logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre

Image

Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre.

'Este un eveniment de o complexitate crescută (...). Noi organizăm la nivelul comandamentului exerciții internaționale, conferințe cu parteneri străini în fiecare an, dar un eveniment de o factură culturală, intelectuală și economică de asemenea amploare n-am mai organizat. El este strâns legat de proiectele noastre în regiune. Apreciem că o să consolideze poziția României de pol regional pe acest domeniu, pentru că deja sunt în jur de 15 state aliate și partenere care și-au anunțat prezența cu delegații militare din domeniul operațiilor speciale la acest eveniment, plus partea de companii din industria de apărare și va promova industria națională de apărare. Ce ne-am propus, în primul rând, și nu e spus aici în mod gratuit, este să promovăm comunitatea locală și relațiile excelente pe care le avem la nivel interinstituțional (...). Va facilita schimbul de idei în domenii de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru comunitatea locală. Forumul va consolida și va coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre în jurul nostru și va oferi o platformă prin care operatorii din industria de apărare să interacționeze cu forțele pentru operații speciale din România, dar și cu cele prezente la activitate', a declarat colonelul Bârsan.

Potrivit reprezentantului CFOS, SEESOF 2025, care va fi organizat în campusul UMFST de TNT Productions Romania cu sprijinul și participarea Ministerului Apărării Naționale, va pune municipiul Târgu Mureș pe harta internațională a evenimentelor profesioniste dedicate industriei și domeniului militar.

'Pe data de 3 iunie, deși nu face parte neapărat din programul forumului, la comandament vom primi marea majoritate a delegațiilor străine care participă la activitate, se vor desfășura întâlniri bilaterale și în marja acestor întâlniri vom semna acorduri bilaterale de cooperare în domeniul operațiilor speciale. Pe data de 4 iunie, vor avea loc mai multe evenimente. Vor fi la UMFST discuții și dezbateri cu participarea unor reprezentanți naționali și internaționali în trei paneluri. În primul sunt provocări pentru forțele pentru operații speciale din zona de sud-est a Europei. Panelul doi va viza sprijinul industriei de apărare pentru zona de forțe speciale, astfel încât să creștem încrederea regională iar panelul trei va viza zona de performanță și reziliență din punct de vedere medical. E un panel de medicină operațională. Încă lucrăm la cine, cum participă și ce va prezenta', a subliniat colonelul Marian Bârsan.

Concomitent, va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente din domeniul industriei de apărare iar seara, la Palatul Culturii, este programat un concert susținut de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș.

Pe data de 5 iunie sunt programate alte două paneluri, unul despre femeile pe câmpul de luptă și femeile în poziții de conducere și un panel despre zona de reziliență.

'Obiectivele sunt promovarea comunității locale, coagularea forțelor speciale din regiune în jurul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale și oferirea unei platforme pentru operatorii din industria de apărare să interacționeze cu Forțele pentru Operații Speciale', a menționat colonelul.

Dat fiind contextul geostrategic, a precizat acesta, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, România a început să capete un rol și mai important în planurile NATO.

'Următorul reper e 2024, când, împreună cu aliații din Bulgaria și cu partenerii din regiune, România prin intermediul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale devine capabilitate operațională inițială pentru un comandament regional de operații speciale, care se va înființa la criză și la război. Practic, în timpul unei crize și al unui război, de la Târgu Mureș se vor conduce operațiile speciale ale Alianței în zona în care ne aflăm (...). În zona asta extinsă a Mării Negre avem două direcții mari de acțiune, cu forțele pentru operații speciale, partea pe care o facem la pace, pe care o numim noi diplomația apărării, respectiv încercăm să proiectăm interesele României în toate aceste state. În primul rând să avem acces și să cunoști o zonă, trebuie să fie acolo plasament. Și dacă avem aceste două condiții asigurate, să reușim să influențăm ceea ce se întâmplă în favoarea României. O altă direcție pe care o urmărim este să atragem prezența aliată pe teritoriul României iar alte discuții despre 'rămân, nu rămân americanii?', 'cât rămân?', 'se retrag?', noi am reușit la nivelul ăsta mic al Târgu Mureșului să ne asigurăm în domeniul operațiilor speciale, o prezență aliată permanentă, în sistem rotațional, destul de consistentă, care să ne asigure aplicarea planurilor', a subliniat colonelul Bârsan.

El a amintit că anul trecut Parlamentul României și cel al Bulgariei au aprobat înființarea în caz de criză și război a acestei structuri iar în 2024, pe final, Turcia și-a exprimat intenția de a adera.

'Suntem în plin proces de derulare a procedurilor administrative ca Turcia să se alăture acestui proiect, proiect de importanță deosebită pentru România, pentru că va asigura, în caz de criză și război, coordonarea și sincronizarea efectelor pe domeniu, operații speciale în regiunea în care ne aflăm și asta se va face din România, de la Târgu Mureș, partea de atragere și susținere, aliați și parteneri', a conchis col. Bârsan.

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat că SEESOF 2025 va aduce în față structuri diferite și că universitățile vor juca un rol important.

'La nivel european, de curând s-a constituit acel fond de dezvoltare al apărării, dacă știu bine, de 8 miliarde de euro per total, dintre care o treime este destinată cercetării în acest domeniu. Chiar de curând s-a deschis un call în care sunt universitățile eligibile (...) iar interesul nostru, ca universitate, este de a intra într-un mod concret în asemenea oportunități care există și care se fac în parteneriat cu industria militară aflată pe piață în acest sens. Așa încât dacă la finalul acestui eveniment important va fi o abordare de tip win-win, fiecare va ști dacă a făcut eforturile necesare ca lucrurile să iasă bine', a afirmat dr. Leonard Azamfirei.

La prima ediție a expo-forumului internațional dedicat Forțelor pentru Operații Speciale - SEESOF 2025 sunt așteptați peste 3.000 de participanți din peste 20 de țări iar organizatorilor li s-au alăturat Asociația Națională Cultul Eroilor 'Regina Maria' și partenerii locali.

'Ne așteptăm ca la conferință să participe în jur de 160 de experți din 23 de țări. De asemenea, în cadrul expoziției vom avea cu toții posibilitatea să vizionăm produse ale unui număr de 86 de companii din 18 țări iar din perspectiva așteptării numărului de vizitatori, estimăm un număr de 3.000 de vizitatori, de asemenea din 23 de țări. Conferința, pe lângă faptul că va fi foarte intensă, are un panel de noutate în ceea ce privește conferințele care se organizează sau s-au organizat în România până în momentul de față, și anume, un panel dedicat medicinei operaționale. Nu e întâmplător, firește, fiindcă suntem la universitate, care are ca principal domeniu de activitate medicina, farmacia, dar nu numai. Și pe parcursul acestei conferințe, în afară de medicina operațională, vor exista diferite oportunități de a întâlni, de a interacționa cu lideri de la nivel central și local, din domeniul politic și militar, de la nivel strategic, operativ și tactic, în partea militară', a declarat președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor 'Regina Maria', general-locotenent (r) Corneliu Postu. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Forțele pentru Operații Speciale Române/Facebook

Afisari: 124

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 06-05-2025 20:06

Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte

Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor

Social 06-05-2025 19:13

Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți.   Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Social 06-05-2025 17:20

MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat

Social 06-05-2025 16:58

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 06-05-2025 16:42

IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai

Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot

Social 06-05-2025 16:22

Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza

Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș

Social 06-05-2025 15:59

Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'

Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din

Social 06-05-2025 15:41

Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați

Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Social 06-05-2025 14:56

Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului

Social 06-05-2025 12:17

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n

Social 06-05-2025 11:57

IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024

Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '

Social 06-05-2025 11:25

Galați: Amendă de 170.000 lei și sesizare penală, dispuse de Garda de Mediu pentru nerespectarea suspendării activității

Comisarii Gărzii de Mediu Galați au amendat cu 170.000 lei și au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați în cazul unei unități de tip FNC din municipiul Tecuci, care nu a respectat măsura suspendării activității, dispusă anterior. ''În urma măsurii dispuse anterior de suspendare a activității la o unitate de