Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19

Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19, adoptat la 19 martie 2020 şi modificat ultima dată la 18 noiembrie 2021, care le permite statelor membre să remedieze o perturbare gravă a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 nu va fi prelungit după data de expirare actuală, şi anume 30 iunie 2022, în cazul majorităţii instrumentelor puse la dispoziţie. Planul existent de eliminare treptată şi de tranziţie nu se va modifica, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijin pentru investiţii şi solvabilitate până la 31 decembrie 2022 şi, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum s-a anunţat deja în luna noiembrie a anului trecut.
"Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul acesteia le-a permis statelor membre să ofere în timp util un sprijin specific şi proporţional întreprinderilor aflate în dificultate, menţinând totodată condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică şi condiţii orizontale aplicabile tuturor. Datorită Cadrului temporar, statele membre au putut să acţioneze rapid şi eficace pentru a ajuta întreprinderile afectate de criză, asigurându-se totodată că de sprijin beneficiau doar întreprinderile care aveau cu adevărat nevoie de el", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Până în prezent, Comisia a adoptat peste 1.300 de decizii în contextul pandemiei de COVID-19, aprobând aproximativ 950 de măsuri naţionale. Conform estimărilor, cuantumul total al ajutoarelor de stat aprobate depăşeşte 3.000 de miliarde de euro. Toate ajutoarele aprobate până în prezent au fost necesare şi proporţionale. Desigur, cuantumul ajutorului notificat de statele membre şi aprobat de Comisie şi cuantumul ajutorului cheltuit efectiv constituie aspecte distincte. Pe baza datelor furnizate de statele membre, în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2020 şi sfârşitul lunii iunie 2021, din cele peste 3.000 de miliarde de euro aprobate pentru ajutoare în perioada respectivă, aproximativ 730 de miliarde de euro au fost cheltuite efectiv, a adăugat Vestager.
"Aspectul cel mai important este acela că, prin intermediul Cadrului temporar, Comisia a elaborat un set de norme orizontale într-un mod care respectă diversitatea opţiunilor preferate de statele membre pentru a-şi sprijini economiile. Prin intermediul Cadrului temporar, s-a acordat sprijin întreprinderilor de toate dimensiunile şi, potenţial, din toate sectoarele economice, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii, companiilor aeriene şi fermierilor, precum şi cercetării legate de COVID-19 şi organizatorilor de evenimente, pentru a enumera numai câţiva beneficiari. Astăzi, după mai mult de doi ani, constatăm în sfârşit o îmbunătăţire generală a situaţiei sanitare din Europa, numărul de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 fiind sub control, iar rata de vaccinare fiind relativ ridicată. Odată cu ridicarea treptată a măsurilor restrictive, economia europeană a început să facă primii paşi către redresarea în urma crizei sanitare. În comunicarea sa privind următorii paşi ca răspuns la pandemia de COVID-19, Comisia a arătat că relaxarea normelor este o etapă importantă şi pentru economiile noastre, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim în continuare vigilenţi", a afirmat oficialul.
Potrivit sursei citate, îmbunătăţirea situaţiei economice în contextul relaxării restricţiilor constituie principalul motiv pentru care CE a decis să nu prelungească, după 30 iunie 2022, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate ca urmare a pandemiei de COVID-19, cu excepţia măsurilor de sprijin pentru investiţii şi solvabilitate, care vor rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2022 şi, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum prevăd deja normele actuale.
Aceste două instrumente sunt, într-adevăr, foarte importante pentru relansarea economiei şi atragerea de investiţii private pentru o redresare mai rapidă, mai verde şi mai digitală şi, prin urmare, ar trebui să rămână la dispoziţia statelor membre pentru o perioadă mai lungă decât celelalte măsuri.
"Doresc, de asemenea, să subliniez că procesul de eliminare treptată va fi progresiv şi coordonat şi că întreprinderile vizate nu vor rămâne brusc fără sprijinul necesar. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 prevede deja o tranziţie flexibilă, în special pentru opţiunile de conversie şi restructurare a instrumentelor de datorie (de exemplu garanţii, împrumuturi, avansuri rambursabile) în alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe, până la 30 iunie 2023 şi în limitele unor garanţii clar definite. Suntem pregătiţi să le oferim statelor membre toate orientările şi sprijinul de care acestea au nevoie pe durata procesului de eliminare treptată. În fine, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile viitoare şi va acţiona din nou rapid, dacă acest lucru va fi necesar", a subliniat comisarul pentru concurenţă.
Comisia a adoptat un Cadru temporar de criză, care le oferă statelor membre setul de instrumente adecvat pentru a face faţă consecinţelor actualei crize geopolitice, asigurându-se că întreprinderile şi sectoarele grav afectate beneficiază de nivelul adecvat de sprijin. Acest cadru va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022, iar Comisia va evalua, înainte de această dată, dacă este necesară prelungirea sa, examinând totodată cu regularitate conţinutul său şi domeniul său de aplicare, în lumina evoluţiilor privind pieţele energiei, alte pieţe ale factorilor de producţie şi situaţia economică generală.
În plus, normele în vigoare ale UE privind ajutoarele de stat, prevăd multe alte posibilităţi care se află în mod constant la dispoziţia statelor membre, cum ar fi măsurile de compensare a întreprinderilor pentru daunele suferite în mod direct ca urmare a unor circumstanţe excepţionale sau măsurile menite să ajute întreprinderile care se confruntă cu deficite de lichidităţi şi care au nevoie de urgenţă de ajutoare pentru salvare.
"Pe lângă noul Cadru temporar de criză, aceste posibilităţi vor rămâne, desigur, la dispoziţia statelor membre şi după eliminarea treptată a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19.", a concluzionat oficialul european. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gazprom negociază cu Serbia termenii unui nou contract de furnizare de gaze
Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunțat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Itar TASS. 'Acest lucru a fost discutat și la întâlnirea cu (președintele sârb) Alexander Vucic la nivel prezidențial, unde au fost transmise instrucțiunile adecvate
Brazilia nu mai poate exporta carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare
Brazilia, cel mai mare exportator mondial de carne de pasăre și principalul furnizor de carne de pasăre al Uniunii Europene, nu mai are voie să livreze păsări și produse din carne de pasăre către UE din cauza gripei aviare, a anunța luni Comisia Europeană, transmite Reuters. Decizia Bruxelles-ului vine după ce vineri Brazilia a confirmat descoperirea unui foca
Parisul este favorabil unei limitări a exporturilor de grâu ucrainean spre UE
Ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, s-a declarat luni 'favorabilă' unei extinderi, la grâu, a 'frânelor de urgență' introduse deja pentru a reduce exporturile de anumite produse agricole spre Europa, transmite AFP. Uniunea Europeană a introdus încă din 2022 o scutire de la drepturile vamale pentru produsele agri
Revolut investește în Franța un miliard de euro
Compania financiară britanică Revolut a anunțat luni că intenționează să investească în următorii trei ani pentru extinderea în Franța suma de un miliard de euro, iar curând va solicita o licență bancară franceză, transmit DPA și Reuters. Într-un anunț la summitul de investiții 'Choose France', Revolut a informat că va deschide
Comisia Europeană estimează că PIB-ul va crește cu 1,1% în 2025 în UE, pe fondul incertitudinilor economice globale
Comisia Europeană estimează că PIB-ul real va crește cu 1,1% în 2025 în UE și cu 0,9% în zona euro, în linii mari în același ritm ca în 2024, se arată în previziunile economice din primăvara anului 2025, publicate luni de Executivul comunitar. Se preconizează că, în 2026, creșterea se va accelera
Comisia Europeană a redus semnificativ, la 1,4%, estimările privind avansul economiei românești în 2025
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, și a avertizat că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, în timp ce deficitul de cont curent ar urma să scadă la 7,9% din PIB în 2025 și 7% din
China: Producția fabricilor rezistă impactului taxelor vamale americane (Reuters)
Producția fabricilor din China a încetinit în aprilie, dar a arătat o surprinzătoare reziliență, un semn că măsurile guvernamentale de sprijin au atenuat impactul războiului comercial cu SUA, care amenință să deraieze avansul celei de-a doua economii mondiale, transmite Reuters. Conform datelor publicate luni de Biroul Național de
Profitul anual al Ryanair a scăzut cu 16%
Ryanair a raportat luni un declin de 16% al profitului anual, în urma nivelului mai redus al prețurilor medii la biletele de avion, dar cea mai mare compania aeriană europeană în funcție de numărul de pasageri susține că pentru vara viitoare cererea este solidă, iar prețurile biletelor cresc ușor, transmite Reuters. În anul f
Japonia oprește importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din orașul brazilian Montenegro și de păsări vii de crescătorii din statul Rio Grande do Sul, după detectarea unui focar de gripă aviară, a anunțat luni un oficial de la Ministerul nipon al Agriculturii, transmite Reuters. Interdicția se aplică de vineri, după ce Brazilia, cel mai mare exporta
Șeful Trezoreriei americane minimalizează decizia Moody's de a retrograda SUA
Decizia agenției de evaluare financiară Moody's de a retrograda ratingul de țară al SUA nu este un indicator relevant, a declarat duminică secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, care a dat vina pe administrația Biden pentru faptul că SUA nu mai beneficiază de cel mai bun rating posibil, transmite AFP. 'Nu dau prea multă importanță deciziei de
Viticultorii francezi planează aloe vera în locul viței de vie pentru a se adapta la secetă
În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor din Aude, un departament din sudul Franței, a decis să își diversifice culturile prin introducerea de aloe vera, o plantă din mediile aride, transmite AFP. 'Am testat mai multe plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) și două dintre ele s-au
Comerțul agroalimentar al UE a început anul 2025 cu creșterea exporturilor și a importurilor
Comerțul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerțul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană. Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns
Turcia descoperă un zăcământ de gaz în Marea Neagră cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi
O navă de explorare turcă a descoperit un nou zăcământ de gaz natural în apele adânci ale Mării Negre, cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate, a anunțat sâmbătă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, transmite EFE. 'Am
Moody's retrogradează ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1
Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal, scrie AFP. 'Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsuril
BYD vrea să stabilească centrul său european în Ungaria
BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters. Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânz