BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica 'Sfântul Apostol Andrei' din municipiul Oradea

Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din municipiul Oradea, cu hramurile Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi al Sfinţilor Români, este zidită în "Crucea Sfântului Andrei", fiind situată la intersecţia străzilor "Sfântul Apostol Andrei" (fostă "Progresului") cu "Aluminei", care formează o cruce sub formă de X.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în Patras, lângă Corint, prin răstignire cu capul în jos pe o Cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă "Crucea Sfântului Andrei". Spre deosebire de crucea tradiţională, aceasta cauza dureri cumplite, întrucât condamnatul era răstignit, cu picioarele desfăcute şi nu îşi putea sprijini trupul în ele. Practic, toată greutatea corpului atârna în mâinile pironite, suportând astfel chinuri groaznice, potrivit https://sfantulapostolandrei.ro/ şi https://doxologia.ro.
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO
O bijuterie a artei religioase şi un monument al demnităţii poporului român pe aceste meleaguri, Biserica "Sfântul Apostol Andrei" a fost proiectată de arhitectul Dorel Cordoş din Sighetul Marmaţiei, vestit pentru bisericile din mănăstirile Rohia, Bârsana, Săpânţa.
Piatra de temelie a fost pusă de Rusalii, în anul 2000, fiind concepută ca una ortodoxă, iar punct de vedere arhitectural, cu elemente şi detalii inspirate din celebrele prototipuri bizantine Sfânta Sofia şi Chora din Constantinopol.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
În anii 2000-2001 a fost zidit paraclisul de la demisol, între anii 2001-2003 s-a zidit biserica şi s-a acoperit cu tablă de cupru, montându-se policandrele din bronz aduse din Grecia, iar între anii 2003-2014 lăcaşul a fost pictat în tehnica fresco pe o suprafaţă de 2.178 metri pătraţi, potrivit www.eparhiaortodoxaoradea.ro. şi www.crestinortodox.ro.
Exteriorul bisericii, zidit în cărămidă clingherită, special adusă din Austria, a fost finalizat între anii 2004-2007. Pe faţada turnului clopotniţă a fost executată, în anul 2006, o icoană în mozaic, pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi, reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi al acestei biserici. În turnul clopotniţă au fost aşezate trei clopote de 750, 350 şi respectiv 170 de kg care sunt acţionate electric.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
Soclul edificiului este din piatră de Băiţa, iar scările sunt placate cu cărămidă specială. Între anii 2006-2007 s-a pavimentat biserica cu granit şi s-a montat iconostasul din marmură având uşi împărăteşti din bronz.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
Spaţiul interior respectă rânduielile canoanelor ortodoxe, pictura fiind în tehnica "al fresco" cu ornamentaţie bizantină, iar cupola pictată, a fost poleită cu foiţă de aur pur. Iconostasul este sculptat în marmură, cu incrustaţie din marmură colorată, iar icoanele pictate pe lemn de tei.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
În demisolul bisericii se află Paraclisul, construit într-un stil "catacombă" ce aminteşte de perioada creştinismului primar. Interiorul este zidit în cărămidă arsă, rostuită, cu arce şi bolţi cu spaţii bizantine bine definite, iar pe jos a fost pavat cu dale din pământ ars, protejate cu un strat de ulei de in. Iconostasul este zidit tot din cărămidă, cu ornamente din marmură, iar uşile împărăteşti, candelabrele, aplicele şi balustradele sunt din fier forjat. Icoanele praznicare, cât şi cele de pe iconostas sunt pictate în vechea tehnică "tempera cu ou" pe lemn de tei, conform https://sfantulapostolandrei.ro/.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
Sub scările bisericii, foarte generoase, a fost amenajată, în acelaşi stil cu Paraclisul, o sală bizantină şi o trapeză pentru şedinţele Consiliului Parohial, întruniri şi agape creştineşti.
Sfântul lăcaş deţine în patrimoniu o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, iar din iunie 2018, când a avut loc Slujba Târnosirii Bisericii celei Mari, deţine şi o părticică din moaştele Sfântului Andrei Şaguna, mitropolitul Ardealului.
Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook
***
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 30 noiembrie. Sfântul Andrei era frate al Sfântului Apostol Petru şi a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. În ceea ce priveşte misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol, tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Sfinţii Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui întâi chemat, i-a căzut să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. În ţara noastră, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului roman şi numeroase biserici şi mănăstiri îl au ca ocrotitor. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c