Timiş/ Muzeograf: Cartea veche este o călătorie prin istoria neamului
A vorbi despre cartea veche este asemeni unei călătorii prin istorie, păşind pe dantelele vechi din lăzile de zestre, în care descoperim limba pe care o vorbeau oamenii citiţi ai veacurilor trecute, cultura şi frumuseţea tipăriturii, multe dintre ilustraţiile care le înnobilează fiind readuse în circuitul viu, mai ales în cadrul unor expoziţii.
Biblioteci, arhive sau muzee din Timişoara păstrează astfel de cărţi şi tipărituri vechi, de patrimoniu sau nu, căutate şi studiate mai ales de cercetători şi studenţi, dar şi de persoane, unele plecate din ţară în toate colţurile lumii, care vor să afle informaţii despre genealogia lor sau despre afaceri ale străbunicilor.
Directorul Bibliotecii Judeţene Timiş "Sorin Titel", scriitorul Tudor Creţu, a declarat pentru AGERPRES că cea mai veche carte a BJT este în limba latină, datată din anul 1500, intitulată "Tullius de officiis cum commentariis Petri Marsi einsque recognitione. Veneţia, 1500", semnată de Cicero Marcus Tullius.
Galeriei valorilor bibliofile ale BJT i se alătură Pelbartus de Timişoara - "Pomerium quadragesimale" (Augsburg, 1502), Noul Testament de la Bălgrad (1648) sau "Îndreptarea Legii" (Târgovişte, 1652).
El spune că, pe măsură ce ne apropiem, în secole, de contemporaneitate, numărul de cărţi vechi creşte.
"Acestea sunt ediţii care au valoarea lor, avem în jur de 5.000 de unităţi de bibliotecă la carte de patrimoniu (până la 1850), documente de epocă, sunt hărţi, cartoline, un cod juridic austriac care conţinea inclusiv pedepse. Cartea din 1500 este în limba latină, iar noi am încercat să folosim elemente figurative decorative din cărţile vechi, ca elemente de design inclusiv pentru notesuri. Am făcut în anii trecuţi şi notesuri cu soldaţi austrieci care apăreau pe cartoline şi care ne descopereau arme şi organizarea de la un moment dat, grupările armatei austriece (secolul XVIII) şi ca elemente de design de decor ambiental şi instituţional. Am realizat şi expoziţii de reclamă veche reprodusă. Cartea veche nu înseamnă doar carte de patrimoniu. Vorbim despre carte de patrimoniu ca fiind ceea ce este de la începuturi până în anul 1850, iar după aceea vorbim tot despre carte veche, dar nu neapărat de patrimoniu. La carte veche avem sute de mii de tipărituri. Dar nici patrimoniu nu înseamnă doar vechi, ci înseamnă ceea ce conţine şi manuscris, aşa cum avem noi şpaltul cu corecturi în manuscris al 'Trilogiei Culturii' aparţinând Lucian Blaga (1944)", detaliază Tudor Creţu.
Potrivit directorului BJT, toate aceste cărţi vechi sunt apreciate mai ales de publicul specializat (cercetători, studenţi), dar şi de instituţii ale statului care vor să afle mai multe despre istoricul domeniilor lor.
Tudor Creţu afirmă că dedicarea unei zile mondiale Cărţii Vechi subliniază tocmai faptul că astfel de tipărituri reprezintă o sursă vie, nu doar una muzeală.
"Cărţile vechi şi de patrimoniu nu se împrumută acasă, ci se consultă doar în sala de lectură (...). Încercăm să ne raportăm la fondul de carte veche ca la o resursă vie, nu doar muzeală şi să o introducem în varii forme în circuitul public. Încercăm să introducem aceste elemente decorative (ilustraţii, grafică - n.r.) în circuitul viu, prelucrate artistic şi reinventate grafic prin planşe", punctează directorul BJT.
Un bogat fond de carte veche descoperim la Muzeul de Artă Veche Bisericească al Catedralei Mitropolitane Timişoara, despre care muzeograful Nicoleta Ploşnea spune, pentru AGERPRES, că a contribuit la unitatea de limbă, cultură şi spirit ale neamului românesc.
O grijă deosebită a fost manifestată faţă de cartea veche a bisericii care i-a unit pe români dincolo de graniţele străine şi nedrepte puse între ei, afirmă muzeograful bisericesc.
"Colecţia de cărţi de cult ale Catedralei cuprinde şi ediţii ale Sfintei Scripturi în limba română, începând cu prima traducere integrală, Biblia de la Bucureşti din 1688. Aceste cărţi au contribuit decisiv la întărirea credinţei noastre creştin-ortodoxe, la formarea limbii literare şi la menţinerea unităţii naţionale româneşti. Putem spune că o importantă parte din istoria neamului românesc a fost scrisă pe aceste pagini. În aceste spaţii de cultură vin numeroase clase de elevi şi studenţi, se organizează conferinţe de spiritualitate ortodoxă, expoziţii ale unor pictori şi artişti plastici. Cea mai veche dintre scriituri este o Evanghelie în limba slavonă datată din secolul XIV'', detaliază maica Nicoleta Ploşnea.
Colecţia muzeului Catedralei cuprinde un important fond de carte însumând peste 2.000 de exemplare, dintre care 140 sunt de carte veche bisericească expuse permanent.
Acestea sunt în principal cărţi de cult (Ceaslov, Acatistier, Molitvelnic sau Evalohion, Octoih, Triod, Pendicostar, Evanghelie, Liturghier, Cazanie, Psaltire, Biblie etc), cărţi cu un conţinut filologic, istoric, juridic şi moral.
Între acestea, se evidenţiază câteva cărţi fundamentale ale culturii româneşti, care au contribuit la întărirea şi afirmarea unităţii de limbă, neam şi credinţă: "Pravila de la Govora" (1640), "Cazania lui Varlaam" (1643), "Noul Testament de la Bălgrad" (1648), "Pravila cea mare sau Îndreptarea legii" (1652, Târgovişte), "Evanghelia de la Bucureşti" (1682), "Biblia de la Bucureşti" (1688), "Biblia de la Blaj" (1795), "Biblia de la Buzău" (1854 - 1856) şi "Biblia de la Sibiu" (1868) realizată de mitropolitul Andrei Şaguna.
"Muzeul Catedralei poate fi considerat nu doar unul al icoanelor, ci şi al unei triade de icoane - icoana Lui Hristos şi a sfinţilor, icoana graiului românesc reprezentată de cartea veche românească şi icoana vie a Lui Dumnezeu", arată muzeograful.
Muzeul Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara are în colecţie un document original, un act de vânzare emis de episcopul de Gurkh /Germania/ la 24 august 1457. De altminteri, majoritatea documentelor deţinute de MNB din secolele XV-XVI au fost emise în Germania şi Austria şi nu au vreo legătură cu Banatul.
Din 1571 datează un act emis de Alexandru, voievodul Ţării Româneşti.
Cel mai vechi document păstrat de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Timiş, care are peste cinci veacuri şi jumătate, este datat 24 august 1457.
''Cel mai vechi text original pe care îl deţine SJAN Timiş este de secol XV, scrisoarea unui episcop de pe teritoriul actualei Germanii, care nu se referă la zona Banat. A fost emis de episcopul Gurkh în faţa lui Janes von Wittowitz, căpitan al provinciei Vent Vindischen Landen, şi prin el se face cunoscută vânzarea către Sigismul Martah a castelelor Weidenstein, Weisel Lausberg şi Berlstein la preţul de 6.300 de guldeni. Originalul, imprimat în limba germană, cu caractere gotice, pe pergament, fără semnătură şi cu sigiliul căzut, este una dintre multele comori păstrate în arhiva timişoreană. Nu ştim cum a ajuns acest document la noi, deoarece nu se referă la ţinuturile noastre. Legat de anii anteriori acestui manuscris original, avem doar copii ulterioare, din secolul al XIX-lea, al căror conţinut se referă la documente de secol XIII - XIV. Nu sunt originalele'', a relatat pentru AGERPRES Raul Ionuţ Rus, directorul SJAN Timiş.
Directorul Arhivelor Naţionale Timiş subliniază că, înainte de anul 1600, nu s-au creat foarte multe documente, pentru că Timişoara a fost paşalâc şi până în 1600 era stăpânirea otomană.
"După 1716 a fost înlăturată stăpânirea otomană şi a plecat cu tot cu arhive la Istanbul. Cele mai multe documente referitoare la Banatul de până în anul 1600, din perioada stăpânirii turceşti, se găsesc la Istanbul. Aşadar, noi aveam documente până la 1600, dar nu foarte multe, spre deosebire de alte Arhive din Ardeal. (...) Din perioada medievală nu avem doar documente care au rămas de la turci. Sunt toate documentele până în anul 1600, indiferent că au rămas de la turci, că au fost preluate de Arhivele Naţionale din colecţii particulare sau au fost preluate de la instituţii care le aveau în păstrare - documente anterioare anului 1600, iar modul lor de provenienţă nu-l cunoaştem", a explicat Raul Ionuţ Rus.
Potrivit directorului SJAN Timiş, de-a lungul timpului au fost depistate şi preluate documente cu valoare istorică dispersate şi păstrate în diferite locuri, ajungându-se ca în anul 1960 Arhivele din Timişoara să deţină peste 2.500 de metri liniari de documente, iar în anul 2008, peste 7.200 de metri liniari.
Adevărate broderii pe pergament sunt manuscrisele oficiale ale Curţii Imperiale de la Viena, care consemnează că diferiţi colonişti austrieci au acceptat să se strămute din ţinuturile lor în Transilvania, pentru a întări controlul administraţiei austriece, gestul lor fiind răsplătit, din belşug, de Înalta Curte. Ei au primit titluri de înnobilare, asociate cu împroprietăriri substanţiale.
Pe 27 iulie este celebrată Ziua Mondială a Cărţilor Vechi, cartea veche reprezentând unul dintre instrumentele esenţiale în studiul mai multor domenii precum Religie, Literatură, Drept, Istorie, Geografie, Astronomie, Medicină, Matematică, Metalurgie, Agricultură sau Lingvistică. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: Biblioteca Judeţeană Timiş
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac
''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română
Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Timiș: Expoziția ''Luminile lui Caravaggio'' fascinează publicul; 16.000 de bilete - vândute
Expoziția 'Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi' găzduită de simezele Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să fascineze publicul, iar interesul iubitorilor artelor plastice este în creștere, pe măsură ce ne apropiem de închiderea salonului, pe 28 fe
Sibiul are mai puțini turiști, ceea ce a redus numărul de vizitatori de la Muzeul Brukenthal
Municipiul Sibiu a avut mai puțini turiști în 2024, ceea ce a dus la un număr mai mic de vizitatori la Muzeul Național Brukenthal, situat în centrul istoric, a anunțat marți, într-o conferință de presă, managerul muzeului, Alexandru Chituță. 'În comparație cu anul 2023 însă există o scădere iar acest lucru se
Spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău pe scena TNB, pe 1 și 2 februarie
Două spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, 'Grădina de sticlă' și 'Chirița în concert la Chișinău', vor fi prezentate pe scena Naționalului bucureștean pe 1 și 2 februarie, la cea de-a X-a ediție a Turneului Unirii prin artă - 'Teatrul românesc București-Iași-Chișinău', informează un comunicat al
Teatrul 'Ion Creangă': Festivalul 'Tic Pitic - Zilele Small Size', în perioada 31 ianuarie - 2 februarie
Teatrul 'Ion Creangă' a anunțat, marți, organizarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului 'Tic Pitic - Zilele Small Size' în perioada 31 ianuarie - 2 februarie, la Sala Mare urmând să fie prezentate spectacole din Italia, Belgia și România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în program sunt inclu
Buzău: Două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza vor fi expuse la Muzeul Județean pe 24 ianuarie
Muzeul Județean Buzău va organiza, cu prilejul sărbătorii naționale Unirea Principatelor Române, 'Hora Unirii', în cadrul programului 'Hai să dăm mână cu mână' iar în sala dedicată Istoriei Moderne și Contemporane a Buzăului vor fi expuse două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Io
Trupa rock Cuibul din Republica Moldova lansează, la București, albumul 'Vamos'
Una din cele mai emblematice trupe rock din Republica Moldova, Cuibul, lansează, la București, 'Vamos', primul album în care majoritatea pieselor sunt interpretate de Igori Dinga în limba română. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, albumul, care conține și piese în limba engleză și germană, va fi
Intotero: Festivalul 'George Enescu' - punct de referință internațional pentru excelența artistică
Festivalul Internațional 'George Enescu' reprezintă un punct de referință internațional pentru excelența artistică, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi am avut plăcerea să particip la conferința de presă dedicată lansării programului Festivalului Internațional 'George Enescu'. Festivalul 'George Enescu&
Vâlcea: Singura statuie din județ a domnitorului Cuza se degradează în curtea unei foste unități militare
Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea vrea să aducă în Râmnicu Vâlcea singura statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din județ, care în prezent se află, neîngrijită și nevăzută de nimeni, în curtea unei foste unități militare din apropierea orașului. Directorul instituției, Florin Epu
VIDEO Dirijorul Cristian Măcelaru: Vor fi și lucruri inedite în festival din compozițiile lui Enescu
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional 'George Enescu' pune un accent important pe evenimente culturale și concerte, cât mai multe în toată România și pentru toți românii, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe susținute, luni, la București.
Abonamentele pentru Festivalul 'George Enescu' vor fi puse în vânzare începând de marți
Abonamentele pentru cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional 'George Enescu' vor fi scoase la vânzare începând de marți, a anunțat Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul festivalului. Ea a precizat că pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor.
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub
Un număr de 25 de biblioteci comunale și biblioteca municipală din Bârlad au fost dotate cu echipamente moderne constând în computere, imprimante, instrumente de captare și editare audio-video, în cadrul proiectului BiblioHub, derulat de Biblioteca Județeană 'Nicolae Milescu Spătarul' Vaslui. De asemenea, î