logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe

Vizita în Republica Austria a ministrului afacerilor externe Emil Hurezeanu

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a efectuat o vizită de lucru la Viena în perioada 24-25 aprilie 2025, la invitația ministrului federal pentru afaceri europene și internaționale al Republicii Austria, Beate Meinl-Reisinger.

Agenda de contacte bilaterale a inclus o rundă de consultări politico-diplomatice cu omologul austriac, precum și o primire la Președintele federal al R. Austria, Alexander Van der Bellen, respectiv la Cancelarul federal Christian Stocker.

În cadrul vizitei, ministrului Emil Hurezeanu i-a fost acordată decorația 'Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria', conferită de Președintele federal.

Agenda discuțiilor cu ministrul Beate Meinl-Reisinger a vizat cooperarea româno-austriacă, precum și dosare de interes prioritar în plan regional, european și internațional, cu accent pe situația din Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

Discuțiile celor doi miniștri de externe au vizat imprimarea unui impuls reînnoit relațiilor româno-austriece, cu potențial de dezvoltare ridicat atât la nivel bilateral, cât și european.

În context, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat potențialul de dezvoltare a cooperării politice, economice și sectoriale dintre cele două state, precum și cel reprezentat de comunitatea românească semnificativă din Austria, care aduce o importantă valoare adăugată la nivelul societății austriece.

Șeful diplomației române a amintit o serie de domenii cu relevanță strategică unde cooperarea româno-austriacă poate fi aprofundată, precum economie, cooperare energetică, dimensiunea socială, apărare, amenințări hibride, cercetare și educație în domenii de viitor, cooperare polițienească și coordonare în afaceri interne sau turism sustenabil.

Ministrul român de externe a subliniat totodată implicarea susținută a României în protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale și lupta împotriva rețelelor de criminalitate transfrontaliere.

Ministrul Emil Hurezeanu a apreciat susținerea Austriei pentru aderarea României la OCDE, o prioritate strategică a politicii externe a României.

Șeful diplomației române a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea Uniunii Europene, securitatea energetică și securitatea internă. Discuțiile au prilejuit reconfirmarea sprijinului celor două state pentru o Uniune Europeană extinsă, atât spre est, cât și spre Balcanii de Vest, precum și pentru eforturile de reformă ale statelor candidate în vederea avansării parcursului lor european.

Ministrul român de externe a evidențiat importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, precum și necesitatea acordării în continuare de susținere Republicii Moldova, cea mai expusă, după Ucraina, presiunilor și acțiunilor agresive ale Rusiei. A punctat, totodată, că o pace justă și durabilă în Ucraina nu poate fi obținută decât prin fundamentarea acesteia pe Carta ONU și principiile dreptului internațional și a arătat că România va juca un rol activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

În cadrul întrevederii cu Președintele federal, ministrul Emil Hurezeanu a mulțumit în mod deosebit pentru conferirea decorației 'Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria', precum și pentru sprijinul care a fost exprimat public și constant de înaltul oficial în favoarea aderării României la spațiul Schengen. În context, a dat asigurări că România va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontierele externe ale Uniunii Europene.

În cadrul întrevederii cu Cancelarul federal, șeful diplomației române a exprimat interesul pentru valorificarea potențialului crescut de cooperare româno-austriacă atât în plan politic, cât și pe dimensiunea economică și sectorială. În acest context, a arătat că România și Austria pot pleda împreună pentru avansarea unor dosare de interes comun cu impact regional în cadrul diverselor formate europene și internaționale.

La invitația președintelui Comisiei parlamentare pentru politică externă, Petra Bayr, și a președintelui desemnat al grupului parlamentar de prietenie cu România, Bulgaria și Republica Moldova, David Stogmuller, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a susținut o prelegere și a participat la o dezbatere la Palais Epstein cu tema 'România și Austria: un parteneriat de viitor pentru o Europă puternică', cu participarea corpului diplomatic acreditat la Viena.

***

Transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe al României în cadrul conferinței comune de presă cu omologul austriac Beate Meinl-Reisinger este disponibil aici:

'Mulțumesc, doamnă ministru!

Întâi de toate, doresc să evidențiez că îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi la Viena, la invitația doamnei ministru Beate Meinl-Reisinger.

Vă mulțumesc pentru ospitalitate și pentru o întrevedere extrem de bună și de productivă, precum și pentru acordarea decorației 'Marele Ordin de Onoare în Argint, cu Panglică, pentru Merite aduse Republicii Austria', din partea Președintelui federal, care mă onorează foarte mult.

Îmi exprim, totodată, aprecierea pentru colaborarea constructivă anterioară, când m-am aflat la Viena în calitate de ambasador al României și am găsit în dumneavoastră un susținător puternic al aderării țării mele la spațiul Schengen.

Acum, după atingerea acestui obiectiv extrem de important pentru cetățenii români, doresc să remarc cooperarea de succes inclusiv în combaterea migrației ilegale care, după cum confirmă rapoartele agențiilor europene, rămâne pe o tendință de scădere. România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale și lupta împotriva rețelelor criminale transfrontaliere.

Vizita de astăzi oferă prilejul un nou impuls relațiilor româno-austriece. Am agreat ideea asumării comune a unei agende bilaterale pozitive, astfel încât relația dintre țările noastre să își atingă potențialul de dezvoltare. În acest sens, am discutat despre modalități de recalibrare a cooperării noastre atât în plan bilateral, cât și la nivel european. [Am agreat totodată negocierea și încheierea unui Memorandum de Înțelegere la nivelul celor două ministere de externe pentru a susține aceste obiective].

În relația bilaterală ne propunem axarea pe o serie de domenii cu relevanță strategică, unde putem lucra mai strâns: economie, inclusiv reconstrucția Ucrainei, cooperare energetică, dimensiunea socială, apărare, amenințări hibride, cercetare și educație în domenii de viitor, cooperare polițienească și coordonare în afaceri interne, turism sustenabil ș.a..

Relațiile noastre bilaterale au la bază o componentă economică solidă. Aș menționa faptul că Austria este al doilea investitor străin pe piața românească și un partener comercial foarte important. Există, în continuare, potențial de creștere pe ambele paliere și considerăm importantă sprijinirea, mai ales în contextul crizelor actuale, a mediului de afaceri din cele două țări în depășirea cu succes a provocărilor existente.

Proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de exploatare offshore a gazelor naturale din Marea Neagră, este ilustrativ pentru colaborarea româno-austriacă. Acesta va avea un impact pozitiv asupra pieței de energie nu doar din România, ci și la nivel regional. Totodată, va consolida rolul României drept cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Un alt liant important în dezvoltarea relațiilor româno-austriece este comunitatea românească semnificativă din Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni străini din această țară. Românii de aici activează în diverse domenii, precum cel medical, academic, cultural, energetic, financiar-bancar și social. Am discutat cu doamna ministru despre prioritatea pe care autoritățile române o acordă protecției drepturilor lucrătorilor români, indiferent de sectorul de activitate. Totodată, am discutat cu privire la importanța pe care o reprezintă intensificarea colaborării între instituțiile din domeniul afacerilor sociale din cele două țări.

Mi-a făcut plăcere să remarc demersurile realizate de autoritățile austriece în sprijinul dezvoltării și promovării diferitelor formate educaționale care să asigure accesul la învățământ în limba maternă pentru noua generație de români din afara țării. Am discutat și despre interesul comun pentru dezvoltarea relațiilor în domeniul educației, culturii, cercetării și inovării, atât în plan bilateral, cât și în cadrul inițiativelor europene.

Aderarea României la OCDE a fost una din temele importante abordate în cadrul întrevederii. Apreciem susținerea Austriei pentru această prioritate strategică a politicii externe a României. De altfel, am convingerea că aderarea României va contribui la întărirea relațiilor dintre statele noastre, inclusiv din perspectiva investițiilor și a mediului de afaceri.

Am discutat și despre proiectul european și provocările actuale în plan regional și internațional. Țările noastre sunt în mod tradițional susținătoare ferme ale unei Uniuni extinse, atât spre est, cât și spre Balcanii de Vest, ca investiție strategică în viitorul UE. Susținem deopotrivă eforturile de reformă ale statelor candidate în vederea avansării parcursului lor european.

Ne aflăm, la nivel european, în plin proces de redefinire a priorităților de politici în noul context internațional. Atât România, cât și Austria sunt susținătoare ale unei Uniuni eficiente și puternice, bazate pe acțiune solidară. Cred că noul context deschide noi oportunități de cooperare pentru statele noastre în promovarea la nivel european de obiective vizând competitivitatea Uniunii, securitatea energetică și securitatea internă.

O temă de interes central în cadrul discuțiilor noastre a fost cea privitoare la consecințele războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Am arătat că o pace justă și durabilă în Ucraina nu poate fi obținută decât prin fundamentarea acesteia pe Carta ONU și principiile dreptului internațional. Atacurile recente, brutale, ale forțelor ruse împotriva obiectivelor civile ucrainene demonstrează că Rusia nu dorește pacea. Am arătat că România va juca un rol activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

În același timp, am discutat despre necesitatea de a continua să lucrăm împreună pentru a oferi toată susținerea Republicii Moldova. Sprijinul UE pentru Republica Moldova este, de asemenea, esențial pentru stabilitatea, calea democratică și cursul de integrare europeană într-un ritm susținut a Chișinăului.

Împreună cu doamna ministru am abordat și contextul geopolitic internațional și am avut un schimb substanțial de opinii cu privire la importanța deosebită a relației transatlantice.

În încheiere, mulțumesc, o dată în plus, doamnei ministru pentru primirea călduroasă la Viena și pentru discuția noastră de substanță, care a permis nu doar abordarea modalităților optime de aprofundare a relației bilaterale, ci și coordonarea pe dosare europene și internaționale de interes central. Sunt convins că această vizită va marca începutul unei noi etape în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.'

Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media

Afisari: 83

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].