametri reduși la apă caldă și căldură

O avarie majoră a survenit, marți dimineață, la societatea de termoficare a municipiului Ploiești, peste 100.000 de consumatori, inclusiv instituții publice și spitale, racordați la sistemul centralizat fiind afectați. Primarul orașului, Mihai Polițeanu, a anunțat că s-a spart cazanul 5 de la Termo Ploiești, practic principala structură care p

Social 11-02-2025 06:00

Peste 100 de clădiri din țară - iluminate în roșu pentru Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112

Peste 100 de sedii ale unor instituții publice și companii private din România vor fi iluminate, marți, în roșu, cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență 112. 'Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a invitat și în acest an instituțiile publice și organizațiile private din România să se alăture campaniei de conștientizar

Administratie 10-02-2025 23:05

VIDEO Piedone (ANPC): Am dispus sancționarea comisarului șef adjunct de la Mureș și mutarea în alt județ

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a anunțat luni că a dispus sancționarea doamnei comisar șef adjunct de la Mureș și mutarea acesteia în alt județ, după cazul de toxiinfecție alimentară de la restaurantul din Reghin. 'Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenții, oric