logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul European din 17-18 octombrie 2024; pe agendă, Ucraina, Orientul Mijlociu, migraţia

Imagine din galeria Agerpres

Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, la Consiliul European de toamnă, pentru a discuta despre Ucraina, Orientul Mijlociu, competitivitate, migraţie, semestrul european şi afaceri externe, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea Consiliului European va fi precedată de o altă întâlnire între liderii UE şi liderii din regiunea Golfului, care se vor întâlni în cadrul primului summit UE-Consiliul de Cooperare al Golfului, desfăşurat în 16 octombrie 2024.

Cu privire la Ucraina, liderii UE vor discuta despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în toate dimensiunile sale, inclusiv despre evoluţiile de pe linia frontului, şi despre sprijinul cuprinzător şi neîntrerupt pentru Ucraina. UE îşi exprimă angajamentul pentru o pace justă şi de durată în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU şi ale dreptului internaţional. Se vor mai lua în discuţie şi eventualele progrese privind utilizarea veniturilor extraordinare provenite din activele blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei. Nu în ultimul rând, liderii vor discuta despre modalităţile de consolidare a sectorului energetic al Ucrainei şi a infrastructurii sale critice, care au fost ţinta unor bombardamente persistente din partea Rusiei.

În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, liderii Uniunii vor discuta despre cele mai recente evoluţii din regiune, în special despre escaladarea dramatică a violenţei în regiune. UE condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului şi îndeamnă toate părţile să dea dovadă de cel mai înalt grad de reţinere şi să respecte dreptul internaţional umanitar. UE îşi exprimă angajamentul deplin de a reduce tensiunile şi de a contribui la dezamorsarea crizei pentru a evita un conflict regional periculos. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 1 octombrie 2024: "Spirala escaladărilor mortale din Orientul Mijlociu trebuie să înceteze imediat. Un război regional nu este în interesul nimănui.", scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/. În acest context, Consiliul European va discuta despre aspecte precum: o încetare imediată a focului de-a lungul liniei de retragere de la frontiera israeliano-libaneză ("Linia albastră"), pentru a pune capăt tuturor ameninţărilor transfrontaliere; sprijinirea instituţiilor de stat din Liban şi a forţelor armate libaneze; încetarea imediată a focului în Gaza şi desfăşurarea de asistenţă umanitară de urgenţă; eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor.

Tema competitivităţii va fi abordată din perspectiva Agendei strategice 2024-2029, liderii UE identificând mai multe priorităţi pentru a reduce dependenţele din sectoarele strategice şi pentru a transforma Europa într-o putere industrială şi tehnologică. La reuniunea extraordinară a Consiliului European din 17-18 aprilie 2024, liderii Uniunii au convenit asupra necesităţii unui nou pact pentru competitivitate şi au prezentat câteva mijloace pentru realizarea acestuia. În acest context, liderii vor trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce priveşte sporirea competitivităţii UE. De asemenea, Rapoartele "Much more than a market" ("Mult mai mult decât o piaţă") şi "The future of European competitiveness" ("Viitorul competitivităţii europene"), întocmite de Enrico Letta şi, respectiv, de Mario Draghi, vor contribui la discuţiile liderilor.

Liderii UE vor purta o discuţie aprofundată privind migraţia şi vor face un bilanţ al punerii în aplicare a abordării cuprinzătoare privind migraţia, asupra căreia au convenit în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 9 februarie 2023. În acest context, ei se vor focaliza pe acţiunea externă, consolidarea controlului frontierelor externe ale UE, sporirea numărului de returnări şi accelerarea acestora, combaterea instrumentalizării migranţilor, a traficului de persoane şi a introducerii ilegale de migranţi.

Se preconizează că liderii UE vor aproba şi recomandările specifice fiecărei ţări, finalizând astfel ciclul 2024 al Semestrului European.

În funcţie de evenimente, liderii UE pot aborda şi subiecte specifice de politică externă, inclusiv evoluţiile din Georgia, Republica Moldova, Venezuela şi Sudan, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul European va face şi un bilanţ al pregătirilor pentru reuniunea Conferinţei ONU privind diversitatea biologică, programată să aibă loc la Cali, în Columbia, în perioada 21 octombrie-1 noiembrie 2024, şi pentru reuniunea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP29), care se va desfăşura la Baku, în Azerbaidjan, în perioada 11-22 noiembrie 2024, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***
La Consiliul European anterior, din 27 iunie 2024, liderii UE au convenit asupra desemnărilor şi numirilor pentru posturile de conducere de la nivelul UE şi au adoptat Agenda strategică pentru perioada 2024-2029, un plan de politică ce stabileşte direcţia şi obiectivele viitoare ale UE. În privinţa posturilor de conducere la nivelul Uniunii pentru următorul ciclu instituţional, ca urmare a alegerilor europene din iunie 2024, liderii UE l-au ales pe António Costa în calitatea de preşedinte al Consiliului European, au propus-o pe Ursula von der Leyen în calitatea de candidată la funcţia de preşedintă a Comisiei Europene, au propus-o pe Kaja Kallas drept candidată pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, notează https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor", adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituţie.

Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste