logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Tulcea: Trafic intens în vama Isaccea - zeci de tiruri ucrainene aglomerează oraşul

Image

Zeci de autovehicule de mare tonaj aşteaptă zile la rând, în apropierea oraşului Isaccea, România, pentru a traversa Dunărea cu bacul şi a ajunge în Orlivka, Ucraina, iar în lipsa unei parcări amenajate tirurile aglomerează atât drumul spre mănăstirea Cocoş din comuna Niculiţel, dar şi spre cariera de piatră de la marginea oraşului şi staţionează inclusiv în incinta sitului arheologic Noviodunum, unul dintre cele mai importante din judeţul Tulcea.

Unii oameni care locuiesc în apropierea locurilor stabilite de autorităţi în oraş pentru staţionarea autovehiculelor de mare tonaj sunt nemulţumiţi din cauza zgomotului făcute de unităţile frigorifice ale camioanelor.

De asemenea, responsabilul şantierului arheologic Noviodunum, Aurel Stănică, reprezentant al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, doreşte ca şoferii să nu mai arunce gunoaie în sit, iar accesul turiştilor la baza arheologică să nu mai fie îngrădit din cauza camioanelor.

Pe drumul spre cariera de piatră din imediata apropiere a oraşului Isaccea, lângă două pubele galbene care par goale începe un prim rând de camioane cu numere de Ucraina. Unul dintre şoferi care spune că nu ştie nici limba română, nici limba engleză, dar menţionează în limba ucraineană că aşteaptă de trei zile să ajungă în vamă.

În cariera din oraş, sunt alte autovehicule parcate pe marginea drumului european 87.

 


 

 

"La ora 3,00, parchează frigorificele şi nu ne odihnim. Pornesc toate motoarele alea şi nu mai pot să dorm. Nu lasă deşeuri în urmă, dar nici nu au condiţii, nu au o toaletă. Aveau la un moment dat una, dar s-a găsit probabil patronul acestei locaţii (cariera din oraş, n.red.) şi probabil că a cerut chirie. La început (începutul războiului, n.red.), le dădeam apă, dar acum nu mai vin să ceară. Au apă sau cumpără. Ei nu sunt bucuroşi, săracii, dar pentru o bucată de pâine...", a declarat, pentru AGERPRES, Anica V., din oraşul Isaccea, care stă de vorbă la poartă cu alte două vecine.

Drumul spre vamă este şi el aglomerat de autovehicule de mare tonaj, iar cele două bac-uri ale societăţii Navrom Galaţi SA care fac transferul călătorilor de pe un mal pe altul al Dunării circulă după programul normal. E perioada vacanţelor şi, spre deosebire de alte perioade ale anului, la început de august a crescut şi numărul autoturismelor mici care tranzitează punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene, aşa că tirurile au mai mult de aşteptat.

"De trei zile, stau în oraş sau în apropiere. Ce ne lipseşte aici? O toaletă, un duş şi mâncare locală caldă", a afirmat unul din şoferii de tir care urmează să intre în vama Isaccea, Serghei, care adaugă că este din Odessa.

Şi drumul judeţean din incinta sitului arheologic Noviodunum este plin de tiruri, aşa încât accesul în baza Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" se face cu dificultate şi doar pe un singur sens.

 

 

"Am făcut o cerere către autorităţi pentru crearea unei zone de protecţie, să ne putem desfăşura şi noi activitatea între turnul de colţ şi turnul mare. Sunt multe agregate frigorifice, există poluare fonică, gaze de eşapament, iar toate astea ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea. Autorităţile locale ar trebui ajutate şi găsite soluţii", a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul ICEM, Aurel Stănică.

Cetatea Noviodunum nu este monitorizată video, aşa că resturile alimentare pot fi aruncate pe sit fără riscul de a se aplica amenzi.

"Anul acesta am făcut trei campanii de ecologizare. Când am strâns gunoaiele, unii şoferi de tir ni s-au alăturat, semn că au înţeles că nu este în regulă ce fac. Dar după ce pleacă tirurile, o să vă îngroziţi de cantitatea mare de resturi menajere. Nu vrem să acuzăm. Tirurile astea sunt de vineri, de la ora 23,00, aici. Când am vrut să ieşim din baza arheologică, nu aveam cum. Ei au făcut manevre, dar şi pentru noi este o situaţie nu tocmai plăcută şi nu prezintă siguranţă", a mai spus reprezentantul ICEM.

La circa cinci kilometri distanţă de oraşul Isaccea, pe drumul care duce spre mănăstirea Cocoşu, lângă două pubele pline începe un alt rând de camioane. Toate aşteaptă să ajungă în vama româno-ucraineană şi să treacă Dunărea cu bacul, variantă de transport mai convenabilă în condiţiile în care scurtează drumul şi limitează cheltuielile faţă de ruta care presupune tranzitul vămii Giurgiuleşti, judeţul Galaţi.

 


Potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă, în ultimele 24 de ore, circa 2.200 de persoane au intrat în România, în ultimele 24 de ore, prin vama din oraşul Isaccea, iar aproximativ 2.400 de persoane au ieşit din România prin acelaşi punct de trecere a frontierei.

"În perioada 24 februarie 2022 - 4 august 2024, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, au intrat în România 864.117 persoane şi au ieşit din România 854.611 persoane", a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de frontieră, Alexandra Găvan.

De la începutul războiului din Ucraina, lucrătorii din vama Isaccea au efectuat peste 400.000 de formalităţi pentru intrarea şi ieşirea din ţară a autovehiculelor.

Realizarea punctului de trecere a frontierei româno-ucrainene între Isaccea şi Orlivka se numără printre obiectivele anunţate de autorităţi în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră înfiinţată în urmă cu circa 25 de ani care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odesa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir) şi care a atras fonduri europene în baza unei strategii de dezvoltare a comunităţilor cu aceleaşi caracteristici.

Proiectul, ca şi cel privind înfiinţarea unei linii navale de călători între Ismail, regiunea Odesa, şi Isaccea, judeţul Tulcea, a fost întârziat, în principal, din cauza lipsei acordurilor dintre cele două state şi a fost solicitat de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului pentru care încurajarea turismului ar duce, implicit, la creşterea nivelului de trai al locuitorilor.

Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăţi antice de la Dunăre, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră. Cetatea a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, flotă care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, iar în secolul al VI-lea era sediu episcopal.

Oraşul Isaccea face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), inclusă în patrimoniul UNESCO, iar o suprafaţă din Deltă se află pe teritoriul Ucrainei. În România, RBDD cuprinde suprafeţe de teren până în judeţul Galaţi, acolo unde pe teritoriul Republicii Moldova începe Rezervaţia ştiinţifică Prutul de Jos. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

 

Foto (c): Luisiana Bigea/AGERPRES

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Social 05-05-2025 14:30

Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri

Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin

Social 05-05-2025 14:11

Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai

Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn

Administratie 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Social 05-05-2025 13:46

Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului

Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și

Social 05-05-2025 11:22

STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen

Social 05-05-2025 10:30

Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București

Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă

Social 05-05-2025 10:23

Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per

Social 05-05-2025 10:01

Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Social 04-05-2025 20:15

Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale

Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând

Social 04-05-2025 18:17

Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea

 O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a

Social 04-05-2025 18:15

Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din