logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, la Plauru: Încercăm să eliminăm eventualele pericole ce se abat asupra României

Image

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, s-a aflat joi în localitatea tulceană Plauru pentru a vedea modul în care au fost amplasate adăposturile de protecţie a populaţiei, dar şi pentru a clarifica unele aspecte în cazul căderii unor drone ruseşti pe teritoriul românesc.

''În primul rând, a fost o misiune pentru a ne clarifica unele aspecte privind investigaţia pe care o executăm în acest moment privind căderea acestor obiecte pe teritoriul României şi în al doilea rând să vedem modul în care s-au instalat dispozitivele pe care le-am ordonat, de a ne asigura că soldaţii noştri au toate condiţiile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile şi, nu în ultimul rând, de a vedea care este spiritul populaţiei locale, al localnicilor vizavi de evenimentele din ultima vreme'', a declarat pentru AGERPRES general-locotenent Gheorghiţă Vlad.

 


Acesta a subliniat că Armata are suficientă experienţă şi echipamentele necesare pentru îndeplinirea misiunilor.

''În general sunt bune (concluziile preliminare ale misiunii desfăşurate la Plauru - n.r.), condiţiile sunt grele, aşa cum le-aţi văzut şi dumneavoastră în localitatea Ceatalchioi, Plauru şi de fapt în toată zona aceasta de la Galaţi până la Sulina, de-a lungul Braţului Chilia, dar încercăm să trecem peste ele. Noi, Armata, avem suficientă experienţă, avem echipamentele necesare astfel încât să ne instalăm dispozitivele şi să ne îndeplinim misiunile constituţionale'', a spus el.

În ceea ce priveşte cele două adăposturi ridicate pentru populaţie în zonă, el a explicat că sunt amenajate ca în teatrele de operaţii pentru protecţia antiaeriană a militarilor.

''În primul rând, vreau să fac o precizare - nu este un adăpost de protecţie civilă aşa cum este definit în lege, în Hotărârea 481, este un loc de protecţie a populaţiei, este amenajat în aceleaşi condiţii pe care le-am avut în teatrele de operaţii în Afganistan pentru protecţia antiaeriană a soldaţilor noştri, a militarilor care au participat la misiuni. Este un loc special, construit în special pentru criză, într-un timp foarte scurt, astfel încât să răspundem cerinţelor de protecţie imediată'', a precizat locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

El a arătat că urmează să fie dislocate capabilităţi suplimentare în teritoriu, astfel încât ''supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%''.

''În primul rând, ceea ce face Armata pentru întreaga ţară, nu numai pentru populaţia din această zonă. Ne-am propus şi avem planuri pentru dislocarea de capabilităţi suplimentare astfel încât supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%, să ne asigurăm că tot ceea ce zboară, intră sau iese în acest spaţiu aerian, terestru, naval să fie asigurat şi să fie sub control. Nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor, nici din punct de vedere electronic, dar nici prin mijloace fizice, dar ne concentrăm pe direcţiile principale de vulnerabilitate şi ne dorim şi încercăm să eliminăm toate eventualele pericole care se abat asupra României. Suntem într-o zonă de conflict, riscuri există, vor exista în continuare evenimente, cel mai probabil se vor mai produce, dar încercăm să le reducem substanţial şi cel mai important să nu existe efecte asupra populaţiei locale'', a mai spus locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

Despre posibilitatea măririi ariei de transmitere a mesajelor RO-ALERT în cazul atacurilor cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, acesta a explicat: ''În conformitate cu sistemul pe care l-am stabilit, în momentul de faţă sunt două căi de anunţare - o dată prin celulele GSM, prin acele mesaje RO-ALERT care au fost date în diferite localităţi şi în zonele fără acoperire, prin grija autorităţilor locale, se transmit mesaje către populaţie şi sunt anunţaţi. Problema este de adăpostire şi de reacţie imediată. Este o perioadă de timp foarte scurtă de la instituirea indicativului de prealertă aeriană până când se aude prima explozie în proximitatea graniţelor României. Acesta este un timp pe care noi trebuie să îl gestionăm corespunzător şi să asigurăm populaţia să se adăpostească. Acesta este şi motivul pentru care am luat decizia să instalăm cele două spaţii de protecţie la Plauru''.

El a menţionat că Ministerul Apărării poate colabora cu autorităţile locale pentru ridicare de noi adăposturi în alte localităţi unde ar putea fi probleme.

''A fost dată o hotărâre a CNSU în care se precizează foarte clar că începem cu localitatea Plauru şi Ceatalchioi şi ulterior, în urma hotărârilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, putem să mergem mai departe şi spre localităţile mici şi foarte mici. Noi, Ministerul Apărării, putem să dăm toată expertiza necesară, în schimb autorităţile locale trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile, conform legii protecţiei civile. Dacă ne asigurăm reciproc expertiză, finanţare, materiale, eu cred că se poate acoperi toată zona expusă pericolului'', a conchis general-locotenent Gheorghiţă Vlad. AGERPRES/(A - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 07-05-2025 19:00

Președintele BNS: Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut

Problema cea mai mare o reprezintă veniturile fiscale ca pondere din produsul intern brut, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS.

Social 07-05-2025 18:25

Costin: În zona de apărare și siguranță națională regăsim unul dintre cele mai osificate sisteme corupte

Legislația în zona de apărare și siguranță națională trebuie modificată pentru a nu mai exista conflicte de interese, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS.

Social 07-05-2025 17:42

UPDATE Tulcea: Niciun rănit în urma accidentului de la Niculițel în care a fost implicat un autocar cu pasageri

Planul roșu de intervenție activat, miercuri, în urma unui accident rutier produs în apropiere de satul Niculițel, a fost dezactivat, toate persoanele aflate în autocar continuându-și drumul cu un alt mijloc de transport, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Delta' Tulcea. Niciuna din cele aproape 20 de persoane

Social 07-05-2025 17:02

Dumitru Costin cere guvern de unitate națională sau guvern de tehnocrați cu largă susținere

Cea mai bună soluție politică este un guvern de unitate națională ori un guvern de tehnocrați cu largă susținere, formată din experți de bună calitate, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS, în fața celor doi candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan.

Social 07-05-2025 15:38

Bistrița-Năsăud: Au înflorit narcisele din Parcul Național Munții Rodnei; traseele turistice, pregătite

Poiana cu narcise din Parcul Național Munții Rodnei devine și în acest an o atracție odată ce florile au început să se deschidă, iar traseele pentru accesul turiștilor sunt deja pregătite, chiar dacă la această dată condițiile meteo nu sunt prietenoase. Administrația Parcului Național Munții Rodnei a anunțat miercuri, pe pagina de

Social 07-05-2025 15:25

Bihor: Primul tren regional electric, construit de un producător polonez pentru România, va fi prezentat la Oradea

Primul tren regional electric construit de un producător polonez pentru România va fi prezentat la Oradea, în cadrul Conferinței de Material Rulant, organizată de Club Feroviar în zilele de 21 și 22 mai. Potrivit organizatorului acestei conferințe, clubferoviar.ro, la Conferința de Material Rulant, din 21-22 mai, compania PESA Bydgoszcz din P

Social 07-05-2025 14:07

Emisiunea 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani' - de vineri, în magazinele Romfilatelia

Emisiunea filatelică 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani', compusă din o marcă poștală, o coliță dantelată, un plic 'prima zi' și un album special, realizat în tiraj limitat, va fi introdusă în circulație începând de vineri, 9 mai. Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, transmis miercuri AGER

Social 07-05-2025 13:53

Satu Mare: Doi muncitori, surprinși de un mal de pământ

Doi bărbați care efectuau lucrări la o rețea de apă și canalizare în localitatea Cămârzana au fost surprinși, miercuri, de un mal de pământ, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru salvarea lor, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Someș' Satu Mare. 'La sosirea echipajelor profesionist

Social 07-05-2025 13:28

Organizația Salvați Copiii - 35 de ani de activitate în România; lansează programul 'Prima îmbrățișare'

Salvați Copiii marchează 35 de ani de activitate în România prin lansarea programului 'Prima îmbrățișare', care vizează dotarea a 35 de spitale din țară cu echipamente medicale vitale pentru secțiile de nou-născuți, ambulatoriile de specialitate și secțiile de pediatrie și obstetrică-ginecologie, informează un comunicat al organizației trans

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î

Social 07-05-2025 12:42

Timiș: Tabăra de la Nădrag s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de CJ, care intenționează să o reabiliteze

Tabăra de la Nădrag, închisă în urmă cu 25 de ani, s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de Consiliul Județean, care dorește să o reabiliteze și să o reintroducă în circuit, instituția amintită intenționând apoi să parcurgă acești pași și pentru alte tabere închise din județ. Mii de copii veneau în

Social 07-05-2025 12:26

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din opt județe, până joi dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi dimineața pe râuri din opt județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 mai, ora 12:00 - 8 mai, ora 6:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâ

Social 07-05-2025 12:17

Satu Mare: Brutărie închisă temporar de Protecția Consumatorului

O brutărie din județul Satu Mare a fost închisă temporar de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), fiind descoperite produse expirate și spații cu mucegai, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, controlul a fost făcut ca urmare a unei sesizări din partea unui co

Social 07-05-2025 12:16

Prezidențiale2025/World Vision România - apel către tineri să reflecte cu responsabilitate la importanța votului

World Vision România lansează un apel public către tineri, în contextul alegerilor prezidențiale, să reflecte cu responsabilitate la importanța votului pentru viitorul democrației din țara noastră. 'Votul este primul pas spre o societate democratică, echitabilă și un viitor european, în care drepturile, libertățile și șan

Administratie 07-05-2025 11:36

Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.