TRADIŢII ÎN BUCATE/ Mureş: Mămăliga 'tocşită' şi prăjitura din mălai - preparate tradiţionale la Sânpetru de Câmpie

Mămăliga cu "lapce fiert", mămăliga cu brânză şi papă, mămăliga "tocşită" şi, ca desert, prăjitura de mălai făceau parte, în trecutul nu foarte îndepărtat, din alimentaţia de bază a localnicilor din comuna Sânpetru de Câmpie, situată în Câmpia Transilvaniei, la circa 40 de kilometri de Târgu Mureş.
"Alimentaţia sânpetrenilor era formată din mese cu mai puţine grăsimi şi cu mult mai sănătoase decât cele din zilele noastre. Dimineaţa: mămăligă cu 'lapce fiert', mămăligă cu brânză şi papă. Mămăliga 'tocşită' se prepară astfel: într-o cratiţă, unde se punea puţin ulei, se punea un strat de mămăligă, apoi un strat de brânză, în total 3-4 straturi, se lasă la foc moale, până ce brânza începea să se topească. În unele zone, mămăliga 'tocşită' se mai numeşte 'topcit' sau 'pătură'. La amiază se servea o 'zamă', adică o ciorbă cu sau fără carne, iar seara mămăligă 'cu ce dă Dumnezeu'. Pe timp de iarnă, când zilele erau mai scurte, se serveau, de obicei, două mese: prima la orele 9,00 - 10,00, iar a doua la orele 16,00 - 17,00. În zilele de miercuri şi vineri şi uneori şi în posturile mari se postea de la mic la mare. Se găteau mâncăruri fără carne: baraboi în laboş (cartofi la tigaie - n.r.), borş de baraboi 'în pielea lui', borş de fasole, cureci pârgălit (varză călită - n.r.), tocană de ceapă, compot de prune uscate sau de corobeţe (fructe tăiate felii şi puse la uscat - n.r.). Pe timpul iernii se mai consuma păsat cu 'lapce' sau cu brânză", ne-a declarat profesorul Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din zonă.
Vestea bună, ne spune profesorul, este că mulţi localnici încep să se reîntoarcă la vechile tradiţii culinare, în special în posturile de peste an, întrucât există foarte multe reţete care pot fi adaptate.
"Găluşcele, aşa cum li se spune sarmalelor în Sânpetru, se preparau din păsat. Păsatul era spălat, în mai multe ape, apoi era pus într-o cratiţă, unde se pârgălea în puţin ulei şi ceapă tocată. Acest preparat se aşeza în frunze de varză, adăugându-se şi o bucăţică de slănină, dacă nu era post. Se aşezau într-o oală mare şi se dădeau la un foc potolit. Cine dispunea mai pune în oală un os afumat sau o bucată de chişcă, ce dădeau un gust foarte bun sarmalelor. Se consuma carne, dar nu în cantităţile de azi. O familie tăia un singur porc pe care găzdoaia trebuia să-l repartizeze (împartă) în aşa fel încât să ajungă până pe la secerat. În perioada cotelor, în loc de pâine se consuma mălai. Existau femei care preparau mălai copt în cuptor, nu ştim dacă se mai prepară astăzi", a subliniat Mihai Teodor Naşca.
Pâinea se prepara din făină de la "pceatră", adică din făină neagră, iar pentru o familie numeroasă, femeia făcea de două ori pe săptămână în cuptor.
"Când timpul îi permitea, femeia făcea palaneţe cu ceapă, varză, mere, prune, urdă, brânză, silvoiz (dulceaţă de prune). De multe ori, în lipsa pâinii se mâncau palaneţe 'dulţ' sau de post. Cele 'dulţ' se preparau din făină, lapte, brânză şi zahăr. Se făcea o cocă, se tăia bucăţi, apoi cu sucitorul se întindeau pe masă. Erau coapte pe plita de la 'ficeu' (sobă - n.r.). Cele de post nu conţineau lapte. Carne se consuma în zilele de sărbătoare şi în perioada muncilor agricole de peste vară. Mâncarea ţăranului la câmp era formată din: slănină, brânză, ouă fierte, ceapă şi pâine. Postul se ţinea de către cei bătrâni şi, aşa cum se ştie, duceau postul cu una - două cupe de oloi (ulei - n.r.)", a susţinut profesorul.
Printre mâncărurile specifice zonei, în perioada verii, când majoritatea locuitorilor erau angrenaţi în munca de la câmp, mâncarea de bază era "zama", denumirea populară pentru ciorbe şi supe.
"Pentru munca la câmp, în straiţă se punea după starea materială a fiecăruia: pâine, mălai, slănină, brânză sau ceapă. La masa de amiază se servea 'urechiuşi în borş' sau altă ciorbă, iar seara, mămăligă cu tocană de baraboi sau cu lapte şi papă (omletă). Când aceste produse lipseau, gospodina prepara un mujdei de usturoi, care se servea tot cu mămăligă. Tot în acest sezon se preparau ciorbe de şălate (salată), de fasole sau de lobode. Miercurea şi vinerea se gătea doar mâncare de post fără grăsime şi carne animală. Cel mai gustos era 'borşul în pielea lui'. Acesta era preparat din cartofi la care se adăugau legume, borş natural, mujdei de usturoi, piper sau ardei iute. Era cu siguranţă o mâncare destul de picantă. Cine îşi permitea adăuga în acest borş şi 1-2 linguri de ulei. Duminica se pregătea hurez, o supă din pui sau găină, la care se adăuga 'pătură de casă', paste făinoase făcute în casă, tăiate în pătrăţele mai mici. Felul doi se servea foarte rar şi consta de regulă din carne fiartă sau friptă, la care se adăuga o garnitură de cartofi şi sos făcut din suc de roşii", a precizat Mihai Teodor Naşca.
Pentru desert, oamenii locului preferau prăjitura de mălai, care se face şi astăzi, atât varianta de post, cât şi cea de dulce.
Prăjitura din făină de porumb, specifică zonei Transilvaniei, poate fi preparată atât pentru zilele de post, cât şi pentru perioadele când se mănâncă "de dulce", fiind mereu un desert delicios şi aspectuos.
"Prăjitura de mălai este o tradiţie în bucătăria ardelenească. Se sparg ouăle într-un bol şi se adaugă un pic de sare peste ele, apoi zahărul. Se amestecă bine până când compoziţia devine spumoasă şi aproape îşi triplează volumul. Apoi adaug câte un pic de ulei, în timp ce continui să amestec, pentru omogenizarea compoziţiei, adaug coajă de lămâie sau portocală răzuită foarte fin, atunci când am. Se amestecă praful de copt cu iaurt sau smântână şi se adaugă amestecul în compoziţia pentru prăjitură. După omogenizare, se adaugă treptat mălaiul, apoi făina trecută prin sită. Se amestecă bine pentru a obţine o compoziţie foarte cremoasă. Pentru o porţie sunt necesare patru ouă, 200 grame de zahăr, 400 grame de iaurt sau smântână, dar se poate folosi brânză, 200 ml de ulei, 150 grame de mălai măcinat bine, 150 grame de făină albă", a arătat Elena Gheorghiţă, o gospodină din satul Dâmbu, comuna Sânpetru de Câmpie.
Pentru varianta de post a prăjiturii se renunţă la ouă şi smântână sau brânză şi se poate introduce margarina. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime
Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi
Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte
Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do
Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș
Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic
Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului
Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist
Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana
Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba.
Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu
Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic
Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu
Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici
UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră
Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car
MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom
Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo
Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin
Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată
Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S
Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1
O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c
Neamț: Trei copii și patru adulți aflați într-o căruță, răniți după ce un autoturism a acroșat atelajul
Trei copii și patru adulți care se aflau într-o căruță au fost răniți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroșat atelajul în localitatea Topolița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în
Tulcea: Minora dată dispărută s-a întors acasă
Minora în vârsta de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută de către familie, a fost găsită de polițiști în timp ce se întorcea acasă. Fata a plecat de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar părinții ei au alertat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO