Retrospectiva evenimentelor interne 2-8 octombrie 2021

Demiterea Guvernului Cîţu în urma moţiunii de cenzură votate în Parlament, anunţul şefului statului privind consultările cu partidele politice, votarea în Senat a ordonanţei pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", problemele apărute la reţelele de socializare Whatsapp, Facebook şi Instagram, numirea unui nou prefect al Capitalei, precum şi primirea de către ANP AGERPRES a unui premiu special la Topul Firmelor din Municipiul Bucureşti reprezintă o parte dintre evenimentele interne din perioada 2-8 octombrie 2021.
CORONAVIRUS
* 2 octombrie - Guvernul a aprobat, prin hotărâre, noile măsuri de gestionare a pandemiei de COVID-19, stabilind că în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.
* 4 octombrie - Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.
* 6 octombrie - Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
* 6 octombrie - Masca de protecţie redevine obligatorie în toate spaţiile publice deschise în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au semnat un ordin privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
* 7 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a vaccinat şi cu doza 3 de vaccin anti-COVID.
* 8 octombrie - Până la această dată, s-au înregistrat pe teritoriul României 1.332.221 de îmbolnăviri cu coronavirus şi un record de 357 de decese diagnosticate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 13.854 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore. În intervalul 2-8 octombrie 2021, numărul cazurilor a crescut îngrijorător în mod constant.
POLITIC
* 2 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce a primit, la Aachen (Germania), Premiul "Carol cel Mare" - Pentru unitatea Europei, că finalizarea integrării României în Spaţiul Schengen ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană, şi nu doar pentru ţara noastră.
* 2 octombrie - Noua conducere a fost aleasă, în cadrul Congresului USR PLUS desfăşurat la Romexpo. Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Anca Dragu, Allen Coliban şi Claudiu Năsui sunt noii vicepreşedinţi ai USR PLUS, în urma alegerilor interne pentru stabilirea componenţei Biroului Naţional. Dacian Cioloş, preşedinte ales al USR PLUS, a precizat că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat şi că nu doreşte nici alegeri anticipate.
* 4 octombrie - Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, fără amendamente, OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" cu o valoare de 50 de miliarde de lei, prin care, în perioada 2021-2028, autorităţile administraţiei publice locale pot încheia contracte de finanţare multianuală pentru a realiza lucrări pentru alimentări cu apă, canalizare, drumuri de interes local, sisteme de distribuţie a gazelor naturale.
* 5 octombrie - Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată de Parlament, cu 281 voturi. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat. Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile. Astfel, Guvernul Cîţu a fost demis.
* 6 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Iohannis a declarat cu privire la posibilitatea refacerii coaliţiei prin cooptarea USR la guvernare că este "greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ţi dărâme Guvernul". El a afirmat că Guvernul interimar va rămâne în funcţie până la găsirea unei soluţii şi s-a declarat sceptic că o soluţie se va cristaliza la prima rundă de consultări pe care o va avea cu partidele şi formaţiunile parlamentare. Preşedintele s-a declarat foarte îngrijorat cu privire la situaţia pandemică şi la creşterea preţurilor la electricitate şi a subliniat în context că este nevoie de un guvern.
* 7 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pe 11 octombrie 2021 va convoca partidele şi formaţiunile parlamentare pentru o primă rundă de discuţii pe marginea rezolvării crizei guvernamentale.
AFACERI EXTERNE
* 4 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind înfiinţarea consulatelor generale ale României la Roma şi Paris, precum şi decretul privind înfiinţarea Consulatului României la Melbourne, Australia.
* 5 octombrie - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis evenimentul aniversar organizat la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură de la Paris, dedicat marcării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, alături de directoarea generală a acestui for, Audrey Azoulay.
SĂNĂTATE
* 7 octombrie - Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită va începe săptămâna viitoare, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Se intenţionează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, prin utilizarea unui număr de aproximativ două milioane de doze.
SOCIAL
* 2 octombrie - Mai multe sute de oameni au protestat, în Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de restricţiile instituite în contextul pandemiei de COVID-19. O parte dintre manifestanţi au blocat circulaţia rutieră în zona Piaţa Universităţii, unde se desfăşura o acţiune de protest organizată de Alianţa pentru Unirea Românilor.
* 4 octombrie - Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu 10% în valoare netă, respectiv cu 138 de lei, începând de la 1 ianuarie 2022, iar impactul va fi asupra unui număr de aproximativ 1,97 milioane de oameni, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
* 4 octombrie - Utilizatorii reţelelor Whatsapp, Facebook şi Instagram, inclusiv cei din România, au fost afectaţi, timp de câteva ore, din cauza indisponibilităţii acestor servicii, toate trei fiind deţinute de Facebook.
EDUCAŢIE
* 6 octombrie - Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că bursele de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor creşte începând cu semestrul al doilea al anului şcolar 2021-2022, după ce în şedinţa de guvern a fost adoptată o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferenţiate pe categorii.
ADMINISTRAŢIE
* 6 octombrie - Georgiana-Alexandra Vacaru a fost numită în funcţia de prefect al municipiului Bucureşti în şedinţa Guvernului interimar.
ECONOMIC
* 2 octombrie - Guvernul a aprobat în şedinţă memorandumul privind dezvoltarea magistralei de metrou M6, astfel încât să fie asigurată legătura de la Bucureşti la Aeroportul Otopeni "Henri Coandă", a anunţat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu.
* 5 octombrie - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea dobânzii cheie la 1,5% pe an, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.
* 6 octombrie - Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a primit, în cadrul ediţiei a XXVIII-a a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti, un premiu special pentru promovarea informaţiei economice de calitate.
* 7 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea)
*** Materialul este realizat în baza ştirilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen