logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TRADIŢII ÎN BUCATE/ Mureş: Mămăliga 'tocşită' şi prăjitura din mălai - preparate tradiţionale la Sânpetru de Câmpie

Image

Mămăliga cu "lapce fiert", mămăliga cu brânză şi papă, mămăliga "tocşită" şi, ca desert, prăjitura de mălai făceau parte, în trecutul nu foarte îndepărtat, din alimentaţia de bază a localnicilor din comuna Sânpetru de Câmpie, situată în Câmpia Transilvaniei, la circa 40 de kilometri de Târgu Mureş.

 



"Alimentaţia sânpetrenilor era formată din mese cu mai puţine grăsimi şi cu mult mai sănătoase decât cele din zilele noastre. Dimineaţa: mămăligă cu 'lapce fiert', mămăligă cu brânză şi papă. Mămăliga 'tocşită' se prepară astfel: într-o cratiţă, unde se punea puţin ulei, se punea un strat de mămăligă, apoi un strat de brânză, în total 3-4 straturi, se lasă la foc moale, până ce brânza începea să se topească. În unele zone, mămăliga 'tocşită' se mai numeşte 'topcit' sau 'pătură'. La amiază se servea o 'zamă', adică o ciorbă cu sau fără carne, iar seara mămăligă 'cu ce dă Dumnezeu'. Pe timp de iarnă, când zilele erau mai scurte, se serveau, de obicei, două mese: prima la orele 9,00 - 10,00, iar a doua la orele 16,00 - 17,00. În zilele de miercuri şi vineri  şi uneori şi în posturile mari se postea de la mic la mare. Se găteau mâncăruri fără carne: baraboi în laboş (cartofi la tigaie - n.r.), borş de baraboi 'în pielea lui', borş de fasole, cureci pârgălit (varză călită - n.r.), tocană de ceapă, compot de prune uscate sau de corobeţe (fructe tăiate felii şi puse la uscat - n.r.). Pe timpul iernii se mai consuma păsat cu 'lapce' sau cu brânză", ne-a declarat profesorul Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din zonă.

 



Vestea bună, ne spune profesorul, este că mulţi localnici încep să se reîntoarcă la vechile tradiţii culinare, în special în posturile de peste an, întrucât există foarte multe reţete care pot fi adaptate.

"Găluşcele, aşa cum li se spune sarmalelor în Sânpetru, se preparau din păsat. Păsatul era spălat, în mai multe ape, apoi era pus într-o cratiţă, unde se pârgălea în puţin ulei şi ceapă tocată. Acest preparat se aşeza în frunze de varză, adăugându-se şi o bucăţică de slănină, dacă nu era post. Se aşezau într-o oală mare şi se dădeau la un foc potolit. Cine dispunea mai pune în oală un os afumat sau o bucată de chişcă, ce dădeau un gust foarte bun sarmalelor. Se consuma carne, dar nu în cantităţile de azi. O familie tăia un singur porc pe care găzdoaia trebuia să-l repartizeze (împartă) în aşa fel încât să ajungă până pe la secerat. În perioada cotelor, în loc de pâine se consuma mălai. Existau femei care preparau mălai copt în cuptor, nu ştim dacă se mai prepară astăzi", a subliniat Mihai Teodor Naşca.

 



Pâinea se prepara din făină de la "pceatră", adică din făină neagră, iar pentru o familie numeroasă, femeia făcea de două ori pe săptămână în cuptor.

"Când timpul îi permitea, femeia făcea palaneţe cu ceapă, varză, mere, prune, urdă, brânză, silvoiz (dulceaţă de prune). De multe ori, în lipsa pâinii se mâncau palaneţe 'dulţ' sau de post. Cele 'dulţ' se preparau din făină, lapte, brânză şi zahăr. Se făcea o cocă, se tăia bucăţi, apoi cu sucitorul se întindeau pe masă. Erau coapte pe plita de la 'ficeu' (sobă - n.r.). Cele de post nu conţineau lapte. Carne se consuma în zilele de sărbătoare şi în perioada muncilor agricole de peste vară. Mâncarea ţăranului la câmp era formată din: slănină, brânză, ouă fierte, ceapă şi pâine. Postul se ţinea de către cei bătrâni şi, aşa cum se ştie, duceau postul cu una - două cupe de oloi (ulei - n.r.)", a susţinut profesorul.

Printre mâncărurile specifice zonei, în perioada verii, când majoritatea locuitorilor erau angrenaţi în munca de la câmp, mâncarea de bază era "zama", denumirea populară pentru ciorbe şi supe.

"Pentru munca la câmp, în straiţă se punea după starea materială a fiecăruia: pâine, mălai, slănină, brânză sau ceapă. La masa de amiază se servea 'urechiuşi în borş' sau altă ciorbă, iar seara, mămăligă cu tocană de baraboi sau cu lapte şi papă (omletă). Când aceste produse lipseau, gospodina prepara un mujdei de usturoi, care se servea tot cu mămăligă. Tot în acest sezon se preparau ciorbe de şălate (salată), de fasole sau de lobode. Miercurea şi vinerea se gătea doar mâncare de post fără grăsime şi carne animală. Cel mai gustos era 'borşul în pielea lui'. Acesta era preparat din cartofi la care se adăugau legume, borş natural, mujdei de usturoi, piper sau ardei iute. Era cu siguranţă o mâncare destul de picantă. Cine îşi permitea adăuga în acest borş şi 1-2 linguri de ulei. Duminica se pregătea hurez, o supă din pui sau găină, la care se adăuga 'pătură de casă', paste făinoase făcute în casă, tăiate în pătrăţele mai mici. Felul doi se servea foarte rar şi consta de regulă din carne fiartă sau friptă, la care se adăuga o garnitură de cartofi şi sos făcut din suc de roşii", a precizat Mihai Teodor Naşca.

 



Pentru desert, oamenii locului preferau prăjitura de mălai, care se face şi astăzi, atât varianta de post, cât şi cea de dulce.

 



Prăjitura din făină de porumb, specifică zonei Transilvaniei, poate fi preparată atât pentru zilele de post, cât şi pentru perioadele când se mănâncă "de dulce", fiind mereu un desert delicios şi aspectuos.

"Prăjitura de mălai este o tradiţie în bucătăria ardelenească. Se sparg ouăle într-un bol şi se adaugă un pic de sare peste ele, apoi zahărul. Se amestecă bine până când compoziţia devine spumoasă şi aproape îşi triplează volumul. Apoi adaug câte un pic de ulei, în timp ce continui să amestec, pentru omogenizarea compoziţiei, adaug coajă de lămâie sau portocală răzuită foarte fin, atunci când am. Se amestecă praful de copt cu iaurt sau smântână şi se adaugă amestecul în compoziţia pentru prăjitură. După omogenizare, se adaugă treptat mălaiul, apoi făina trecută prin sită. Se amestecă bine pentru a obţine o compoziţie foarte cremoasă. Pentru o porţie sunt necesare patru ouă, 200 grame de zahăr, 400 grame de iaurt sau smântână, dar se poate folosi brânză, 200 ml de ulei, 150 grame de mălai măcinat bine, 150 grame de făină albă", a arătat Elena Gheorghiţă, o gospodină din satul Dâmbu, comuna Sânpetru de Câmpie.

 



Pentru varianta de post a prăjiturii se renunţă la ouă şi smântână sau brânză şi se poate introduce margarina. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES

Afisari: 63

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-03-2025 22:25

Alba: Bărbat mort după ce a fost lovit de un autobuz în timp ce traversa în fugă pe culoarea roșu a semaforului

Un bărbat de 38 de ani a decedat după ce a fost lovit, luni seara, în Alba Iulia, de un autobuz, în timp ce traversa, în fugă, pe trecerea de pietoni, pe culoarea roșie a semaforului. Accidentul a fost surprins de o cameră de bord de pe un alt autovehicul. Din imagini se observă că un bărbat reușește să travers

Social 03-03-2025 20:47

Botoșani: O femeie a murit într-un incendiu care i-a cuprins gospodăria

O femeie în vârstă de 46 de ani din localitatea Albești a murit, luni seară, după ce gospodăria acesteia a fost cuprinsă de un incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, femeia a fost găsită decedată într-o anexă care era lipită de casă.

Social 03-03-2025 17:59

Hunedoara: Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat

Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, s-a schimbat, astfel că de la începutul lunii martie și până pe 30 aprilie situl istoric este deschis pentru public între orele 9:00 și 18:00. Potrivit Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, ultima

Social 03-03-2025 17:21

Mureș: Aproape 500.000 de turiști cazați în județ în 2024; Sighișoara și Sovata rămân în topul preferințelor străinilor

Structurile de cazare turistică din județul Mureș au găzduit, anul trecut, aproape 500.000 de turiști, mai mulți cu aproximativ 11.000 față de 2023, destinațiile preferate ale turiștilor străini fiind în continuare Sighișoara și Sovata. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Mureș, deși a crescut numărului turiștilor cazați, l

Social 03-03-2025 16:43

VIDEO Georgescu (ANM): Luna martie aduce temperaturi de până la 25 de grade; nu sunt excluse scurte episoade, cu temperaturi mai scăzute

Meteorologii anunță pentru acest final de săptămână temperaturi mai mari și cu 10 grade Celsius față de cele normale perioadei, însă nu exclud posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă și scurte episoade cu temperaturi mai scăzute. ''Încălzirea pe care o așteptăm acum înseamnă o creștere a tempera

Social 03-03-2025 16:09

Bărbat accidentat grav pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț

Un bărbat în vârstă de 61 ani a fost accidentat grav, luni, pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat în vârstă de 30 ani conducea un autoturism pe strada Dimitri

Social 03-03-2025 15:54

ISC Giurgiu/Două școli - în clasa II de risc sesmic; nu au fost identificate alte clădiri cu risc în municipiu

Clădirile a două școli din municipiul Giurgiu sunt încadrate în clasa II de risc seismic, dar, în afară de acestea, autoritățile nu au mai identificat alte construcții multietajate cu risc la cutremur în oraș, afirmă inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Giurgiu, Petre Bărdăune. Cele două unită

Social 03-03-2025 15:29

Mureș: Oportunitate de înființare de afaceri sociale adaptate patrimoniului săsesc al Sighișoarei, în Proiectul Restory

Tinerii din municipiul Sighișoara au oportunitatea să-și înființeze afaceri sociale adaptate patrimoniului local al orașului, cu specific săsesc, în cadrul Proiectului 'Restory - Recuperarea pentru viitor a poveștilor din trecut: o abordare sinergică a moștenirii textuale și orale a comunităților mici', coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai și i

Social 03-03-2025 14:48

Bihor/Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal, realizarea cea mai importantă a Companiei de Apă Oradea, susține directorul

Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal în anul 2024, la fel ca în ultimii patru ani, este cea mai importantă realizare a Companiei de Apă Oradea, și anume, 11,69 lei/metru cub, din care 6,57 lei/mc la apă și 5,12 lei/mc la canal, pe locul 41 din țară anul trecut între operatorii licențiați, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general al

Social 03-03-2025 14:09

Suceava: Mașină cuprinsă de flăcări, după ce s-a răsturnat; șoferul nu avea permis și a fost pozitiv la DrugTest

O mașină s-a răsturnat și apoi a luat foc pe raza localității Milișăuți, polițiștii stabilind ulterior că șoferul, un tânăr de 20 de ani, nu avea permis de conducere și era sub influența drogurilor, au anunțat, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, autoturismul era înmatriculat &

Social 03-03-2025 14:01

Harghita: S-a dublat numărul turiștilor care au vizitat salina Praid în timpul vacanței de schi

Numărul turiștilor care au vizitat salina Praid s-a dublat, în ultimele două săptămâni, în contextul în care în mai multe județe a fost vacanță școlară. Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în perioada menționată au coborât în subteran, zi

Administratie 03-03-2025 13:40

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut din nou, luni, edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii, menționând că, dacă va mai dura mult, unele dintre documentele obținute ar putea expira, deoarece au o perioadă de valabilitate.

Administratie 03-03-2025 13:22

Peste 90 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate

Un număr de 91 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate, a informat, luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Modificările vor fi implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) începând de luni până pe 1 mai. 'Călătorii

Social 03-03-2025 12:53

ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile

Meteorologii prognozează un regim termic deosebit de cald în această săptămână la nivelul întregii țării, cu valori maxime de temperatură ce vor ajunge la 21 de grade, în Muntenia, însă de săptămâna viitoare vremea se răcește semnificativ și reapar precipitațiile, conform estimărilor publicate, luni, de Administrația Națională de M

Social 03-03-2025 12:28

Mitropolitul Andrei Andreicuț: Postul Mare, prilej de a ne întări spiritual

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, adresează credincioșilor un cuvânt pastoral la începutul Postului Mare, în care spune că acesta reprezintă un minunat prilej pentru a ne întări din punct de vedere spiritual. 'Începem pe 3 martie 2025 Postul cel Mare. El va dura până pe