logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cioloş: Propunerea Renew către CE este să existe un control al cerealelor care vin din Ucraina pe teritoriul UE

Imagine din galeria Agerpres

Strasbourg, 9 mai - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Propunerea grupului Renew Europe către Comisia Europeană este să existe un control al cerealelor care vin din Ucraina pe teritoriul UE, fără a se vorbi de o limitare a cantităţilor, ci de un control al accesului pe piaţă, a declarat marţi, la Strasbourg, eurodeputatul Dacian Cioloş.

"Ideea este să ştim când intră cerealele pe teritoriul Uniunii Europene, ce cantităţi sunt şi unde se duc, care e destinaţia. Şi aici pot să fie două posibilităţi: o posibilitate este ca destinaţia să fie în afara Uniunii Europene şi atunci cerealele sau încărcăturile respective ar trebui să aibă un statut doar de tranzit şi atunci toate punctele vamale să aibă situaţia asta sub control. (...) Şi cealaltă posibilitate e să fie încărcături care se opresc pe teritoriul Uniunii, (...) şi aici la fel ar fi important să se ştie unde se duc cerealele, pentru că pe pieţele ţărilor de frontieră europene, unde nu-i nevoie de ele, n-are sens", a declarat Cioloş într-un briefing pentru jurnalişti români.

El a apreciat că, în momentul de faţă, se ştie doar că cerealele care vin din Ucraina nu se pot opri pe teritoriul celor cinci ţări de la frontieră, între care şi România.

"Dacă nu există monitorizarea asta, pot să ajungă cerealele, nu ştiu, în Cehia sau în Germania, şi de acolo pot veni înapoi pe teritoriul Poloniei, al României, pentru că piaţa e liberă şi dacă n-ai un mecanism de verificare, se pot duce oriunde", a adăugat eurodeputatul Renew.

De asemenea, a pledat Cioloş, certificatul de import-export elaborat la origine ar putea include şi menţiunea controlului fitosanitar, pentru a dezminţi "şi povestea asta că ele nu respectă normele".

"Eu înţeleg de la autorităţile fitosanitare care au făcut controale pe eşantion şi în România, dar şi în celelalte ţări de frontieră, că n-a apărut asta ca o problemă vizibilă, adică a fost în marjă problema", a spus fostul comisar european pentru agricultură.

O altă măsură propusă de grupul său politic este o colaborare mai strânsă a Comisiei Europene cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de colectarea şi distribuirea ajutorului umanitar, cum este Programul Alimentar Mondial (PAM).

"Acum, în mare parte, şi PAM distribuie mai degrabă bani şi cei care au nevoie cumpără direct de pe piaţă. Da, sunt şi zone, zone de conflict, zone, eu ştiu, cu catastrofe naturale, unde PAM achiziţionează direct cereale pe piaţa internaţională şi le transportă fizic acolo şi ideea ar fi că ei fac deja treaba asta şi din Ucraina acum. (...) Eu am discutat cu directorul pentru Europa (al PAM - n.r.), care mi-a zis că ei pot să facă mai mult, pot să achiziţioneze cantităţi mai mari şi să se ocupe inclusiv de tranzitul terestru în UE şi atunci măcar ştim, avem certitudinea că cerealele nu se mai opresc pe piaţa internă pentru că ei le cumpără să le ducă mai departe, sunt în responsabilitatea lor, ei se ocupă să găsească transport şi ei se asigură că cerealele ies de pe teritoriul Uniunii", a explicat eurodeputatul Renew.

În acelaşi timp, el a pledat pentru ca în Comisia Europeană să existe o coordonare între Direcţia Generală pentru Agricultură, cea pentru comerţ, cea pentru ajutor umanitar, cea pentru buget, "să existe coordonarea, relaţionarea asta şi să circule datele şi informaţiile, ceea ce eu am reproşat şi celor de acasă din România pentru că, din punctul meu de vedere, este în primul rând responsabilitatea statelor membre să culeagă date de pe teren".

Comisia Europeană, prin Eurostat, culege date macro de pe piaţă, dar "în România, preţul macro pe piaţa naţională poate să nu spună mare lucru, adică să fie normal, stabil, dar să fie probleme de scădere a preţurilor punctual în anumite zone unde silozurile sunt pline şi unde producătorii nu pot să-şi vândă cereale din cauza asta".

O astfel de raportare la nivel micro, regional, ar permite Ministerului Agriculturii să judece dacă e nevoie să intervină inclusiv financiar sau într-un alt fel şi să ceară Comisiei Europene exact măsurile de care are nevoie.

"Acum sigur că, administrativ, cel mai simplu e să iei banii, să-ţi iei numărul de hectare cultivate cu cereale şi să împarţi suma la numărul de hectare, să-ţi revină o sumă pe hectar şi să dai la toată lumea la la fel. Nu sunt toţi afectaţi la fel, unii, dimpotrivă, au câştigat pentru că producători care au capacităţi de stocare mai mare decât producţia lor au luat cereale din Ucraina, au reuşit să le vândă mai bine, deci ei n-au pierderi. Şi atunci ar trebui evaluările astea micro, regionale, la nivel de fermă, culegerea asta de date, ca să observi atunci când ai probleme", a pledat Dacian Cioloş.

În acelaşi timp, fostul comisar european pentru agricultură a tras un semnal de alarmă în privinţa funcţionării coridoarelor de solidaritate pentru transportul terestru al cerealelor, care intră în competenţa actualului comisar european pentru transport, Adina Vălean.

Cioloş a spus că, din punctul său de vedere, aceste coridoare nu funcţionează şi ele ar trebui eficientizate. Un astfel de coridor ''înseamnă că nu mai stai la frontieră să verifici nimic, pentru că faci toate verificările la încărcare şi la destinaţie, dar acest lucru nu se întâmplă. Când ne uităm la frontieră vedem în continuare camioanele astea încărcate" care aşteaptă, a afirmat el.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul a atras atenţia că vor exista probleme majore cu capacităţile de transport în a doua jumătate a anului în curs, odată cu noua recoltă. "Fermierii deja îmi spun - cei cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni prin ţară - că, dacă de obicei la vremea asta aveau deja contracte cu companii de transport să vină să le ia cereale din câmp, să le ducă fie la silozuri, fie direct la trader, acum au probleme, fie nu mai sunt deloc disponibile camioane pentru că sunt multe contractate deja pe linia Ucraina, fie a crescut mult preţul", a mai declarat el.AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 24-05-2025 14:29

Liderul opoziției ungare a trecut granița în România

Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c

Romania in lume 23-05-2025 22:22

Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai

Romania in lume 23-05-2025 16:31

Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a