Burduja: Pretindem Bruxelles-ului un tratament corect, în contextul în care trebuie să susţinem şi cererea de energie din Ucraina şi Moldova

Miniştrii Energiei din România, Bulgaria şi Grecia şi-au propus ca în 10 zile să definească un plan preliminar pe care să-l prezinte în Consiliul de miniştri ai Uniunii Europene pentru accelerarea investiţiilor în interconexiuni, pentru ca, atunci când energia este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă şi în cealaltă parte, ca poată fi plătite preţuri similare, a declarat vineri ministrul de resort, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic naţional.
"Am discutat şi despre situaţia de pe Piaţa zilei următoare. Într-adevăr, astăzi vorbim de o zi în care preţurile s-au mai calmat. România este undeva pe la jumătatea clasamentului. Vedem că ţările baltice au astăzi o problemă. Exact ce vă spuneam: este o poză, ea se schimbă de la o zi la alta. Dar cu certitudine vedem că în ultimele săptămâni şi chiar luni de zile, dincolo de Austria, la est de Austria, este o problemă şi trebuie s-o recunoaştem deschis. Am făcut o recapitulare a discuţiilor tehnice şi politice cu omologii din Grecia şi Bulgaria. În perioada imediat următoare, ne-am propus o săptămână, zece zile, să definim un plan preliminar pe care să-l prezentăm în Consiliul de miniştri", a spus Burduja.
El a recunoscut că şi România are o vină în ceea ce se întâmplă cu preţurile la energie deoarece zeci de ani nu s-a investit în producţie şi aceasta nu poate acoperi consumul într-un an aşa cum a fost acesta, secetos, cu producţia eoliană mică şi cu zile de caniculă în care consumul a fost destul de mare.
"Asta este partea noastră de vină. În acelaşi timp, rolul unei uniuni energetice, aşa cum Uniunea Europeană doreşte să avem, este să beneficieze toată lumea, să existe solidaritate. Energia când este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă şi în cealaltă parte, ca să putem plăti preţuri similare. Este o chestiune de standard de trai pentru cetăţenii Uniunii Europene, dar este o chestiune şi de competitivitate a mediului economic. În momentul în care în estul Europei preţul la energie este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, cu siguranţă aceasta nu este o piaţă care să funcţioneze, integrată, unică şi un mediu economic concurenţial corect. De aceea, speranţa noastră, convingerea este că, împreună cu omologii din Grecia şi Bulgaria, vom reuşi să venim cu un plan în faţa Comisiei Europene, să accelerăm investiţiile în interconexiuni. Nu este corect ca în centrul Europei să existe probleme de interconexiune între Austria şi Ungaria, între Austria şi Slovacia. Dacă aceste pieţe ar fi fost mai bine integrate, ele ar fi fost cuplate, deci noi nu am fi avut problema de astăzi. România este bine interconectată cu statele vecine, în mod special cu Bulgaria, dar avem şi cu Ungaria o capacitate destul de mare, 700, 800 de megawaţi, avem şi cu Ucraina, avem şi cu Republica Moldova. Deci, cu atât mai mult în contextul actual, în care noi trebuie să susţinem şi cererea de energie electrică, în mod special în perioada asta, din Ucraina şi de la fraţii noştri de peste Prut şi noi pretindem în faţa Bruxelles-ului un tratament corect, principial, în care să punem cu toţii umărul acest efort adiţional", a explicat ministrul Energiei.
El a adăugat că se vor căuta soluţiile cele mai bune pentru a avea o piaţă energetică unică şi funcţională, în care şi România şi alte state vecine să aibă parte şi de beneficii, "nu doar să susţină o povară, în mod special în contextul războiului din Ucraina".
Burduja a subliniat că multe proiecte vizează Austria, care are planuri de extindere la nivel european de 10 ani, dar acestea nu s-au realizat.
"Şi aşa cum s-a întâmplat în perioada aceasta, să existe energie mai ieftină în vestul Europei şi mai scumpă în estul Europei, este posibil într-un an cu hidraulicitate mare, în care bate vântul, mai punem în funcţiune capacităţi adiţionale, să avem noi energie mai ieftină, iar cei din vest să nu beneficieze de ea. Deci aceste interconexiuni trebuie făcute. Este în spiritul uniunii energetice", a punctat şeful de la Energie.
Întrebat care ar putea fi compensaţiile pe care le-ar putea cere România pentru diferenţele de preţ la energie, Sebastian Burduja a menţionat mai multe fonduri pentru investiţii, o decalare a decarbonizării, a termenelor aferente închiderii grupurilor pe cărbune, o posibilitate fiind chiar amânarea termenului de încetare a plafonării preţurilor.
"Este şi aceasta o posibilitate. Noi trebuie să analizăm, să ne aşezăm la masă în Consiliul de miniştri, la nivel european, şi să spunem lucrurilor pe nume. Susţinem cu cea mai mare solidaritate ce se întâmplă în Ucraina şi nu mai vorbesc de Republica Moldova. Sunt fraţii noştri, dar în aceeaşi timp nu putem noi să susţinem toate costurile. Nu este corect", a precizat ministrul Energiei.
Referitor la posibilitatea prelungirii şi în 2025 a plafonării preţurilor, acesta a afirmat că poate fi o variantă şi că toate măsurile trebuie să fie pe masă.
"Trebuie să aşteptăm şi să vedem cum va arăta piaţa în următoarele luni. Este un lucru important.(...) Având în vedere că există o situaţie de inechitate într-o piaţă care ar trebui să fie unică şi funcţională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă.(...) Poate fi o variantă (prelungirea plafonării şi în 2025 n.r). Încă o dată, vreau să discut şi cu omologii din Bulgaria, din Grecia şi să agreăm la nivel european, pentru că România sigur îşi asumă această poziţie, pentru că este una principială, dar are nevoie şi de alte ţări alături, pentru că suntem în aceeaşi barcă cu toţii, astfel încât să putem avea cel mai bun argument în faţa Comisiei Europene. (...) Am răspuns la o întrebare legată de ce ar putea însemna situaţia de pe piaţa europeană şi am spus că toate opţiunile sunt pe masă pentru a îndrepta această inechitate. Nu ştiu dacă prelungirea în sine poate fi o asemenea măsură. O să evaluăm", a mai punctat Sebastian Burduja. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)
Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,
Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)
Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document
ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită
Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia
Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni
Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)
Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit
Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend
Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o
Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)
Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta
Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie
Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele
Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot
ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul
INS: Creștere ușoară a afacerilor din serviciile de piață prestate întreprinderilor, la finalul primelor două luni
Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate întreprinderilor a crescut ușor, cu 0,1%, ca serie brută, în primele două luni din 2025 față de perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 28 februarie, anul curent, au fo
ONRC: 1.628 de firme și PFA au intrat în insolvență în primul trimestru din 2025, în scădere cu 9,7%
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primul trimestru din 2025 a fost de 1.628, în scădere cu 9,71% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 1.803 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Consiliul Economic și Social invită candidații la Președinția României la o dezbatere electorală
Consiliul Economic și Social îi invită pe candidații la Președinția României la o dezbatere electorală, miercuri, 30 aprilie 2025, la sediul CES, pentru a-și prezenta viziunea într-un dialog reprezentanții organizațiilor patronale, sindicale și neguvernamentale. 'În fața provocărilor actuale cu care se confruntă societatea româ
Bugetul AFM pentru 2025 depășește 16,42 miliarde de lei și include finanțarea a 7 noi programe (minister)
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăși 16,42 miliarde de lei, în creștere cu aproape 18% față de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES. 'Bugetul AFM aprobat astăzi (în ședința de Guvern, n.r.) este unul isto