logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Tulcea: Adăposturile construite de militari în Plauru le dau siguranţă localnicilor (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Unii tulceni din satul Plauru, comuna Ceatalchioi, spun că locurile de protecţie construite de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) le dau un sentiment de siguranţă şi şi-au pregătit un bagaj pentru cazurile de forţă majoră, când vor fi obligaţi să se adăpostească din cauza dronelor ruseşti care atacă infrastructura porturilor ucrainene de la Dunăre.

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad, declară că adăposturi similare celor din Plauru pot fi construite în toate comunităţile de la graniţa româno-ucraineană, dacă autorităţile locale oferă sprijin cu acest scop.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Primăria comunei Ceatalchioi a preluat, joi, în administrare, prin proces-verbal, cele două locuri de protecţie construite în ultimele zile de militari în satul Plauru.

"Am preluat în administrare cele două adăposturi pentru populaţie şi trebuie să avem grijă să le întreţinem corespunzător. Cum le păstrăm, aşa le avem", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.

În faţa unuia dintre cele două adăposturi pentru populaţie, Simion Holostencu, în vârstă de 81 de ani, spune că lucrarea militarilor români de la Brigada 10 Geniu îi dă sentimentul de siguranţă.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


"Am intrat prin el (adăpost, n.red.) acolo, este sigur. Deja mi-am pregătit o gentuţă, cu nişte apă, o păturică, aparat de radio, telefonul, lanterna. Siguranţă, totuşi, acum avem", a afirmat Simion Holostencu.

În urmă cu câteva zile, soţia a plecat la Tulcea, din cauză că nu se poate odihni noaptea, pe fondul atacurilor cu drone ruseşti asupra porturilor ucrainene şi a mesajelor primite pentru avertizarea populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor drone pe malul românesc al Dunării.

"Eu am rămas, am câteva găini, am scule pentru grădină, am de udat varza. Nu pot să las gospodăria, am şi căţelul ăla mare, de vreo 60 de kilograme", şi-a explicat bătrânul decizia.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Cu ochii îndreptaţi spre adăpostul construit de MApN, îşi aminteşte că atunci când avea 5 ani, iar tatăl lui era înrolat în Armată, de frica ruşilor, a plecat cu mama şi celelalte rude din satul natal, Ceatalchioi, spre Tulcea. De acolo, alături de bunicii lui, a fost luat prizonier de Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Ne-au trecut Dunărea. Erau şi femei, şi bărbaţi. Trenul a mers câţiva kilometri, că deja s-a spart frontul, ne-au dat jos şi cu căruţele ne-au dus spre Siberia. Am făcut vreo 50 de kilometri şi ne-au oprit într-un sat, o comună mare, Krasna. Soldaţii ruşi umblau prin case şi, unde găseau făină, puneau gaz să nu rămână la ocupanţi, cum spuneau ei. Apoi, a venit Armata română şi ne-a eliberat", a afirmat Simion Holostencu.

În satul Plauru, oamenii par să-şi vadă de viaţă mai departe. Unii îşi duc animalele la păscut, alţii încearcă să pescuiască printre navele de pe braţul Chilia al Dunării. Oamenii au în continuare întrebări cu privire la locul în care dronele ruseşti sau fragmente din ele ajung pe malul românesc al fluviului, duse de vânt sau de factori neînţeleşi încă.

"Eram afară şi a trecut una deasupra Dunării, am zis că a dărâmat podul ăla de 36 (pod de pe raza comunei Pardina, care traversează un canal din Deltă, n.red.). A căzut mai încoace, la noi, în pădure. Verişoara mea din Odesa mi-a trimis poze şi îmi dau seama unde e. Nu m-am dus pentru că era tocmai spre Pardina. Acolo era un foişor militar înainte. Cum mă uit pe poză, cam pe acolo este", a spus Marcel Niţă.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Informaţii neoficiale susţin că şi în zona Nufăru, la aproape 15 kilometri sud distanţă de graniţa româno-ucraineană, acolo unde au fost găsite fragmente din a treia dronă rusească căzută pe teritoriul judeţului Tulcea, ar fi fost un perimetru militar în care, de pe la mijlocul anilor 2000 până la începutul anilor 2010, se dezafectau proiectilele din cel de-al Doilea Război Mondial găsite întâmplător în judeţ.

Reprezentanţii MApN atrag atenţia asupra războiului informaţional care are loc pe fondul atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre şi subliniază faptul că România nu este ţinta atacurilor.

"Avem planuri pentru dislocarea de capabilităţi suplimentare, astfel încât supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%, să ne asigurăm că tot ceea ce zboară, intră sau iese în acest spaţiu aerian, terestru, naval să fie asigurat şi să fie sub control. Nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor, nici din punct de vedere electronic, dar nici prin mijloace fizice, dar ne concentrăm pe direcţiile principale de vulnerabilitate şi ne dorim şi încercăm să eliminăm toate eventualele pericole care se abat asupra României. Suntem într-o zonă de conflict, riscuri există, vor exista în continuare evenimente, cel mai probabil se vor mai produce, dar încercăm să le reducem substanţial şi cel mai important să nu existe efecte asupra populaţiei locale", a declarat locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad.

Reprezentantul MApN a precizat că locuri de protecţie pentru populaţie pot fi amenajate în orice localitate de la graniţa româno-ucraineană, cu sprijinul autorităţilor locale.

"A fost dată o hotărâre a CNSU în care se precizează foarte clar că începem cu localitatea Plauru şi Cetalchioi şi ulterior, în urma hotărârilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, putem să mergem mai departe şi spre localităţile mici şi foarte mici. Noi, Ministerul Apărării, putem să dăm toată expertiza necesară, în schimb autorităţile locale trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile, conform legii protecţiei civile. Dacă ne asigurăm reciproc expertiză, finanţare, materiale, eu cred că se poate acoperi toată zona expusă pericolului", a conchis general-locotenent Gheorghiţă Vlad.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În ultima lună, porturile ucrainene de pe braţul Chilia al Dunării - Kilia, Izmail şi Reni - au devenit ţinta predilectă a atacurilor ruseşti cu drone, în condiţiile în care aceste zone sunt singura soluţie pentru exportul de cereale al Ucrainei, iar tulcenii din localităţile aflate pe braţul Chilia al Dunării au reclamat intensitatea atacurilor, cei din comuna Ceatalchioi semnalând căderea unor drone pe teritoriul României.

Pe data de 6 septembrie, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a confirmat găsirea unor fragmente de drone în apropierea satului Plauru, situat pe malul Dunării, vizavi de zona din portul ucrainean Izmail cea mai atacată de dronele ruseşti, în aceeaşi săptămână, în apropierea aceluiaşi sat, fiind identificate fragmente dintr-o a doua dronă. Pe 13 septembrie, un elicopter al MApN a identificat, la Nufăru, fragmente dintr-o a treia dronă căzută pe teritoriul României. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

 

** Citiţi şi:

 

VIDEO Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, la Plauru: Încercăm să eliminăm eventualele pericole ce se abat asupra României 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 06-05-2025 22:15

Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor

Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto

Social 06-05-2025 20:06

Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte

Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor

Social 06-05-2025 19:13

Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți.   Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Social 06-05-2025 17:20

MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat

Social 06-05-2025 16:58

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 06-05-2025 16:42

IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai

Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot

Social 06-05-2025 16:28

Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre

Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune

Social 06-05-2025 16:22

Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza

Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș

Social 06-05-2025 15:59

Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'

Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din

Social 06-05-2025 15:41

Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați

Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Social 06-05-2025 14:56

Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului

Social 06-05-2025 12:17

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n

Social 06-05-2025 11:57

IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024

Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '