logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Harghita: ''Ziua celor 1000 de fete secuience'' - sărbătoarea portului şi dansului secuiesc (GALERIE FOTO)

Image

Tradiţionala manifestare ''Ziua celor 1000 de fete secuience'', o adevărată sărbătoare a portului şi dansului popular secuiesc, a reunit, sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, peste o mie de dansatori veniţi din Harghita, Covasna sau Bacău, dar şi numeroşi spectatori din ţară sau din Ungaria.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


La fel ca în fiecare an, mulţi dintre membrii ansamblurilor folclorice care participă la eveniment, cu precădere din zona Ciuc, au venit încă de dimineaţă în centrul municipiului călare sau în căruţe, precum făceau şi înaintaşii lor.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Animalele şi atelajele au fost oprite într-o zonă indicată de autorităţi, după care grupurile de dansatori s-au reunit pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc.

După ce autorităţile judeţene i-au salutat pe cei prezenţi, dansatorii au evoluat câteva minute în faţa spectatorilor, acesta fiind unul dintre momentele cele mai aşteptate.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Ca de obicei, au dansat persoane de toate vârstele, de la copii foarte mici, purtaţi în braţe de părinţi sau bunici, până la vârstnici de 70 sau 80 ani.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Şi spectatorii au avut ocazia să se alăture dansatorilor.

Directorul adjunct al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Füleki Zoltán, a declarat că evenimentul a fost organizat pentru prima oară în anii '30, de profesorul Domokos Pal Peter, pentru a le încuraja pe fetele plecate să muncească în alte zone ale ţării să se reîntoarcă acasă, să se îmbrace în port popular şi chiar să îşi găsească un soţ.

"Este o tradiţie, este sărbătoarea rugăciunii, este sărbătoarea cântecului, a dansului, a portului popular şi mai ales a fetelor secuience, care sunt cele mai de valoare (...) pentru noi. Ne ridicăm pălăria în faţa lor şi încercăm să le sărbătorim şi să le mulţumim că sunt lângă familie, sunt lângă noi, bărbaţii, şi poate câteodată ne mai ceartă, dar azi cântăm împreună, dansăm împreună şi ne simţim foarte bine. (...) În Şumuleu Ciuc ajung, anual, cam cinci, şase, şapte mii de oameni îmbrăcaţi în port popular din diferite zone ale judeţului, dar chiar şi din judeţul Covasna, din judeţul Mureş. Şi invităm pe toată lumea să vină, să ne cunoaştem, să ne cunoaştem cultura împreună, pentru că trăind împreună, trăind laolaltă, cunoscându-ne, chiar, de ce nu, lângă un pahar de bere, lângă muzică folclorică bună, lângă dansuri frumoase, putem să ne respectăm reciproc, să ne cunoaştem şi chiar să implementăm şi nişte prietenii foarte bune", a spus Füleki Zoltán.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a mărturisit că poartă cu drag portul popular, iar manifestarea este una care celebrează tineretul, tradiţiile, dar şi viitorul.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


El a arătat că aceia care vin pentru prima dată la Miercurea-Ciuc, la acest eveniment, trebuie să înţeleagă că "în mijlocul României, la marginea Transilvaniei, este o comunitate foarte puternică secuiască, maghiară, căreia îi place viaţa şi îi place sărbătoarea şi să arate ceea ce a moştenit şi ceea ce vrea să ducă mai departe".

La rândul său, primarul din comuna Sândominic, gazda de onoare a manifestării culturale, Karda Robert, s-a declarat onorat că este partener al evenimentului şi a vorbit despre mândria de a purta portul popular şi de a transmite tradiţiile generaţiilor viitoare.

"Dacă vă uitaţi în jurul dumneavoastră, vedeţi oameni îmbrăcaţi în porturi populare şi cred că toată lumea e mândră când poartă portul popular tradiţional al bunicilor, străbunicilor. În cursul zilei de astăzi ne vom întâlni mai multe mii de oameni îmbrăcaţi în port popular şi sper că o să ne simţim bine împreună şi sper că o să putem să luăm ceva cu noi acasă. Şi sper că ideea asta vom lua: să păstrăm tradiţiile noastre, să păstrăm ce a fost bine în viaţa bunicilor şi străbunicilor noştri şi să ducem cu noi în viitor lucrurile astea", a spus Karda Robert.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Printre participanţi s-a numărat şi Ambraham Arpad, din Miercurea-Ciuc, care a explicat că manifestarea culturală vorbeşte despre identitate, despre rădăcini şi despre istorie.

A spus că, în ciuda faptului că are aproape 80 de ani, vine cu bucurie la eveniment şi ca să vadă fete frumoase, îmbrăcate în port popular.

"Nu doar 1000, şase mii de fete poate să fie, dar dacă nu sunt flăcăi ca noi, nu fac nimic", a afirmat, zâmbind, Ambraham Arpad.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Membrii ansamblurilor folclorice se pregătesc tot anul pentru "Ziua celor 1000 de fete secuience", care reprezintă un prilej de întâlnire, dar şi de a lega şi consolida prietenii.

Conducătorul ansamblului folcloric din comuna Cozmeni, Andras Tibor, a precizat că încă de la vârsta de trei ani copiii învaţă jocuri şi dansuri populare tradiţionale, iar evenimentul de la Miercurea-Ciuc are rolul de a păstra şi promova obiceiurile secuieşti.

"Este un festival pentru păstrarea tradiţiilor şi a promovării acestor tradiţii, de a purta portul popular în cât mai multe ocazii, cum a fost şi ieri, în ziua de vineri (s-a sărbătorit Ziua Portului Popular Secuiesc - n.r.), când am purtat portul popular şi la serviciu. Venim cu bucurie deoarece este o tradiţie frumoasă şi ne place să păstrăm aceste tradiţii, pentru că fără tradiţii nu vom avea viitor", a subliniat Andras Tibor.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Evenimentul cultural este organizat de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc, Biserica Franciscană, Primăria Sândominic şi Consiliul Judeţean Harghita şi atrage în fiecare an numeroşi spectatori, atât din oraş cât şi din alte judeţe sau chiar din străinătate.

"Este o manifestare excepţională, îmi place. Locuiesc în Miercurea-Ciuc, dar e prima oară când vin. Îmi place totul, atmosfera, caii, oamenii, e ceva frumos, de nedescris. Trebuie să purtăm portul popular, e frumos, nu trebuie să îl pierdem niciodată, orice port este lăsat de bătrâni şi e frumos să îl păstrăm", a spus o femeie prezentă la eveniment.

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


După dansul comun din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, membrii ansamblurilor folclorice au pornit în căruţe, pe jos sau cu autobuzele spre Catedrala din Şumuleu Ciuc, unde a fost oficiată o slujbă. Apoi, dansatorii au urcat în şaua dintre dealul Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, acolo unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile Catolice şi unde vor evolua toată ziua pe o scenă în aer liber.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


La fel ca în anii trecuţi, pe dealul Şumuleu se organizează şi un târg al produselor tradiţionale, unde sunt prezenţi zeci de artizani populari care îşi prezintă meşteşugurile în cadrul unor ateliere, iar cei care doresc pot să probeze portul popular secuiesc.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


"Ziua celor 1000 de fete secuience'' a avut loc pentru prima dată în anul 1931, manifestarea fiind iniţiată de profesorul şi etnograful maghiar Domokos Pal Peter, iar tradiţia a fost reînviată în 1990, devenind foarte populară în ultimii ani.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Organizatorii susţin că, în prezent, este o sărbătoare a dansului, rugăciunii şi portului popular, a familiilor şi a păstrării şi promovării valorilor tradiţionale. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va

Cultura - Media 06-05-2025 18:55

Gorj: Dublu eveniment artistic - expoziție de artă plastică și recital de muzică - la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși'

Un dublu eveniment artistic, expoziție de artă plastică și recital de muzică - performance - susținute de artiști din Turcia, va avea loc, joi, la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de managerul Muzeului Național 'Constantin Brâncuși', Denisa Șuță, evenimentul

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Cultura - Media 06-05-2025 14:50

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,

Cultura - Media 06-05-2025 13:54

Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate

Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp

Cultura - Media 06-05-2025 13:16

Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var

Cultura - Media 06-05-2025 10:35

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui

Cultura - Media 06-05-2025 09:38

Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț

Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu