logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: A început proiectul regional de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare

Imagine din galeria Agerpres

Proiectul regional de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea al cărui contract de finanţare a fost semnat la finele anului 2022 a început cu lucrările de extindere a reţelelor din municipiu, staţia de tratare a apei din oraşul Sulina, obiectiv de patrimoniu construit în anul 1860 de regina Olandei, urmând să fie extinsă.

În momentul de faţă, în cadrul proiectului declarat "istoric" în condiţiile unei finanţări totale de peste 200 de milioane de euro şi datorită complexităţii metodelor de realizare a sistemelor, au fost semnate patru contracte de execuţie, unele dintre ele vizând inclusiv proiectarea lucrărilor.

"Avem patru contracte în execuţie. Unul, pe reţelele din Tulcea, trei contracte de proiectare şi execuţie la Carcaliu, Babadag, Chilia Veche şi Sulina. Contractul pe Tulcea a început deja, iar în celelalte suntem aproape de încheierea proiectării. Mai sunt patru proceduri de achiziţie în evaluare şi alte şapte care trebuie lansate", a declarat a declarat pentru AGERPRES directorul general al operatorului regional de servicii de apă şi canalizare Aquaserv SA, Valentin Ifrim.

Lucrările care se vor realiza vizează atât reţelele de apă şi canalizare, cât şi înfiinţarea sau modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile (STAP) şi a staţiilor de epurare a apelor (SEA).

"Staţiile de tratare din deltă, aşa cum au fost gândite, ca unităţi de sine stătătoare pentru toate localităţile, din punct de vedere economic, nu vor reuşi să compenseze cheltuielile cu potabilizarea, cu forţa de muncă. Important este să asigurăm o apă de calitate, o apă sigură, lucru pe care-l facem şi acum. Va fi nevoie de personal, dar mizăm foarte mult pe automatizare. Va exista un dispecerat regional la nivelul municipiului, unde se vor vedea în permanenţă toate staţiile de tratare, iar problemele vor fi rezolvate cu lucrătorii noştri din municipiu", a mai spus directorul general al societăţii Aquaserv SA.

 

Foto (C):  LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


 

Ifrim a adăugat că în Delta Dunării, prin proiectul regional, doar în comuna Chilia Veche se va construi o SEA nouă, în condiţiile în care celelalte unităţi administrativ-teritoriale nu îndeplinesc criteriul impus de normele europene privind existenţa unui număr minim de 2.000 de locuitori într-o comunitate.

Referindu-se la problemele apărute în municipiul Tulcea după fiecare ploaie torenţială din cauza apelor pluviale care se adună în unele zone, directorul general Valentin Ifrim a precizat că, la fel ca în multe alte localităţi din ţară, reţeaua de colectare a apelor uzate coincide cu reţeaua pluvială, ceea ce îngreunează preluarea apelor torenţiale.

"Marţi, la Tulcea, în patru ore au fost aproape 35 de litri pe metru pătrat. Nu a fost o cantitate continuă, ci în reprize. Reţeaua de canalizare e doar pentru apa menajeră, iar aceste vârfuri nu pot fi preluate şi capacele de canalizare se ridică. Zonele cele mai vizate sunt complex Pelican, strada Unirii, Liceul de artă. Cel mai devreme, am putea rezolva aceste probleme la finele anului viitor", a afirmat directorul general Valentin Ifrim.

Ploile torenţiale înregistrate la începutul acestei săptămâni au dus şi la surparea carosabilului, ceea ce a afectat inclusiv reţeaua de ape menajere de pe strada Victoriei, în apropierea centrului oraşului.

"Aici, reţeaua de canalizare este din 1960. Sunt proiecte de reabilitare şi se va schimba tot tronsonul din Victoriei până în strada Unirii. Acum, trebuie să remediem avaria de aici urgent. Nu putem lăsa lucrurile aşa", a declarat coordonatorul Serviciului Ape uzate din cadrul societăţii Aquaserv SA, Marius Petcu.

Proiectul regional de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea se află în a doua etapă de finanţare, după cel demarat în 2007 şi încheiat anul trecut, tergiversarea lucrărilor fiind cauzată în principal de lipsa firmelor de construcţii.

"Atunci, au fost modernizate STAP din Măcin, Isaccea, Tulcea şi Sulina. Toate aceste staţii au avut parte de lucrări semnificative de modernizare, inclusiv staţia de la Sulina, obiectiv de patrimoniu construit în 1860 de regina Olandei, cunoscut fiind faptul că în acea perioadă Comisiunea Europeană a Dunării găzduită de Sulina aduna reprezentanţi din întreaga Europă. Toate clădirile din staţia de tratare au fost reabilitate în conformitate cu ceea ce exista la începuturi", a menţionat directorul general al societăţii Aquaserv SA, Valentin Ifrim.

De altfel, potrivit unei lucrări ştiinţifice semnate de doctorul tulcean Nicolae Georgescu care citează un manuscris din Arhiva istorică a Institutului Naţional de Igienă şi Sănătate Publică semnat de Popescu V. Nicolae, preluată de publicaţia "Misterele Dunării", oraşele Tulcea şi Sulina au avut încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea STAP cu tehnologii pe bază de ozon realizate cel mai probabil cu sprijinul autorităţilor internaţionale.

"Staţia de tratare a apei din oraşul Tulcea a fost făcută câteva decenii mai târziu faţă de cea din Sulina, dar documentele care să ateste valoarea de patrimoniu a acesteia nu se mai găsesc", a menţionat directorul general Ifrim.

Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare, a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi a avut o valoare iniţială de 419.371.852 lei, fără TVA. Proiectul al cărui contract de realizare a fost semnat în anul 2008 a fost susţinut în proporţie de 85% din Fondul de Coeziune, în proporţie de 13% din bugetul Guvernului, iar în proporţie de 2% din bugetul local.

Scopul proiectului considerat de autorităţi drept unul dintre cele mai importante din România din punct de vedere financiar pentru exerciţiul 2007-2013 a fost îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, de acest proiect beneficiind 106.000 locuitori ai oraşelor Isaccea, Măcin şi Sulina, precum şi locuitorii municipiului Tulcea.

Lucrările au fost fazate în exerciţiul financiar următor, atunci când au început demersurile pentru etapa a doua.

Proiectul regional de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, derulat în acest exerciţiu financiar, presupune finanţări etapizate pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din 19 localităţi din judeţ prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD).

Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat în luna octombrie a anului 2022 de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi preşedintele Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţ, Anastase Moraru, la Primăria municipiului Tulcea şi vizează 14 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

În cadrul proiectului, în 20 de localităţi din judeţ, se vor extinde şi reabilita 273,296 de kilometri de reţele de apă potabilă, se vor construi 17 STAP, se vor reabilita alte şapte STAP, iar alte trei se vor extinde.

De asemenea, în zece localităţi din judeţ, se vor extinde şi reabilita 148,28 de kilometri de reţele de preluare a apelor uzate, se vor reabilita două SEA, se vor extinde alte cinci, se vor construi două SEA.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 222.115.490 euro fără TVA, din care pentru sistemul de alimentare cu apă 114.508.514 euro şi pentru sistemul de canalizare 107.606.976 euro.

Înfiinţată în baza Tratatului de la Paris din anul 1856, Comisia Europeană a Dunării avea sedii la Galaţi şi Sulina şi a stabilit decade la rând regulile de navigaţie şi politica fluvială pe braţul Sulina. În perioada existenţei acestei entităţi, în oraşul Sulina, s-a adus din Statele Unite ale Americii primul generator electric pentru Palatul Comisiunii, grădinile acestuia şi cheul portului, s-a inaugurat prima linie telefonică între porturile din Sulina şi Galaţi, s-au pavat străzile, s-a făcut se pare şi prima reţea de canalizare, iar regina Olandei a finanţat lucrările de construcţie a unei uzine de apă. La Sulina, existau atunci şapte consulate şi 20 de viceconsulate sau agenţii consulare, depozite ale bursei de cereale şi circa 18 linii de navigaţie străine.

Implicit, şi Tulcea s-a dezvoltat în perioada respectivă, armatorii de nave construindu-şi locuinţe sau dezvoltând afaceri în oraşul port la Dunăre, sacagii, persoanele care vindeau apa potabilă, fiind înlocuiţi de reţele de apă potabilă în prima parte a secolului al XX-lea.

În momentul de faţă, în ciuda investiţiilor în ultimii 35 de ani de autorităţile române în diferite localităţi din Delta Dunării, foarte puţine dintre ele au reţele de apă şi canalizare, STAP şi SEA, din cauza numărul mic al populaţiei. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-05-2025 22:13

IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi

Social 11-05-2025 22:07

Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte

Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do

Social 11-05-2025 22:05

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș

Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic

Social 11-05-2025 18:04

Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului

Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist

Social 11-05-2025 16:28

Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana

Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba. 

Social 11-05-2025 15:17

Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu

Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic

Social 11-05-2025 13:39

Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu

Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici

Social 11-05-2025 13:24

UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră

Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car

Social 11-05-2025 12:47

MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom

Social 11-05-2025 12:36

Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo

Social 11-05-2025 12:26

Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara

Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin

Social 11-05-2025 11:17

Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată

Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S

Social 11-05-2025 09:08

Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1

O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c

Social 11-05-2025 09:04

Neamț: Trei copii și patru adulți aflați într-o căruță, răniți după ce un autoturism a acroșat atelajul

Trei copii și patru adulți care se aflau într-o căruță au fost răniți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroșat atelajul în localitatea Topolița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în

Social 11-05-2025 08:43

Tulcea: Minora dată dispărută s-a întors acasă

Minora în vârsta de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută de către familie, a fost găsită de polițiști în timp ce se întorcea acasă. Fata a plecat de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar părinții ei au alertat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO