O PERSONALITATE PE ZI: Nicolae-Victor Zamfir, fizician, vicepreşedinte al Academiei Române

Fizicianul Nicolae-Victor Zamfir, membru titular şi vicepreşedinte al Academiei Române, s-a născut la 24 martie 1952, la Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Fizică, Universitatea din Bucureşti (1971-1976), absolvite cu diploma de merit, iar în 1984 a devenit doctor în fizică, titlu obţinut la Institutul Central de Fizică din Bucureşti, conform biografiei de pe site-ul https://acad.ro/. În anul 2008 a urmat cursurile ''MBA Training, Management Leadership'', WIFI International GmbH din Viena.
În perioada 1978-2020 a activat ca fizician, cercetător (1986), cercetător principal III (1989), cercetător principal II (1993), cercetător principal I (1996) la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) din Măgurele. A fost director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ''Horia Hulubei'' - IFIN-HH (2004-2020), precum şi director al Proiectului ''Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP)'' (2012-2020).
A lucrat ca visiting scientist la Universitatea din Köln, Germania (1990-1992), physicist la Brookhaven National Laboratory, Upton, New York, SUA (1992-1997) şi senior research scientist la Yale University, Wright Nuclear Structure Laboratory, New Haven, Connecticut, USA (1997-2004). A fost reprezentant al României la CERN Scientific Council (2010-2016), la International Union of Pure and Applied Physics - IUPAP (2008-2019) şi reprezentant al autorităţilor româneşti în proiectul ''ELI - Extreme Light Infrastructure'' (2010-2020). În perioada 2005-2016 a fost reprezentant plenipotenţiar al Guvernului României la IUCN Dubna.
A făcut parte din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) între 2005-2016, şi din Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (2005-2016). Între anii 2005-2008 a fost membru al Nuclear Physics Committee NuPECC din European Science Foundation, iar în perioada 2007-2013 a fost membru al Nuclear Physics Board din European Physical Society, cu un mandat de preşedinte între 2012-2013.
În 2006 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2015 a devenit membru titular. În 2022 a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române. A fost membru al Consiliului de Coordonare a Cercetării Stiinţifice din Academia Română în perioada 2006-2010.
Activitatea sa profesională a fost centrată pe studiul structurii nucleului atomic, iar problematica abordată în lucrările ştiinţifice se referă, în cea mai mare parte, la măsurători experimentale de parametrii de structură nucleară, compararea rezultatelor cu diverse calcule de modele teoretice şi interpretarea rezultatelor. O parte din studiile ştiinţifice tratează fenomenologiile globale ale datelor de structură nucleară şi studiul evoluţiei lor, se menţionează pe https://acad.ro/.
Are peste 500 lucrări, dintre care peste 300 lucrări publicate în reviste de specialitate cotate internaţional (ISI). Este co-editor pentru opt publicaţii de tipul ''Proceedings of International Conferences'', membru al colegiilor editoriale ale publicaţiilor ''Romanian Journal of Physics'', ''Romanian Reports on Physics'', ''Nuovo Cimento'', ''Scientific Bulletin of University Politehnica of Bucharest'', referent pentru ''Physical Review Letters'', ''Physics Letters'', ''Physical Review'', ''Nuclear Physics'', ''Journal of Physics'' şi ''International Journal of Modern Physics''. A fost membru al comitetelor consultative la peste 40 de conferinţe internaţionale şi co-organizator a peste 20 de conferinţe, workshop-uri şi şcoli de vară.
Este membru în Academia Europaea (2012), membru al American Physical Society, membru al consiliului ştiinţific al EURAMET (începând cu anul 2019), Doctor onorific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna. A fost membru al Societăţii Române de Fizică şi preşedinte (2009-2017), vicepreşedinte al consiliului ştiinţific al FAIR (2011-2015), membru al Biroului Executiv al Consiliului Societăţii Europene de Fizică (2015-2019), membru al forului de conducere al directorilor din ''Romanian-U.S. Fulbright Commission'' (2016-2021) şi preşedinte (2019-2021).
A primit Premiul ''Dragomir Hurmuzescu'' al Academiei Române în 1984.
I-au fost decernate Ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler (2008) şi de Ofiţer (2015), Ordinul ''Legiunea de Onoare'' în rang de Ofiţer, acordată de Guvernul francez (2016), precum şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2017). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa