logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ / Povestea lui Teitelbaum, rabinul în Satu Mare care a fondat dinastia din filmul Unorthodox

Image

Stilul de viaţă şi convingerile religioase ale evreilor ultraortodocşi au fost readuse în atenţia publicului de pe întreg globul prin filmul Unorthodox difuzat de Netflix, însă puţină lume ştie că fondatorul dinastiei Satmar a fost rabin în municipiul Satu Mare.

El a scăpat la limită din trenul care îl ducea spre lagărul de exterminare de la Auschwitz, a ajuns în Statele Unite ale Americii, s-a împotrivit înfiinţării statului Israel şi a pus bazele unei noi dinastii, pentru care a ales numele oraşului din nord vestul României de care a fost foarte legat: Satu Mare-Sătmar-Szatmar-Satmar.

Filmul "Unorthodox" este bazat pe cartea autobiografică a scriitoarei Deborah Feldman, născută în comunitatea hasidică din Brooklyn, New York, şi prezintă stilul de viaţă al evreilor ultraortodocşi. Ea a reuşit să "evadeze" din această comunitate şi astăzi trăieşte în Berlin. Min seria arată trăirile unei tinere de 19 ani, Esty Saphiro, care, proaspăt căsătorită după tradiţia ultraortodoxă, decide să evadeze din această comunitate şi pleacă la Berlin, unde descoperă o lume cu totul nouă.

 


Fondatorul acestui curent, Satmar, este rabinul Joel Teitelbaum, cel care a fost rabin în municipiul Satu Mare când aici erau peste 18.000 de evrei. Ulterior a ajuns mare rabin al oraşului New York. Teitelbaum a fost un personaj extrem de respectat în oraş şi a avut la rândul său o viaţă demnă de film. El a reuşit să scape din trenul morţii care îi ducea spre Auschwitz, să ajungă la New York, unde a întemeiat această dinastie ce are astăzi peste un milion de membri, o comunitate ultrareligioasă cu reguli foarte stricte şi ce trăieşte ruptă de tehnologie şi modernism, după învăţăturile din Tora. Bărbaţii din acest curent ies în evidenţă prin îmbrăcămintea neagră, pălăria şi perciunii lungi, iar rolul femeilor este în general de a creşte copii şi a se ocupa de treburile casnice.

Directorul adjunct al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, spus că Joel Teitelbaum s-a născut în 1887 în Sighetu Marmaţiei, era o personalitate fascinantă, un mare înţelept, chiar regele Carol al II-lea a dorit să îl întâlnească.

"Rabinul Joel Teitelbaum a fost una dintre personalităţile cele mai fascinante nu doar a comunităţii evreieşti, ci şi a Sătmarului. El este fiul Rabinului din Sighet, a crescut într-o educaţie rabinică, de mic copil şi-a dorit să fie rabin. Sighetul era un mare centru al iudaismului, apoi a ajuns rabin în oraşul Carei. A ajuns rabin la Satu Mare, comunitatea evreiască l-a îndrăgit foarte repede, avea darul elocinţei, era recunoscut ca un mare înţelept, un hasidic adevărat. Apoi în biografia lui a apărut un moment foarte interesant, în 1938 regele Carol al II-lea, în drumul lui spre Cehoslovacia, a oprit în gara Satu Mare special pentru a se întâlni doar cu rabinul Teitelbaum cu care a avut o discuţie de o oră în sala de protocol. Nu se ştie ce au discutat atunci, însă totuşi autorităţile au fost uluite că regele României şi-a găsit să vorbească cu un rabin de la capătul ţării", a declarat Felician Pop.

 



Rabinul Teitelbaum a fost urcat în trenul morţii care mergea spre lagărele de exterminare nazistă, dar a reuşit să scape.

"În 1944 când s-au făcut deportările masive ale evreilor sătmăreni în lagărele de la Bergen-Belsen şi de la Auschwitz, rabinul Teitelbaum a fost şi el deportat, doar că, printr-o înţelegere, rabinul a fost coborât din trenul morţii şi pus într-un alt tren şi dus într-o clinică din Elveţia, de unde apoi a plecat în statele Unite. S-au plătit bani mulţi, era o înţelegere de salvare a evreilor care nu a funcţionat, dar capetele luminate ale evreimii au fost salvate. După înfiinţarea statului Israel, a plecat în Israel, dar nu a stat mult. S-a întors în Statele Unite ale Americii, a întemeiat un oraş, oraşul lui Joel, lângă New York, şi a murit în 1978. La înmormântarea lui au participat peste 100.000 de persoane", a mai spus Felician Pop.

Rabinul se raporta direct la Tora, fiind de părere că doar Mesia poate reînfiinţa o ţară pentru toţi evreii, astfel că a fost recunoscut drept unul dintre cei care a militat pentru dezvoltarea comunităţilor evreieşti în altă parte decât Israel.

"După sionism a apărut, tot în cadrul evreimii, o contra mişcare, care se opunea înfiinţării unui stat Israel. Rabinul Teitelbaum spunea că nu oamenii trebuie să reînfiinţeze statul Israel, ci trebuie aşteptată venirea lui Mesia şi doar Mesia va putea să înfiinţeze un nou stat în care să-i adune pe toţi evreii. Ba mai mult, a spus că dacă pământenii şi muritorii vor încerca să refacă statul Israel, ţara aceea va trece prin pedeapsa lui Dumnezeu. Cum s-a văzut apoi cu atentatele şi ce s-a întâmplat în Israel, au confirmat previziunile lui Joel Teitelbaum. Prin felul lui foarte direct şi împotriva statului Israel şi-a atras foarte multe antipatii din partea evreilor sionişti, a celor care voiau să refacă Eretz Israel, şi atunci şcoala rabinică, cea care a urmat, s-a numit şi se numeşte şi astăzi Rav Satmar. Deci numele Sătmarului se află astăzi în lumea evreiască cunoscută ca şi o grupare religioasă antisionistă care se opune existenţei statului Israel. Aceasta este esenţa orientării lui Teitelbaum. Evreii care urmăresc toate învăţăturile Torei, sunt exclusivişti, spun că bunurile pământeşti nu au nicio valoare şi că doar Mesia va fi cel care poate şi are puterea să refacă Israelul în măreţia lui", a afirmat Felician Pop.

 


Comunitatea Satmar este una extrem de puternică, rabinii reuşind să se roage la mormintele strămoşilor chiar şi în perioada regimului comunist.

"Şi când eram elev de liceu, în vremea comunismului, veneau autocare de evrei îmbrăcaţi negru şi cu perciuni, cu barbă. În peisajul acela monoton, comunist şi cenuşiu, sigur că erau o apariţie insolită. Până şi Ceauşescu le dădea voie să vină ca să se roage la mormintele strămoşilor lor", a adăugat Felician Pop.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Adrian Beşa, a declarat, pentru AGERPRES, că urmaşii rabinului, dar mai ales adepţii curentului său, vin în fiecare an în România, se roagă la sinagogă şi la mormintele înaintaşilor.

"Teitelbaum are un nepot care este preşedintele comunităţii Satmar, cea mai mare comunitate de evrei ortodoxă din America, sunt în jur de un milion de membri. El a fost anul trecut la Satu Mare, acum aşteaptă să treacă perioada asta de pandemie, au promis că vin şi anul acesta. Numele vine de la Satu Mare. El a înfiinţat comunitatea aia mare şi a dat numele Satmar. Şi în Israel este localitate Satu Mare. Fiind una dintre cele mai mari comunităţi din România, fostele lor personalităţi, dintre rabini, se trag din Satu Mare şi din Sighetu Marmaţiei. Şi Teitelbaum s-a născut la Sighet, a ajuns la Carei şi pe urmă la Satu Mare. Avea scaunul lui rezervat la sinagoga din Satu Mare, care era sinagoga ortodoxă", a spus Beşa.

Evreii ultraortodocşi nu prea îi agreează pe ceilalţi, şi nici pe cei rămaşi în România, mai ales dacă au format familii mixte, nefiind astfel evrei puri.

 



"Noi ţinem legătura cu ei, dar nu le prea convine că acum noi ne-am transformat în România, familiile sunt mixte, româno-evreieşti, nu mai sunt familii doar de evrei, familii pure. Evreitatea ţine după mamă, dacă eşti născut de mamă evreică, eşti evreu, dacă nu, eşti numai ascendent. De exemplu, eu sunt căsătorit cu româncă, iar copiii mei, fetele mele, nu mai sunt evreice, sunt ascendente şi ar trebui să se convertească ca să fie recunoscute ca evreice. La fel şi la Tora, ca să poţi scoate Tora din Aron Kodesh, avem o încăpere mică, un dulap special, trebuie să fie prezenţi cel puţin 10 evrei prezenţi după mamă. În Satu Mare mai suntem 200 de membri din care 155 de evrei după mamă, iar diferenţa evrei ascendenţi şi simpatizanţi. Avem mulţi membri simpatizanţi care doresc să se convertească. La Oradea vin rabini din Israel, durează doi ani o convertire. Cei care ştiu că au avut strămoşi, bunici sau pe cineva în familie, majoritatea vor să se convertească să devină evrei cu alte în regulă. Îi primim, se înscriu, se convertesc şi îşi fac familie în Israel, deci pot să plece definitiv în Israel", a spus Beşa.

De altfel, nici ceilalţi evrei nu prea îi agreează pe ultraortodocşi, considerându-i fixişti. Adrian Beşa a văzut filmul Unorthodox şi îl consideră "destul de greu".

"E un film destul de greu. Să spun sincer, majoritatea membrilor nu agreează stilul ortodox, au zis că sunt prea fixişti, prea ortodocşi, dar filmul probabil o să-l rulez la comunitate să-l vadă şi membrii", a punctat Beşa.

Majoritatea celor care vin din America petrec o jumătate de oră în cimitir, sau unii doar în faţa cimitirului.

 



"Avem un cimitir ortodox, unde nu se mai fac înmormântări de vreo 40 de ani şi mai avem un cimitir unde îi înmormântăm pe cei din familii mixte, pe cei mai puţin religioşi, deci nu pe cei ortodocşi. Ei vin, vizitează cimitirul din Satu Mare, se duc la Sighet, vizitează. Noi avem 19 rabini înmormântaţi în cimitirul din Satu Mare. Şi aici vin evrei din Israel şi din America, dar vin cu autocare, sute de persoane într-un an, vizitează sinagoga, se roagă o jumătate de oră, şi îşi vizitează neamurile, dacă mai au, şi pleacă. Dar vin efectiv pentru a vizita cimitirul şi sinagoga. Foarte puţini dintre ei mai au aparţinători", a arătat Beşa.

În general, cei din conducerea dinastiei Satmar sunt oameni extrem de puternici financiar, având afaceri importante în mai multe ţări. Ei au realizat la Sighetu Marmaţiei o sinagogă nouă, inclusiv baia specială pentru femei, numită mikve.

"Nici comunitatea din Sighet nu mai e super ortodoxă, în schimb comunitatea Satmar a construit o sinagogă în Sighet, am înţeles că anul acesta ar vrea să o sfinţească, o sinagogă foarte mare care a costat milioane de euro şi o baie ritualică, o mikve, în special femeile după ciclu sunt obligate să intre în mikve, altfel nu pot fi evreice ortodoxe", a spus acesta.

Ultraortodocşii respectă învăţăturile tot timpul, astfel că şi când fac vizite şi nu li se poate asigura mâncarea kosher, adică gătită după metoda evreiască, îşi duc mâncarea după ei. Metoda kosher face referire, printre multe alte detalii, inclusiv la modalitatea de sacrificare a animalelor. Astfel, ei îşi aduc hrana cu ei din Statele Unite.

"Vin cu conserve şi aduc mâncare kosher, altceva nu mănâncă. Evreii religioşi nu circulă în perioada shabat-ului, de vineri seara până sâmbătă seara nu circulă cu maşina, nu vorbesc la telefon, nu aprind lumina, nu mănâncă gătit decât de vineri, sunt destul de severi. Foarte mulţi dintre ei sunt kohen, din familii de rabini, au gradul cel mai înalt. Pe urmă sunt leviţii, mai mici, şi noi ceilalţi suntem israeliţi. Kohenii, de exemplu, nici nu intră în cimitir. Ei vin din America până în Satu Mare, se roagă în faţa cimitirului, se roagă o jumătate de oră în continuu şi roagă pe cineva să intre, să meargă la mormântul bunicii sau tatălui să meargă să pună o lumânare, ei n-au voie să intre în cimitir. Vin din America să stea în faţa cimitirului, se uită, dar nu au voie să intre", a subliniat Beşa.

Din Satu Mare au fost deportaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial 18.000 de evrei, din care s-au mai întors 8.000. Ei au plecat în anii următori fie spre Israel, fie spre alte state, astăzi în această comunitate mai fiind circa 150 de persoane.

"Aşa de mulţi evrei erau în Satu Mare că Sinagoga Mare era neîncăpătoare, deşi avea 1.000 de locuri, şi s-a mai construit Sinagoga Mică. De 50 de ani nu o mai folosim ca sinagogă, ci pentru evenimente, spectacole", a mai arătat Adrian Beşa. AGERPRES / (A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Satmar Rebbe Joel Teitelbaum / Facebook

Afisari: 159

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional

Cultura - Media 14-05-2025 10:24

Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est

Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &

Cultura - Media 14-05-2025 10:10

Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble

Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir

Cultura - Media 14-05-2025 10:00

REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană