logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dezinformarea, utilizarea AI în manipularea alegătorilor și presiunile asupra drepturilor omului, aspecte evidențiate în raportul anual al FRA

Imagine din galeria Agerpres

Creșterea dezinformării și a zvonurilor, retorica dăunătoare și utilizarea inteligenței artificiale au amplificat manipularea alegătorilor până la punctul de a amenința organizarea de alegeri libere în Uniunea Europeană, conform unui raport publicat marți, la Viena, de către UE, informează EFE.

Atât în campaniile pentru alegerile europarlamentare din urmă cu un an, cât și în alegeri la nivel național și municipal din statele membre UE, în 2024 s-a înregistrat un grad de manipulare fără precedent, a subliniat Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

În raportul său anual, FRA evidențiază faptul că platformele de internet sunt folosite din ce în ce mai mult pentru a încerca să influențeze votul populației, exemplul cel mai semnificativ fiind România, unde a fost detectată o ingerință rusă care a dus la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale în decembrie anul trecut.

De la dezinformarea generală monitorizată de Observatorul European al Mass-Media Digitale (EDMO), cea descrisă ca fiind 'legată de UE' a crescut de la 5% la 15% între ianuarie și mai anul trecut, se afirmă în raport.

Cazurile de 'retorică dăunătoare' constatate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au persistat pe parcursul întregii campanii pentru alegerile europarlamentare, având o prezență în creștere pe rețelele sociale. Aceste mesaje, care conțineau 'elemente de rasism, misoginie, xenofobie, islamofobie, intimidare și violență, au persistat pe parcursul întregii campanii'. În Belgia, Germania și Olanda s-a constatat o creștere a discursului de ură, violență și amenințări cu moartea în mediul online.

Multe din aceste narațiuni urmăreau să submineze proiectul de integrare în UE, răspândind minciuni', notează FRA. Un exemplu în acest sens este Cehia, unde pe platforme precum Tiktok se sugera, de exemplu, că Occidentul este în declin sau că UE are o agendă belicoasă, în linie cu narațiunile unor partide politice populiste.

Faptul că UE a interzis arderea deșeurilor de grădină sau că plănuiește să caseze vehiculele vechi au fost alte zvonuri răspândite în Suedia și Franța.

De asemenea, persoane necunoscute au recurs la dezinformare pe rețelele sociale pentru a susține candidați specifici în alegerile din Germania și Italia, subliniază agenția europeană.

În Slovacia, OSCE a observat o dezinformare generalizată în timpul alegerilor prezidențiale, cu citate fictive pe un site fals creat pentru unul dintre candidați.

'Afirmații false ale unor grupuri proruse despre fraude electorale în alegerile generale din Finlanda au ocupat un loc proeminent în predicțiile motorului de căutare Google în limba finlandeză', se menționează în raport.

Inteligența artificială (AI) a fost utilizată, de exemplu, de cei care au încercat să manipuleze electoratul francez cu imagini ce simulau mulțimi de refugiați debarcând pe coastele europene.

Însă locul în care s-a evidențiat cel mai mult riscul pe care îl reprezintă aceste manipulări digitale a fost România, unde un candidat aproape necunoscut, ultra-naționalistul prorus Călin Georgescu, a câștigat, contrar tuturor previziunilor, primul tur al alegerilor prezidențiale organizate la sfârșitul lunii noiembrie.

Curtea Constituțională a anulat ulterior scrutinul și a ordonat repetarea alegerilor după ce a constatat nereguli grave în campania candidatului câștigător care a avut loc doar pe rețelele sociale și fără o finanțare declarată.

'S-a desfășurat pe TikTok o campanie în numele acestui candidat utilizându-se imagini generate de inteligența artificială, inclusiv diverse forme de dezinformare, și folosindu-se diverse metode artificiale', amintește raportul FRA.

Cu toate că Europa rămâne una din cele mai bune regiuni în care să trăiești, drepturile fundamentale, în special cele ale anumitor grupuri, sunt supuse unor presiuni și amenințări în creștere, adesea exercitate chiar de către guvernele și instituțiile care ar trebui să le protejeze.

'Se întâmplă deja și, din păcate, este o tendință în creștere, începând cu provocările aduse statului de drept de-a lungul multor ani', subliniază Sirpa Rautio, directoarea FRA.

Violența generalizată la adresa femeilor, extinderea rasismului, islamofobiei și antisemitismului, discriminarea persistentă a romilor, încălcările drepturilor migranților și ale refugiaților, precum și dificultățile economice ale multor cetățeni se numără printre problemele enumerate de agenția UE în raportul său.

Însă dincolo de aceste teme, și traversându-le, Rautio avertizează asupra riscurilor pe care le implică punerea la îndoială a însuși sistemului și a fundamentului drepturilor omului în ansamblu.

'Dacă sistemul încetează să mai funcționeze, atunci nu vor fi protejate drepturile nimănui', a subliniat această expertă finlandeză într-o recentă discuție cu mai mulți jurnaliști la Viena, unde își are sediul FRA.

'Se pune la îndoială din ce în ce mai mult dacă drepturile fundamentale, drepturile omului, sunt relevante sau s-au transformat în obstacole', a rezumat situația directoarea FRA într-un răspuns pentru EFE.

Rautio a dat ca exemplu scrisoarea în care guverne din nouă țări europene (Italia, Danemarca, Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia) au criticat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg pentru că, prin unele sentințe, le împiedică să aplice politici anti-migrație pe care le consideră adecvate momentului actual.

'Este inacceptabil să se pună la îndoială deciziile tribunalelor independente', a subliniat Rautio, care nu a contestat legitimitatea statelor de a gestiona imigrarea, însă a evidențiat că aceasta ar trebui să se facă, întotdeauna, în cadrul sistemului și cu respectarea condițiilor stabilite.

Directoarea FRA a făcut referire și la atacurile asupra societății civile din partea guvernelor și a instituțiilor publice. În acest context, ea a dat ca exemplu, nu singurul, dar cu siguranță cel mai grav, Ungaria și proiectul său de lege ce deschide calea pentru sancționarea și chiar interzicerea ONG-urilor și a mass-media independente, dar și prevederea ce interzice, practic, organizarea Gay Pride sau a oricărei manifestații în care se revendică drepturile comunității LGBTIQ. În cazul Ungariei, Rautio a denunțat faptul că instituțiile care trebuie să protejeze drepturile omului sunt controlate de ani de zile de persoane afiliate guvernului condus de premierul Viktor Orban.

Responsabila FRA consideră că tensiunile geopolitice, intoleranța în creștere și amenințările la adresa proceselor electorale prin dezinformare sau ingerință externă pun la încercare reziliența instituțiilor democratice.

Printre provocările cu care se confruntă drepturile omului în UE, raportul face referire, de asemenea, la faptul că noile priorități ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European 'deplasează atenția către securitate și apărare'. Deși FRA recunoaște că securitatea este o condiție pentru exercitarea drepturilor și a libertăților, avertizează în același timp asupra faptului că schimbările în acest domeniu pot 'pune presiune asupra drepturilor fundamentale'.

Raportul face referire, de exemplu, la faptul că o consolidare a controalelor la frontieră și o înăsprire a gestionării migrației trebuie să respecte drepturile fundamentale și că este bine cunoscut riscul abuzurilor asupra imigranților și refugiaților la frontieră.

În plus, FRA se referă la planurile Bruxelles-ului de simplificare și dereglementare administrativă care 'pot submina protecția drepturilor fundamentale', cum ar fi protecția datelor sau cea a mediului înconjurător.

Sirpa Rautio și-a exprimat speranța ca acest raport să fie un semnal de alarmă atât pentru instituții, cât și pentru statele membre UE pentru 'a-și reafirma angajamentele' în domeniu.

'Trebuie să acționăm cu hotărâre pentru a ne asigura că drepturile fundamentale rămân în centrul tuturor politicilor și a acțiunilor UE', se concluzionează în preambulul raportului FRA. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 437

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 25-07-2025 16:47

Basorelief al poetului Mihai Eminescu, inaugurat la Sveti Vlas, în Bulgaria

Ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Predescu, și ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, au participat la ceremonia de dezvelire a basoreliefului poetului român Mihai Eminescu pe Aleea Națiunilor din orașul Sveti Vlas.

Romania in lume 18-07-2025 17:08

Un deținut român a decedat în închisoarea din Prato, oamenii legii nu exclud ipoteza unui omor

Un deținut român de 58 de ani a fost găsit mort în închisoarea La Dogaia din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana (Italia), iar biroul procurorului local nu a exclus vineri ipoteza unei omucideri, relatează agenția de presă ANSA. Decedatul se afla în secția de izolare a închisorii din motive disciplinare. 

Romania in lume 18-07-2025 12:27

Consiliul Europei avertizează cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent (raport)

Consiliul Europei a avertizat vineri, în raportul său anual, cu privire la agravarea supraaglomerării din închisorile de pe continent, cu creșteri semnificative ale numărului de deținuți în numeroase țări, în timp ce alte state au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. În raportul său,

Romania in lume 18-07-2025 09:04

SUA: Administrația Trump le cere diplomaților americani să evite să comenteze despre alegerile din alte țări

Secretarul de stat american Marco Rubio i-a instruit pe diplomații americani din întreaga lume să nu comenteze asupra corectitudinii sau integrității alegerilor desfășurate în alte țări, potrivit unei note interne consultate joi de Reuters, o distanțare de la abordarea tradițională a Washingtonului de a promova alegeri libere și corecte.

Romania in lume 16-07-2025 13:06

Republica Moldova și România vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii

România și Republica Moldova vor colabora pentru accesarea și valorificarea fondurilor europene destinate infrastructurii, odată cu semnarea, la Chișinău, a unei declarații comune, care stabilește cadrul de cooperare bilaterală, informează un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Docume

Romania in lume 15-07-2025 13:55

Siegfried Mureșan: Nu vom începe negocierile, dacă executivul UE ignoră solicitările PE privind PAC și Politica de coeziune

Parlamentul European nu va începe negocierile cu Comisia Europeană privind viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034 dacă propunerea pe care o va prezenta miercuri executivul UE ignoră solicitările sale, în special în ceea ce privește existența unor bugete separate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de coeziune și menț

Romania in lume 15-07-2025 10:49

Peste 12.000 de oameni au participat la cel mai mare festival românesc din America, un record (GALERIE FOTO)

Peste 12.000 de oameni au participat, pe promenada The Wharf din Washington, D.C., între 11-13 iulie, la cel mai mare festival românesc din America: ''Romanian Weekend at The Wharf'', informează marți, într-un comunicat de presă, Ambasada României în SUA.

Romania in lume 11-07-2025 10:56

SUA: Banatul și Timișoara, în prim-plan la cea de-a patra ediție a festivalului 'Romanian Weekend at The Wharf' de la Washington

Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf, informează vineri Ambasada R

Romania in lume 10-07-2025 15:12

Opt eurodeputați români au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Opt eurodeputați români au votat joi pentru moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, doi s-au abținut de la vot, iar 12 au votat împotrivă, în timp ce nu mai puțin de unsprezece, adică o treime, au fost absenți la votul din plenul PE.

Romania in lume 10-07-2025 14:13

Ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire cu Charles McLaughlin, asistent special al președintelui Trump

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întrevedere cu asistentul special al președintelui american Donald Trump și director senior pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului Securității Naționale, Charles McLaughlin, a anunțat joi ambasada într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că, în tim

Romania in lume 10-07-2025 11:47

Eurodeputatul Daniel Buda a cerut în plenul PE ca bugetul PAC să rămână separat, cu o finanțare adecvată și garantată post-2027

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul român Daniel Buda (PNL), care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), i-a cerut joi comisarului european de resort, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și s

Romania in lume 09-07-2025 21:08

Vlad Voiculescu: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer ar fi trebuit făcute publice

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europarlamentarul Vlad Voiculescu (USR) este de părere că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproșat în moțiunea de cenzură depusă împotriva Comisiei Europene și asupra căreia

Romania in lume 09-07-2025 20:03

Eurodeputații USR apreciază că Oana Țoiu va fi un ministru de externe care comunică mai mult

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputații Dan Barna și Vlad Voiculescu (USR) au declarat miercuri, la Strasbourg, că Oana Țoiu, noul ministru de externe al României care provine din aceeași formațiune politică, va comunica mai mult și își va asuma poziții în materie de politică externă.

Romania in lume 09-07-2025 16:42

Motto-ul Universității de Vară de la Băile Tușnad va fi în acest an 'Contați pe noi!'; numeroase personalități din străinătate, între invitați

Universitatea de Vară Balvanyos din acest an de la Băile Tușnad, din România, se desfășoară sub motto-ul 'Contați pe noi!', a făcut cunoscut miercuri deputatul Fidesz Zsolt Nemeth, unul dintre fondatorii evenimentului și șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, informează MTI. Zsolt Nemeth a precizat, în

Romania in lume 09-07-2025 16:30

Justiția franceză a respins cererea Bucureștiului de extrădare a prințului Paul de România

Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri să îl predea pe prințul Paul de România, descendent al regelui Carol al II-lea, Bucureștiului, care cerea remiterea lui pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un dosar pentru trafic de influență în legătură cu un conflict privind succesiunea regală, informează AFP.