REPORTAJ Covasna: Victimele Holocaustului din fostul județ Trei Scaune, comemorate la Sfântu Gheorghe

Victimele Holocaustului din fostul județ Haromszek (Trei Scaune), actualul Covasna, au fost comemorate, luni, la Sfântu Gheorghe, la împlinirea a 81 de ani de la deportarea în lagărele naziste.
Evenimentul a avut loc în Parcul Memorial al Holocaustului din municipiu, cu participare a elevilor, cadre didactice, oficialități locale și reprezentanți ai comunității evreiești din județ, care au adus un omagiu celor 611 evrei deportați în mai 1944, printre care și 52 copii, uciși în lagărul de la Auschwitz.
'În 3-5 mai 1944, evreii din județul Trei Scaune și din Ciucul de Jos au fost ghetoizați în Sfântu Gheorghe, pe strada Ciucului, în locația în care se află în prezent Universitatea Sapientia. Era o clădire în construcție, fără acoperiș, fără geamuri și, după circa o săptămână, au fost îmbarcați în vagoane de vite, duși la Reghin și de acolo Kosice și Auschwitz, și din cei peste 750 de evrei deportați, 611 nu s-au mai întors. Dintre acești 611, a căror memorie este marcată pe zidul memorial din interiorul acestei capele, minimuzeu o intitulăm noi, au fost 52 de copii din Sfântu Gheorghe, cu vârste cuprinse între 1 an și 14 ani, care au avut 'vina' că erau evrei (...) Evenimentul de azi a avut două mesaje: de a nu uita și de a comemora această parte întunecată a istoriei Europei, a omenirii, a Transilvaniei și a acestei localități și al doilea obiectiv, acela de a face, înțelegând partea neagră a istoriei, acești copii, tineri, viitorul, ca niciodată, cu nimeni, să nu se repete astfel de atrocități', a declarat, pentru AGERPRES, Herman Rosner, reprezentantul Obștii Evreilor din Sfântu Gheorghe.
Printre participanți s-a numărat și Tabak Tamas, fiul unuia dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului.
'Tatăl meu s-a născut într-o localitate de lângă Miercurea Ciuc și a fost deportat la Auschwitz în anul 1944. S-a întors singur din tabăra de la Auschwitz și nu a mai găsit pe nimeni acasă. După aia a fost înrolat în armata română, s-a întâlnit cu mama și au făcut doi copii: pe mine mă cheamă Tamas-Ervin, după numele fratelui unchiului meu, care n-a supraviețuit la Auschwitz, și pe Ștefan, care e fratele meu, după numele tatălui tatălui meu, care iar n-a supraviețuit la Auschwitz. Ne-am născut la Cluj-Napoca și în anul 1976 am plecat în Israel, toată familia. Am stat acolo până în anul 2016, când cu o familie ne-am întors înapoi, soția și doi copii, Ester și David, soția fiind născută în Sfântu Gheorghe. De aia stăm aici și asta e o dovadă că cine a supraviețuit Holocaustului a reușit să transmită în continuare nu numai memoria, ci și rădăcinile care au rămas până acum, rădăcinile evreiești, pe care și noi le ducem în continuare prin copiii noștri și, sper, și prin nepoții noștri', a spus Tabak Tamas.
Printre puținii supraviețuitori ai Holocaustului s-au numărat și doctorul Lichtenstein din localitatea Comandău și Hirshon Tibor, originar din Ozun, care trăiește în prezent în Israel, a amintit Ilinca Rodica, unul dintre dascălii prezenți la eveniment. Aceasta a adus cu ea și o fotografie a uneia dintre fetițele care și-au găsit sfârșitul tragic în anul 1944 la Auschwitz.
'Am o prietenă care povestea despre o familie din Covasna care a adăpostit, a ascuns un doctor, doctorul Lichtenstein, care a fost foarte renumit în Comandău. A fost un doctor care, într-adevăr, știa să găsească diagnostic pentru orice boală. Eu am studiat viața lui când mi-am scris lucrarea de licență pe această temă și mi-a plăcut că el totdeauna mergea pe jos la bolnavi acasă, nu cerea bani de la oamenii care erau mai puțini înstăriți. Și acest doctor, probabil și datorită faptelor lui bune, a fost ascuns de către o familie în Covasna, a supraviețuit Holocaustului (...) Am avut marea plăcere să-l cunosc, nu personal, dar prin telefon, pe domnul Hirshon Tibor, care este originar din Ozun, și care, slavă Domnului, încă mai trăiește în Israel și are respectabila vârstă de 98 de ani. El avea o rudă, o fetiță pe care o chema Fried Olga și care, din păcate, a fost ucisă la Auschwitz. Deci, el a văzut momentul în care au fost despărțite rândurile care mergeau paralel, în partea dreaptă a văzut-o pe fetița aceasta, rudă cu el și care, din păcate, n-a supraviețuit. Dar am reușit să fac rost de o fotografie a ei. Dintre cei 52 de copii comemorați aici, cred că e singura care are o fotografie, care poate fi identificată cu o fotografie. Ea este!', a declarat Ilinca Rodica.
Elevii participanți la ceremonie au rostit, pe rând, numele câte unuia dintre copiii deportați, într-un gest simbolic menit să păstreze vie amintirea celor dispăruți.
'Ca perspectivă aș vrea să văd momentul în care acolo (în partea de jos a parcului -n.r), să avem un ecran mare, dumneavoastră să stați pe iarbă și să proiectăm filme care vorbesc despre ceea ce a fost, despre atrocitățile Holocaustului, 'Lista lui Schindler', 'Fiul lui Saul' și altele, și sper că va veni acea zi', a mai spus Herman Rosner.
Profesorul Victor Sibianu, inițiatorul comemorării organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și autoritățile locale din Sfîntu Gheorghe, a subliniat că Holocaustul este o lecție care nu trebuie uitată.
'În primul rând sunt impresionat de numărul mare de copii care au venit (...) Bineînțeles că este un moment emoționant (...) Educația înseamnă foarte mult, poate totul. De asta depinde viitorul, existența noastră, umanitatea noastră. Și dincolo de faptul că există Istoria evreilor, a Holocaustului ca disciplină obligatorie în clasa XI-a, e altceva când copiii văd monumente, când sunt aici, la fața locului, ascultă muzică impresionantă, sunt chiar și anumite rugăciuni rostite în limba ebraică. Toate aceste lucruri sunt trăite, sunt rostite și sunt convins că cei care participă la aceste comemorări nu vor ridica niciodată mâna sau glasul împotriva altcuiva care vorbește o altă limbă, care are o altă etnie, altă religie și așa mai departe. Și ăsta este rolul nostru, până la urmă, al profesorilor de istorie și nu numai, al profesorilor, al părinților, ca să promovăm valori umane, ale umanității, pentru că astfel vom răzbi', a declarat, pentru AGERPRES, prof. Victor Sibianu.
Același mesaj l-a transmis, în numele autorităților locale, și viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba.
'Astăzi în comunitatea din Sfântu Gheorghe ne-am amintit cu respect de cei pe care i-am pierdut. Holocaustul nu a fost o tragedie doar pentru evrei, ci pentru întreaga umanitate (...) Este important să înțelegem lecțiile acestei tragedii. Nu este doar despre a comemora trecutul, ci despre a proteja prezentul și viitorul. Trebuie să luptăm împotriva oricărei forme de intoleranță, ură și discriminare, să ne asigurăm că nimeni nu va fi marginalizat, niciun grup nu va mai fi supus unui tratament injust din cauza identității sale (...) De aceea este foarte important ca acest Parc memorial al evreilor deportați din Sfântu Gheorghe să fie bine întreținut și să fie cunoscut de elevi, de toți cetățenii din Sfântu Gheorghe, fiindcă ne amintește de niște cazuri din istorie care se pot întâmpla oricând dacă nu suntem atenți și dacă nu avem în fața noastră în principal toleranța față de celălalt, indiferent de ce etnie sau din ce categorie face parte', a spus Toth Birtan Csaba.
Parcul Memorial al Holocaustului de la Sfântu Gheorghe a fost inaugurat în anul 2014 în cimitirul evreiesc, unde se mai află o capelă, un obelisc și un zid memorial pe care sunt scrise numele tuturor evreilor din fostul județ Trei Scaune uciși în lagărele naziste.
În memoria lor, Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat, în vara anului 2022, 'pietre de poticnire' în mai multe locuri din oraș, sub forma unor plachete din cupru de 15x15 cm așezate pe trotuare, care marchează fostele locuințe ale familiilor evreiești, ghetoul în care aceștia au fost adunați în mai 1944 și locul fostei sinagogi din oraș, care a fost demolată la începutul anilor 1970.
Într-un documentar realizat de ing. Feder Zoltan, unul dintre supraviețuitorii Holocaustului care trăiește în Israel, se arată că din 19 martie 1944, după ocuparea Ungariei de către trupele germane, din care făcea parte din Transilvania, au început să fie emise 'legile și ordinele antievreiești'. Din 5 aprilie 1944, evreii au fost obligați să poarte steaua galbenă, iar pe 3 mai 1944 a început concentrarea evreilor în ghetoul din Sfântu Gheorghe.
'Pe data de 10 mai 1944, înghesuiți, încărcați în gara Sfântu Gheorghe în vagoane de cale ferată, evreii sunt transportați în tabăra-ghetou din Reghin, iar începând cu 1 iunie 1944 a început transportarea primelor grupe de evrei către lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (...) Numărul evreilor din județul Trei Scaune trimiși la muncă forțată și deportați a fost de peste 750 de persoane. Dintre acestea au supraviețuit și au revenit doar 148, nimicirea fiind de peste 80 la sută', mărturisește Feder Zoltan, unul dintre inițiatorii Parcului Holocaustului din Sfântu Gheorghe. AGERPRES / (A - redactor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs în municipiul Câmpina
Un urs a fost văzut, sâmbătă seară, pe o stradă din municipiul Câmpina, autoritățile avertizând populația din zonă prin mesaj RO-ALERT. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova anunță că prezența animalului a fost semnalată pe Aleea Parcului din municipiul Câmpina. 'S-a transmis mesaj RO-ALERT
Arad: Intervenția la incendiul de la mall continuă după patru ore; au ars 500 mp din fațadă și acoperiș
Intervenția pompierilor la incendiul de la Agora Mall Arad continuă la patru ore de la izbucnire, iar bilanțul arată că au ars 500 de metri pătrați din fațada clădirii și din acoperiș, dar și deșeuri din apropiere pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a informat, sâmbătă după-amiază,
Iași: După 50 de ani, 600 de familii au rememorat bucuria și emoțiile din ziua căsătoriei, la 'Nunta de aur'
Aproximativ 600 de familii au aniversat sâmbătă 'Nunta de aur', la împlinirea a 50 de ani de la căsătoria în fața ofițerului Stării Civile, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Parcul Expoziției din Iași. Evenimentul, aflat la a XXII-a ediție, a fost organizat de Primăria Iași, prin Direcția Locală de
Tulcea: Minoră de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută
O minoră în vârstă de 14 ani din localitatea Luncavița a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit, informează IPJ Tulcea. Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Măcin au fost sesizați sâmbătă cu privire la faptul că numita Sterea Georgiana Valentina a părăsit în mod voluntar domiciliul s
Arad: Incendiu la un mall care urma să se inaugureze la finalul lunii mai
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, la Agora Mall din Arad (fostul Galleria Mall), care urma să fie inaugurat la finalul acestei luni, echipaje numeroase de pompierii fiind la fața locului. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, focul a izbucnit de la niște deșeuri aflate lângă mall, da
Prefectul de Bihor, Marcel Dragoș: Este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a afirmat, în discursul său cu ocazia zilei de 10 Mai că în momentul de răscruce la care se află România este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ. Ceremonia militară prilejuită de Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei
Brașov: Zece copii, pasageri într-un microbuz, au ajuns la spital după un accident în municipiul reședință
Un număr de 10 copii și 3 adulți au fost transportați la spital, sâmbătă, în urma unui accident petrecut în municipiul Brașov, în care au fost implicate un microbuz și un autoturism, a informat ISU Brașov. 'Am fost solicitați să intervenim în urma producerii unui accident rutier în municipiul Brașov, &ic
Suceava: Un tânăr de 20 de ani a fost prins rulând cu o viteză de aproape 200 km/h
Un tânăr de doar 20 de ani s-a ales cu permisul suspendat pentru 120 de zile și cu o amendă de peste 4.000 de lei, după ce a fost surprins circulând pe un drum județean cu aproape 200 km/h, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, un echipaj de poliție rutieră d
Botoșani: O mașină a luat foc în timp ce se afla în mers, pe un drum din localitatea Prelipca
Un autoturism a luat foc, sâmbătă dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajuto
Ceremonie militară cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României, la Monumentul Eroilor Patriei
Ceremonia militară organizată în București cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, a Zilei Victoriei în Europa și a Zilei Europei/Zilei Uniunii Europene s-a desfășurat, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare 'Carol I'. Cu acest
Temperatura maximă nu trece de 13 grade sâmbătă, la București
Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată și la București, astfel că sâmbătă temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă de 6...8 grade. Ziua cerul va fi mai mult noros și trecător va ploua slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, arată prognoza specială pentru Capitală, publicată de
Galați: Opt locuințe afectate de un incendiu; două persoane cu atac de panică
Opt locuințe din municipiul Galați au fost afectate de un incendiu puternic izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, două persoane cu atac de panică având nevoie de îngrijiri medicale, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați. Focul a izbucnit la o locuință de pe strada Tudor Vladimirescu și s
Vremea va fi deosebit de rece sâmbătă în cea mai mare parte a țării
Vremea va fi deosebit de rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a țării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administrației Naționale de Meteorologie, valabile în următoarele cinci zile. Astfel, în intervalul 10 mai, ora 3:00 - 15 mai, ora 10:00, temperaturile maxime vor fi cuprinse,
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte - sâmbătă și duminică, în Parcul Titan
Ateliere, activități sportive, piese de teatru și concerte vor avea loc, sâmbătă și duminică, în Parcul Titan, la evenimentul 'Zilele Sectorului 3 - O comunitate într-o familie'. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, activități pentru toate vârstele se vor desfășura, sâmbătă și duminică, &icir
Peste 1.500 de copii și tineri, la CONIL Fest de la Circul Metropolitan București; momente artistice, târguri, ateliere
Peste 1.500 de copii și tineri din București și din țară vor urca pe scenă la cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării, care se va desfășura sâmbătă și duminică la Circul Metropolitan București. CONIL Fest - Festivalul Integrării, intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și art