logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Un singur pescar din rezervaţie a atras fonduri europene prin FLAG Delta Dunării

Imagine din galeria Agerpres

Doar patru pescari din judeţul Tulcea au încercat să acceseze fondurile europene în perioada de programare 2014-2020, prin Asociaţia pentru Dezvoltare Pescării Durabile (Fisheries Local Action Group - FLAG) Delta Dunării, iar din aceştia, doar unul a reuşit să finalizeze proiectul, a declarat, pentru AGERPRES, managerul grupului, Valentin Moldoveanu.

La începutul perioadei de programare, FLAG Delta Dunării a avut alocat un buget de circa 9 milioane de euro, dar având în vedere numărul foarte mare de proiecte depuse, bugetul a fost suplimentat de două ori până a ajuns la circa 22 de milioane de euro.

"Avem un total de 99 de contracte de finanţare, dintre care 56 sunt în implementare, iar 43 au fost finalizate. Până acum, ceea ce s-a rambursat de către autorităţile de management depăşeşte 50%. Având în vedere că am început cu 9 milioane de euro, am ajuns la 22 de milioane de euro, 99 de proiecte în implementare, pot să spun că sunt foarte mulţumit", a menţionat Moldoveanu.

Circa 54% din beneficiarii proiectelor finanţate prin FLAG Delta Dunării sunt autorităţi publice, iar ceilalţi sunt entităţi private. Printre beneficiarii privaţi este însă doar un singur pescar, potrivit sursei.

"Încercăm să atragem cât mai mulţi pescari spre noi, numai că o mare problemă pentru ei este gradul de cofinanţare care a fost de 50%. Alte probleme au fost obligativitatea de a avea un angajat, partea de documentaţie pe care de multe ori nu o înţeleg. Din aceste motive am avut doar patru pescari care au depus proiecte la noi. Toţi patru au fost finanţaţi, însă doar unul a finalizat proiectul", a afirmat managerul FLAG Delta Dunării.

Pescarii din Deltă s-au plâns în repetate rânduri din cauza capturilor reduse din ultimii ani care le aduc venituri tot mai mici, aşa încât ei nu au banii necesari să susţină o investiţie europeană în contextul în care fondurile sunt returnate beneficiarilor etapizat, în funcţie de realizarea obiectivelor menţionate în proiect.

"Din preţul de la peşte, stai două milioane de ani ca să strângi bani de o pensiune. Ai cinci kile de peşte, (cherhanaua, n.red.) îţi dă zece lei, ai 100, îţi dă 50 de bani. Cu ce să facem pensiune? Cu zece kilograme de peşte şi ne dă (la cherhana, n.red.) ce-i trece pe lângă degete? Niciun pescar nu are vreo şansă să-şi facă pensiune", a afirmat un localnic din Mahmudia.

El a mai spus că îi este foarte greu să-şi deschidă casa turiştilor, pentru a obţine o sursă alternativă de venit.

"Ca să-i primesc pe turişti, mai trebuie să primesc vreo 20 de organe ale statului în casă să mă controleze. (...) Turistul vine şi spune că vrea un peşte, că vine în Deltă pentru un peşte, dar eu nu pot să i-l vând că sunt obligat de lege să dau tot peştele la cherhana. În Mahmudia, nu este niciun magazin de peşte pentru turişti. De la cherhana nu poţi să cumperi decât dacă ai firmă", a menţionat localnicul din Mahmudia.

Un alt pescar a declarat că a încercat să-şi autorizeze barca pentru activităţi de turism.

"Să înscriu o barcă să facă turism mi-a luat două luni să umblu să fac hârtii. Trebuie casă de marcat, contracte pentru gunoi, atât de multe hârtii ne trebuie pentru o barcă mică, încât m-am lecuit. Două luni am umblat. Asta e problema, nu avem informaţii, ce hârtii să aducem la dosare, îţi spun că nu e bine ceva, te întorc din drum. De noi, ăştia micii, îşi bat joc, efectiv", a afirmat pescarul.

În perioada de programare 2014-2020, fondurile europene disponibile prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) puteau fi accesate dacă beneficiarii dispuneau de o cofinanţare de 50%, dar în exerciţiul financiar 2021-2027 cofinanţarea lor va fi de 40%, potrivit managerului FLAG Delta Dunării, Valentin Moldoveanu.

"Se schimbă condiţiile de accesare pentru pescari, vor fi puţin mai accesibile, având în vedere că micul pescuit costier care este catalogat ca şi pescuit cu nave de până la 7 metri, dar şi cu plase, nu cu trauler sau alte unelte de tractare, poate să ajungă la o finanţare de 100%. De asemenea, cei care sunt înregistraţi ca pescari vor avea pentru diversificare, vorbim aici de proiecte gen pensiuni sau alte activităţi turistice ori de agrement, vor avea o finanţare de 60% din buget asigurată din fonduri europene", a precizat managerul Moldoveanu.

Programul operaţional pentru pescuit pentru exerciţiul financiar 2021-2027 a fost semnat de autorităţile române şi Comisia Europeană la finele anului trecut, însă până acum Guvernul nu a aprobat legislaţia subsecventă necesară demarării procedurilor de accesare a fondurilor europene.

"Încă nu am învăţat din două programări trecute că trebuie să mişcăm lucrurile puţin mai repede. Noi aşteptăm să se emită actele normative, vorbim de hotărâre de guvern, ordonanţe de ministru, documente de eligibilitate şi criterii care trebuie convenite cu Comisia. În momentul de faţă, din informaţiile pe care le deţin, ştiu că se discută cu CE să se stabilească clar noile criterii de eligibilitate, astfel încât să poată demara următoarele documente administrative. După ce avem aceste documente administrative, putem începe să scriem şi să lucrăm la noua strategie, deoarece fără ele nu avem baza legală pe care să putem demara noua strategie. Noi sperăm ca autorităţile să se mişte cât mai repede, astfel încât poate până la finalul acestui an să avem noul contract de finanţare semnat şi noua strategie, iar anul viitor să ieşim din nou pe piaţă cu o nouă ofertă de finanţare", a conchis managerul FLAG, Valentin Moldoveanu.

FLAG Delta Dunării, entitate formată din actori publici şi privaţi, s-a înfiinţat în anul 2010 cu scopul de a atrage resurse financiare în vederea dezvoltării comunităţilor izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În perioada de programare 2007-2013, grupul a avut la dispoziţie aproximativ 20 de milioane de euro, cea mai mare sumă alocată vreunui FLAG din Europa şi a reuşit să absoarbă circa 14 milioane de euro.

La începutul perioadei de programare 2014-2020, FLAG Delta Dunării a avut o suma alocată de 8,9 milioane de euro.

Sumele se alocă în baza unor strategii de dezvoltare a teritoriului acoperit, grupul acoperind 25 de comune şi oraşe din partea de sud-est a judeţului Tulcea.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se caracterizează prin comunităţi mici, situate la distanţă unele de altele, formate în special din persoane în vârstă, ale căror venituri se bazează în principal pe pescuit şi turism. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon