Brazilia: Ţările G20 au difuzat o declaraţie finală în prima zi a summitului de la Rio

Liderii ţărilor G20, care includ cele mai importante state industrializate şi emergente, au difuzat luni, în prima zi a summitului lor de la Rio de Janeiro, în Brazilia, o declaraţie finală, cu referiri la războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, între altele, informează marţi dpa.
Brazilia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a reuşit să deblocheze forumul aducând cele mai puternice economii de pe planetă la un acord pe probleme precum războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Liderii G20 şi-au exprimat, de asemenea, angajamentul pentru o impozitare mai eficientă a celor superbogaţi şi au reiterat ţinta convenită la nivel internaţional de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.
Un punct cheie al acordului a fost nevoia de a reforma Consiliul de Securitate al ONU, iar în acest sens G20 a cerut în declaraţia finală ca acest organism al ONU să devină mai "reprezentativ, incluziv, eficient, eficace, democratic şi responsabil''.
Evenimentul desfăşurat la Muzeul de Artă Modernă din Rio a concretizat aceste eforturi, deşi cu un limbaj foarte vag şi fără obiective specifice de rezolvare a problemelor care au tensionat relaţiile internaţionale mai mult decât oricând de la încheierea Războiului Rece.
G20 şi-a exprimat astfel "îngrijorarea profundă cu privire la situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza şi escaladarea din Liban", ţinta bombardamentelor şi incursiunilor armatei israeliene în ultimul an.
La fel ca acum un an, agresiunea Rusiei în Ucraina nu a fost condamnată explicit
În ceea ce priveşte Ucraina, unde invazia rusă durează de aproape trei ani, liderii G20 "au evidenţiat suferinţa umană şi repercusiunile negative" legate de război "asupra securităţii alimentare şi energetice globale, a lanţurilor de aprovizionare şi a stabilităţii macrofinanciare".
Însă în niciun moment nu a fost menţionată Rusia, membră a G20, precum SUA, Uniunea Europeană şi China, notează EFE.
Mai mult, scrie dpa, la fel ca la summitul de anul trecut din India, nu a existat o condamnare explicită a agresiunii Rusiei în Ucraina, spre deosebire de poziţia puternică asumată la summitul din Bali, în Indonezia, din 2022.
În schimb, a existat doar o referire generală la "imensa suferinţă umană şi la impactul negativ al războaielor şi conflictelor din întreaga lume" asupra securităţii alimentare şi energetice, între altele.
Nici atacul din 7 octombrie 2023 al grupării islamiste palestiniene Hamas nu a fost menţionat
Nu a fost menţionat nici atacul din 7 octombrie 2023 al grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili. Înainte de summit, cercuri guvernamentale germane declaraseră că un astfel de rezultat al negocierilor ar fi "inacceptabil".
Declaraţia finală menţionează în schimb "îngrijorarea profundă cu privire la situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza şi escaladarea din Liban". Ajutorul umanitar trebuie extins de urgenţă şi protecţia populaţiei civile consolidată, se arată în document, într-un mesaj clar către Israel.
G20 reafirmă totodată "dreptul palestinienilor la autodeterminare" şi "angajamentul neclintit faţă de viziunea soluţiei cu două state în care Israelul şi un stat palestinian trăiesc alături în pace în cadrul unor graniţe sigure şi recunoscute, în conformitate cu dreptul internaţional şi rezoluţii relevante ale ONU".
Înainte de summit, ministrul de externe israelian Gideon Saar a cerut G20 să recunoască dreptul Israelului la autoapărare, să ceară eliberarea tuturor ostaticilor şi să condamne Hamas şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, împotriva cărora Israel luptă în Fâşia Gaza şi, respectiv, în Liban. O declaraţie care nu ar menţiona aceste puncte ar încuraja Iranul şi aliaţii săi să continue să semene instabilitate în Orientul Mijlociu, a scris Saar.
Lansarea Alianţei Globale împotriva Foametei şi Sărăciei
Declaraţia finală, care constă din 85 de puncte, a inclus şi angajamentul de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (ODS) şi de a accelera acţiunile pentru a le îndeplini la timp.
În acest scop, G20 a lansat Alianţa Globală împotriva Foametei şi Sărăciei, o iniţiativă a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Alianţa a luat naştere cu sprijinul a 82 de ţări şi cu mandatul de eradicare a acestui flagel, care afectează în prezent 733 de milioane de oameni.
Totuşi, preşedintele argentinian Javier Milei, un inamic declarat al ODS, a anunţat într-un comunicat separat că, pentru prima dată de când Argentina face parte din G20, guvernul său "a semnat declaraţia preşedinţilor care se disociază de tot conţinutul legat de Agenda 2030". Cu toate acestea, obiecţiile sale nu au blocat difuzarea documentului.
"Fie din răutate, fie din ignoranţă, majoritatea guvernelor moderne au insistat pe eroarea că, pentru a combate foametea şi sărăcia, este nevoie de o intervenţie mai mare a statului", a spus Milei în discursul său la prima sesiune plenară. Pentru Milei, capitalismul este suficient, pentru că - a dat el asigurări - "piaţa liberă a scos deja 90% din populaţia globală din sărăcia extremă".
Dimpotrivă, Lula a considerat "esenţial" să se pună capăt foametei pentru a obţine "o lume în pace" şi a îndemnat G20 să acţioneze.
"Foametea şi sărăcia nu sunt rezultatul penuriei sau al fenomenelor naturale", a spus Lula. În schimb, ele sunt rezultatul unor decizii politice care duc la excluderea unei mari părţi a umanităţii, a adăugat el.
Banca Interamericană de Dezvoltare a promis deja 25 de miliarde de dolari pentru această iniţiativă. Organizaţia internaţională nonprofit Oxfam a cerut ca, în plus, ţările G20 însele să facă investiţii publice substanţiale în aşa-numita agricultură de subzistenţă. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că şi Uniunea Europeană se va implica în iniţiativă.
Apel la reformarea instituţiilor globale
Lula a cerut, de asemenea, un multilateralism mai puternic, subliniind necesitatea unor instituţii globale mai incluzive şi mai reprezentative pentru a asigura stabilitatea şi a promova pacea.
"Stabilitatea lumii depinde de instituţii mai reprezentative", a insistat Lula, subliniind importanţa includerii diverselor voci în forurile de luare a deciziilor. El a descris această diversitate drept "calea către pace" şi esenţială pentru echilibrul guvernanţei globale.
Lula a cerut o reformă rapidă a ordinii internaţionale, pledând împotriva ideii de a aştepta ca anumite crize - precum războaiele mondiale sau colapsurile economice - să fie forţe motrice ale schimbării.
''Viitorul va fi multipolar'', a insistat Lula, pledând pentru măsuri proactive care să reflecte peisajul global în schimbare. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte
Washingtonul este pregătit să semneze miercuri un acord privind mineralele cu #Ucraina
Statele Unite sunt pregătite să semneze miercuri un acord privind mineralele cu Ucraina dacă și Kievul este pregătit, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o reuniune a administrației Donald Trump, relatează AFP. 'Suntem pregătiți să semnăm', a declarat el presei, subliniind că ucrainenii 'au decis (marți) seara c&
Turcia: Un jurnalist suedez a fost condamnat cu suspendare dar va rămâne în închisoare, în așteptarea unui nou proces
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă
#Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al președinției de la Kiev. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și 'ar trebui să semnez
Estonia a primit șase sisteme de rachete HIMARS din SUA, într-o amplă achiziție de armament
Estonia a primit șase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziții de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacități crucial, a anunțat miercuri Centrul pentru investiții de apărare, transmite dpa. Sistemele mobile de rachete, cu o rază de acțiune de 300 km, au fost predate arm
SUA: Trump pune pe seama lui Biden reculul PIB în primul trimestru
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP. Miliardarul r
CEDO somează Serbia să nu folosească 'arme sonore' împotriva manifestanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri Serbiei să nu utilizeze 'arme sonore' pentru dispersarea sau controlul manifestanților; instanța din Strasbourg a dat astfel dreptate, parțial, militanților care au acuzat autoritățile sârbe de folosirea unui 'tun sonic' în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la
Rusia și Coreea de Nord au început lucrările de construcție a primului pod rutier între ele
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcție a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relațiilor strategice dintre Moscova și Phenian, transmite AFP. Importanța acestui proiect 'merge mult dincolo de o simplă sarcină de inginerie', a dat asigurări prim-minist