Coronavirus: Melbourne, oraşul cu cel mai îndelungat lockdown din lume, relaxează unele dintre restricţii

Locuitorii din Melbourne s-au prezentat în număr mare în barurile, restaurantele şi saloanele de coafură locale încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, după ce metropola australiană, oraşul cu cel mai îndelungat lockdown din lume, a relaxat o parte dintre restricţiile implementate pentru a combate pandemia de coronavirus, informează Reuters.
Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, a petrecut un număr de 262 de zile - aproape nouă luni - sub incidenţa unui regim de restricţii epidemice stricte, implementate în cadrul a şase lockdown-uri separate începând din martie 2020, în urma cărora metropola australiană a devenit oraşul cu cel mai îndelungat lockdown cumulativ din lume.
Precedentul record era deţinut de capitala Argentinei, oraşul Buenos Aires, care a rămas anul trecut în lockdown timp de 234 de zile consecutive.
Foto: (c) JAMES ROSS / EPA
În Melbourne, rezidenţii au fost văzuţi în timp ce aplaudau şi ovaţionau de la balcoanele locuinţele lor, iar conducătorii de automobile claxonau fără încetare la ora locală 23:59 joi seară, cu un minut înainte de încheierea restricţiilor care fuseseră adoptate în luna august.
Multe companii, inclusiv restaurante şi chiar saloane de coafură, s-au redeschis cu această ocazie la ore neobişnuite faţă de programele lor tradiţionale de funcţionare.
Josh Mihan, proprietarul frizeriei The Bearded Man din Melbourne, a declarat pentru Reuters că programul rezervărilor sale este aproape complet pentru luna următoare şi că îi încurajează pe clienţi să îşi facă programări pentru perioada Crăciunului.
Foto: (c) JAMES ROSS / EPA
Scene asemănătoare de bucurie au fost văzute şi în cel mai mare oraş al Australiei, Sydney, în urmă cu aproape două săptămâni, când autorităţile locale au început să relaxeze restricţiile antiepidemice, după ce rata vaccinărilor anti-COVID-19 a crescut considerabil.
Puţin peste 70% dintre adulţii din Australia sunt de acum vaccinaţi cu schemă completă şi mulţi dintre rezidenţi plănuiesc să călătorească din nou în străinătate pe măsură ce restricţiile adoptate la frontierele internaţionale ale ţării vor începe să fie relaxate în noiembrie.
De la 1 noiembrie, turiştii internaţionali vaccinaţi cu schemă completă care vor sosi în Sydney şi Melbourne nu vor mai trebui să stea în carantină.
Compania aeriană Qantas Airways Ltd a anunţat vineri că va accelera planurile sale privind reluarea zborurilor către mai multe destinaţii şi că va folosi avioane mai mari datorită "cererii masive".
Qantas a anunţat că va deschide şi o nouă rută de zbor între Sydney şi New Delhi la începutul lunii decembrie şi intenţionează să opereze zboruri spre Singapore, Fiji, Johannesburg, Bangkok şi Phuket.
"Este o zi minunată - Australia este pregătită să decoleze", a declarat prim-ministrul ţării, Scott Morrison, la scurt timp după anunţul făcut de compania Qantas.
O bulă turistică lipsită de carantină între Australia şi Singapore va deveni funcţională începând de luna viitoare, a precizat premierul australian, dacă un acord între cele două ţări va fi semnat, conform aşteptărilor.
Foto: (c) JAMES ROSS / EPA
Un lockdown îndelungat
În pofida focarelor provocate de varianta Delta a noului coronavirus în sud-estul Australiei de la sfârşitul lunii iunie, numărul infectărilor este în continuare considerabil mai mic în comparaţie cu cele din alte ţări care au populaţii comparabile. Astfel, Australia a raportat 152.000 de cazuri şi 1.590 de decese asociate COVID-19.
Statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, a raportat vineri 2.189 de cazuri noi de COVID-19 şi 16 decese, devenind epicentrul infectărilor cauzate de varianta Delta în Australia.
Infectările zilnice din statul New South Wales, în care se află Sydney, unde varianta Delta a fost detectată prima oară în luna iunie, au scăzut vineri la 345. Acest stat australian a înregistrat în aceeaşi zi doar cinci decese.
Foto: (c) DANIEL POCKETT / EPA
După ce campania de vaccinare din Australia s-a intensificat, autorităţile centrale nu mai plănuiesc să se bazeze în principal pe lockdown-uri extinse pentru a suprima răspândirea virusului.
A fost o perioadă dificilă pentru australieni, în special pentru acei rezidenţi din Melbourne care deţineau magazine şi alte companii.
După relaxarea restricţiilor, restaurantele şi cafenelele pot fi redeschise cu până la 20 de persoane în interior şi 50 de persoane în exterior - toţi clienţii trebuie să fie vaccinaţi -, iar fiecare familie poate să primească în vizită cel mult 10 persoane. Măştile sanitare rămân obligatorii.
Această relaxare va stimula economia de 1,5 trilioane de dolari a Australiei, după ce ultimul lockdown a adus-o într-o situaţie gravă, înregistrând a doua sa recesiune din ultimii doi ani. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Trump anunță construirea unui scut antirachetă 'Domul de aur' pentru Statele Unite
Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul 'Domului de fier' israelian și pe care președintele SUA l-a numit 'Domul de aur', notează AFP. 'Am plăcerea de a anunța că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generație', a declarat presei
SUA: Șeful Pentagonului cere o anchetă asupra retragerii din Afganistan sub administrația Biden
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat marți o analiză a retragerii haotice a forțelor americane din Afganistan în 2021, de mult timp țintă a criticilor republicanilor la adresa fostei administrații Joe Biden, relatează AFP. 'Am ajuns la concluzia că avem nevoie de o analiză amănunțită pentru a ne asigura că vor fi
'Hobby de a ucide bebeluși': Polemică în Israel după afirmații ale liderului stângii
'O țară sănătoasă nu-și face un hobby din a ucide bebeluși': declarațiile lui Yair Golan, liderul stângii israeliene, au stârnit controverse marți, în timp ce țara și-a intensificat ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, transmite AFP. Întrebat de un jurnalist la radioul public, acest fost general al armate
Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha
Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat
UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)
Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ
Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o
Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr
Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți
Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova
Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o
Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per
OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA
Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au
UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o
China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.
Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi
Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S