logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OAMENI ŞI PASIUNI/ Florin Sima - jandarmul care îşi doreşte să ajungă în Rusia, pe urmele bunicului decorat în război

Image

Pe Florin Daniel Sima ai ocazia să îl întâlneşti atât în patrula de jandarmi la diverse evenimente publice, cât şi pe munte, cu rucsacul în spate, sau în mijlocul comunităţii, împărtăşind din pasiunea lui pentru istoria locală.
 

Foto: (c) Florin Daniel Sima / Facebook.com


Florin Sima are 40 de ani, este tatăl a două fetiţe şi se descrie ca fiind rezultatul unui lung şir de evenimente şi persoane cu care a interacţionat.

"Scopul meu este să împărtăşesc din cunoştinţele mele şi să îi ajut şi pe alţii să regăsească natura, să găsească un pic din istoria locală, poveştile îmbinate poate cu un pic de mişcare. Cred că sunt rezultatul unui lung şir de evenimente şi persoane cu care am interacţionat. Am absolvit Liceul Pedagogic în 1999, profil Istorie - Filologie, din pasiune. Primele povestiri despre istoria locală le-am aflat prima dată din familie. Despre strada Tăbăcari unde am copilărit, despre război, despre rege, legionari sau răscoale, despre Constantin Bahnă, tâlharul Vrancei. A venit mai apoi liceul, unde am aflat şi mai multe astfel de întâmplări, care m-au atras. Apoi am plecat la Şcoala Militară. A fost o decizie de moment, după ce am auzit un slogan de recrutare pe la radio. Probabil, dacă nu aş fi ales această carieră, aş fi fost astăzi profesor de istorie. Dar după Şcoala Militară am primit repartiţie la o unitate a MAI din Bucureşti şi am plecat pe acest drum", povesteşte Florin Sima.

 

Foto: (c) Florin Daniel Sima / Facebook.com


Nu a renunţat niciodată însă la pasiunile sale - istoria şi muntele. Şi a căutat fiecare prilej pentru a împărtăşi cunoştinţele lui celor din jur: a activat în mai multe ONG-uri, a făcut un club de istorie locală şi s-a implicat în mai multe proiecte.

"Nu am renunţat niciodată la pasiunile mele. Am făcut parte dintr-un ONG local vreo opt ani şi cred că de acolo am pornit pe acest drum, de a împărtăşi celorlalţi din pasiunile şi cunoştinţele mele. Voiam să fac ceva pentru comunitatea locală. Pentru că e uşor să critici, dar e mai greu să construieşti ceva. M-am asociat cu oameni care fac câte ceva în comunitate, am participat la campanii de ajutorare a oamenilor în dificultate din satele de munte, am fost trainer pentru copii în cadrul Organizaţiei Civice Vrancea, unde am propus un ghid pentru deplasarea pe munte. Am făcut şi un club de istorie locală. Timp de două luni de zile, în fiecare duminică am vizitat diverse locuri cu istorie din Vrancea, fie că vorbim despre biserici, conace, mausolee, zone de război. Se adresa în general adolescenţilor, dar şi adulţilor interesaţi să îşi cunoască oraşul şi judeţul. La final, am făcut o expoziţie de fotografii realizate în timpul excursiilor noastre, care au fost expuse la Muzeul Unirii. Anul trecut, de Zilele municipiului Focşani, am fost abordat de cei de la Primărie, de la Centrul de Informare Turistică, să fac mai multe tururi ghidate ale oraşului. Oamenii au fost deosebit de încântaţi de aceste tururi, pentru că nu erau învăţaţi cu astfel de evenimente, nu aveau astfel de alternative", îşi aminteşte Florin.

El susţine că este nevoie să ţii pasul cu timpurile şi să îi atragi pe tineri către istorie, ''ambalând'' informaţia astfel încât aceasta să devină cât mai atractivă pentru adolescenţi.

 

Foto: (c) Florin Daniel Sima / Facebook.com


"Nu este adevărat că tânăra generaţie nu mai este interesată de trecut. Dar depinde cum ambalezi informaţia. Pentru mine asta a fost cea mai mare provocare. Toată lumea scrie cărţi, toată lumea scrie cronici, monografii. Dar cine mai stă acum să citească nişte cărţi de sute de pagini? Au scos cei de la Muzeul Vrancei Jurnalul de operaţii al Diviziei VI Infanterie. O carte foarte grea. De ce nu putem să dăm chintesenţa acţiunilor care au adus gloria trupelor noastre? Ar fi o lectură mai interesantă şi mai captivantă pentru tinerii zilelor noastre. Asta am încercat şi eu să fac în viaţa de zi cu zi, de mai bine de doi ani, pentru a-i atrage pe tineri spre istorie, pentru a promova istoria, tradiţiile judeţului nostru. Pentru a ţine pasul cu vremurile, am creat o pagină de internet şi o pagină de Facebook, cu scopul de a promova judeţul şi istoria sa. Pagina a crescut şi astăzi are peste 4.000 de urmăritori şi sunt bucuros că oamenii interacţionează pe subiectele de interes", afirmă acesta.

Florin Daniel Sima spune că nu este profesor şi nici istoric şi poate din acest motiv îşi permite să romanţeze un pic istoria, pentru a stârni interesul oamenilor. Şi nu în ultimul rând pentru că are convingerea că istoria poate crea modele, dar este nevoie ca informaţia să ajungă la destinatar.

"Nu sunt profesor, nu sunt istoric. Sunt ghid. Obişnuiesc să povestesc istorii poate un pic romanţate. Pentru că interesul meu e să fac oamenii să fie interesaţi de povestea pe care o spun. Rolul meu este acela de a pune anumite date istorice într-un anumit context, pentru a face călătoria plăcută, pentru a face istoria interesantă şi atractivă. Astăzi tinerii nu mai stau în bibliotecă. Suntem cu toţi prinşi în acest joc al tehnologiei, dar eu rămân fidel lucrurilor scrise. E ok şi social-media, ne poate ajuta foarte mult să promovăm anumite poveşti de istorie locală, pentru că scopul istoriei e acela de a crea nişte caractere puternice, de a ne da nişte modele demne de urmat, nişte modele frumoase. Dacă nu avem modele bune în viaţă, viitorul poate deveni sumbru. Noi, în ultima vreme, am dat nişte modele de doamne şi domniţe, nişte băieţi mai certaţi cu gramatica şi acum culegem roadele a ceea ce am cultivat în tinerele generaţii. Nimeni astăzi nu mai vrea să devină scriitor, gazetar, profesor, inginer, toată lumea vrea să devină manechin sau fotbalist", este de părere el.

 

Foto: (c) Florin Daniel Sima / Facebook.com


Probabil şi din dorinţa de a îmbina sportul cu istoria, Florin Sima şi-a propus un proiect ambiţios: să ajungă până în Rusia, pe urmele bunicului său, erou decorat în Al Doilea Război Mondial. Ideea a prins contur mai ales după ce a descoperit jurnalul bunicului, sergentul sanitar Florea Sima. Răsfoindu-l, Florin Sima a descoperit trăirile şi emoţiile bunicului său, greu încercat pe frontul de est.

"Plănuiesc o expediţie pe patru roţi, care va traversa Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. E un proiect mai vechi de-al meu şi în ultimul timp începe să prindă contur. Şi am decis să dedic această expediţia memoriei bunicului şi tuturor vrâncenilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, au căzut prizonieri sau au murit. Expediţia va pleca din Focşani, trecem Prutul pe teritoriul Republicii Moldova, prin zone în care Armata Română a purtat bătălii, va traversa Ucraina şi va ajunge în Rusia, unde au fost lagăre de prizonieri români sau s-au purtat bătălii. Punctul final va fi în Mongolia. În total, vreo 7.300 de kilometri. Ideea mi-a venit acum vreo cinci ani, dar s-a conturat mai bine după ce am găsit jurnalul bunicului. Au apărut tot felul de fapte, întâmplări prin care a trecut bunicul în timp ce se afla pe front, aşa că am aprofundat subiectul. Am descoperit în paginile jurnalului foarte mulţi combatanţi, camarazi de arme, vrânceni, dintre care unii au căzut în prizonierat, alţii nu s-au mai întors de acolo sau au avut de suferit. Anul trecut am primit fotografii cu un jurnal al bunicului unui tânăr care trăieşte în Statele Unite, care a luptat cam în aceeaşi perioadă cu bunicul meu. Poveşti asemănătoare chiar. De asemenea, foarte mulţi oameni mi-au povestit despre părinţii, bunicii lor care au luptat şi care poate nu au scris jurnale, memorii, sau poate că acestea s-au pierdut. Ideea e că au fost acolo şi poate ar fi fost mândri să spună că şi-au servit patria şi regele. Şi m-am gândit să îmbin cele două chestii - dorinţa unei expediţii şi aceea de a aduce un omagiu bunicului meu şi camarazilor de arme", ne dezvăluie, cu pasiune, Florin Sima.

Privind fotografiile, nu poţi să nu observi că bunicul şi nepotul seamănă ca două picături de apă. Fotografia este o fereastră peste timp şi poate, de aceea, dorinţa lui Florin de a ajunge pe urmele bunicului nu surprinde. Este o călătorie iniţiatică, pentru a descoperi trecutul, dar şi pentru a se descoperi pe sine.

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


"Bunicul a plecat pe front la 37 de ani. Tatăl meu nu era născut încă. Eu nu l-am cunoscut pe bunicul meu decât din fotografii şi din acest jurnal. Nici măcar nu era soldat, era asistent medical sau oficiant sanitar, cum se spunea în vremurile respective, la spitalul de la Vidra. Era un om care mergea la biserică, cânta la vioară, îi plăceau cărţile şi călătoriile. În perioada comunistă, tocmai pentru că luptase pe frontul de est, a avut probleme. Nu dădea bine să fii veteran de război şi mai ales să fi luptat pe frontul estic. Se schimbase orânduirea politică şi atunci bunicul a preferat să nu facă mare caz de acest lucru. Am aflat mai târziu că şi-a distrus chiar şi decoraţia. Bunicul, undeva pe 24 august 1941, a fost decorat pentru faptele sale după o bătălie care a avut loc pe lângă Odessa. Tatăl meu, prin clasa a X-a, a plecat la Liceul Militar şi mai departe la Şcoala Militară de Ofiţeri şi nu dădea bine la dosarul de cadre să se ştie că tatăl tău a fost decorat pe frontul de est. Aşa că a preferat să îşi distrugă decoraţia şi probabil multe dintre dovezile actelor de eroism. Poate că ar fi fost mândru să prezinte ceea ce a trăit el acolo, dar pe vremea aceea erau omagiaţi doar cei care au luptat în Vest. Însă cei mai mulţi români au luptat pe frontul de răsărit", precizează focşăneanul.

Acesta este convins că scrisul a fost o adevărată terapie pentru bărbatul aflat pe front, dar şi "o şansă la nemurire".

 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


"Bunicul a scris în acest jurnal aproape un an de zile. La un moment dat se opreşte, probabil pentru că aştepta să plece către casă, de aceea cred că jurnalul se termină aşa brusc. Cred că i-a lipsit mult familia pe front, slujba la biserică. Eu am citit acest jurnal de trei ori şi abia a treia oară am înţeles că a scrie îi aduce liniştea. Scria imediat după atacuri, probabil pentru că era surescitat, înfricoşat. Iar scrisul îi aducea liniştea. Jurnalul l-am găsit prin iunie, printre cărţile vechi ale tatălui meu. Din păcate, s-au pierdut multe dintre lucrurile bunicului meu. Astăzi, suntem în situaţia de a mai avea foarte puţini combatanţi din Al Doilea Război Mondial. Şi de unde vom mai şti mâine poveştile acestea dacă nu le punem pe hârtie? Sigur, există şi transmiterea prin viu grai, dar, încet, încet, generaţiile se schimbă, lucrurile se pierd. Păstrând ceea ce e scris avem o şansă la nemurire", consideră tânărul.
 

Foto: (c) Dana LEPĂDATU / AGERPRES


Expediţia ar trebui să înceapă undeva la finele primăverii viitoare şi va cuprinde inclusiv cazări în sate, la populaţia din zonă, participări la sărbători locale. Florin şi-ar dori să mai găsească cel puţin un echipaj care să se alăture acestei aventuri şi promite că se va întoarce cu numeroase povestiri din expediţia care ar trebui să dureze circa două luni. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citeşte şi:

 

OAMENI ŞI PASIUNI/ Vaslui: Povestea unui fost poliţist care a reuşit să îşi transforme visul în realitate

 

OAMENI ŞI PASIUNI/Tulcea: Alexandra Mitrică - tânăra care s-a mutat de la Londra la Sarinasuf pentru a împlini visuri

 

OAMENI ŞI PASIUNI/Din grădina sa un arădean parcurge prin obiectivul telescopului ani-lumină pentru a surprinde spectacolul Universului

 

OAMENI ŞI PASIUNI/Botoşani: Vlad Plăcintă - salvatorul de îngeri; a strâns 12 milioane de euro pentru susţinerea copiilor bolnavi

 

OAMENI ŞI PASIUNI/Mureş: Dacian Oprea - preotul care a reuşit să trezească la viaţă o comunitate şi a readus speranţa la sat 

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu