logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE din 19 februarie 2024

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la Bruxelles, la 19 februarie 2024, pentru a lua în discuţie subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, regiunea Sahel etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniunea este prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi va începe la ora 9.30.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi ani de la începerea războiului, la începutul reuniunii din 19 februarie, Consiliul Afaceri Externe va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, prin videoconferinţă. La Consiliul European extraordinar din 1 februarie 2024, liderii Uniunii au dat undă verde unei finanţări suplimentare pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, în valoare de 64,6 miliarde de euro, dintre care, 50 de miliarde de euro sunt alocate Ucrainei (granturi în valoare de 17 mld. Euro şi împrumuturi în valoare de 33 de mld. Euro). Restul sumei este alocată după cum urmează: 2 miliarde euro pentru migraţie şi gestionarea frontierelor; 7,6 mld euro pentru vecinătate şi întreaga lume; 1,5 miliarde euro pentru Fondul european de apărare în cadrul noului instrument STEP; 2 mld. euro pentru Instrumentul de flexibilitate; 1,5 miliarde euro pentru Rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă.

De asemenea, miniştrii afacerilor externe din UE vor avea un schimb de opinii şi în legătură cu situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv cu evoluţiile de pe teren şi din întreaga regiune. La reuniunea anterioară a CAE, din 22 ianuarie 2024, Consiliul a desfăşurat dialoguri separate pe această temă cu oficiali ai Israelului, Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului, secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, precum şi cu ministrul afacerilor externe al Autorităţii Palestiniene, Riyad al-Maliki. În cursul discuţiei cu ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, miniştrii din UE au convenit că situaţia catastrofală din Gaza - numărul tot mai mare de decese în rândul civililor, foametea pe scară largă, lipsa gravă a livrărilor umanitare şi a accesului umanitar şi ostaticii israelieni deţinuţi timp de peste 100 de zile - reprezintă o prioritate absolută. În discuţia cu oficialii Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului şi Ligii Statelor Arabe, s-a convenit asupra necesităţii de a sprijini UNRWA (Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat). S-a discutat totodată despre Gaza după război, despre eforturile comune de relansare a procesului politic către o soluţie bazată pe coexistenţa a două state şi despre lucrările necesare în vederea unei conferinţe pregătitoare pentru pace şi a unui plan regional cuprinzător pentru pace, mai indică site-ul Consiliului UE.

La reuniunea din 19 februarie, Consiliul va fi informat şi despre ultimele evoluţii din Sahel şi va discuta despre implicarea sa în regiune. În acest sens, Uniunea Europeană colaborează mai ales cu statele Sahel G5: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger. Sahel G5 este un cadru instituţional de cooperare regională în politicile de dezvoltare şi probleme de securitate în Africa de Vest, creat în 2014, scrie https://www.alliance-sahel.org/.

Înainte de începerea reuniunii Consiliului, miniştrii de externe din UE vor avea o discuţie, în cadrul unui mic dejun informal, cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.


***
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene a avut loc la 22 ianuarie 2024, la Bruxelles. Discuţia de atunci despre agresiunea rusă în Ucraina s-a axat pe necesitatea de a furniza în continuare asistenţă Ucrainei, inclusiv sprijin militar. Alte subiecte discutate în context au fost războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, Azerbaidjanul şi Armenia. Nu în ultimul rând, Consiliul a aprobat concluzii privind priorităţile UE pentru 2024 în cadrul forurilor ONU însărcinate cu apărarea drepturilor omului, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)