logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Cristian Şofron: Menirea mea rămâne cea de actor, nu cred că aş fi făcut altceva în viaţă

Imagine din galeria Agerpres

Directorul Teatrului Odeon, Cristian Şofron, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că meseria sa principală rămâne cea de actor şi, privind retrospectiv, nu crede că ar fi făcut altceva în viaţă, iar funcţia administrativă pe care o ocupă în acest moment e temporară.

Actorul vorbeşte despre viitorul teatrului şi filmului românesc afirmând că este greu de făcut o previziune în acest sens, dar ambele genuri sunt importante "atâta timp cât ajung la public". În context, el aminteşte de rolul care i-a adus cea mai mare popularitate, cel al personajului "Mihu" din serialul "Toate pânzele sus!"

De asemenea, Şofron prezintă publicului interesat principalele reprezentaţii de la Teatrul Odeon din această stagiune.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Suntem la începutul unei noi stagiuni teatrale în Bucureşti. Cum arată programul Teatrului Odeon?

Cristian Şofron: Teatrul Odeon şi-a propus, ca în fiecare an, să facă spectacole minunate şi să prezinte publicului evenimente şi spectacole-eveniment absolut deosebite. Avem în pregătire două premiere şi vom relua toate spectacolele de succes de anul trecut. Printre acestea se vor afla "Hamlet", spectacol deosebit montat de Dragoş Galgoţiu, un spectacol mai special şi datorită faptului că el se joacă la ambele săli - prima parte se joacă la sala Majestic, iar partea a doua este gândită pentru sala Studio. Mai departe, avem un spectacol în regia lui Peter Kerek, "Slugă la doi stăpâni" care are în distribuţie nume importante ale Teatrului Odeon, şi îi amintesc doar pe Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Irina Mazanitis, mai tinerele Paula Niculiţă şi Anda Saltelechi, şi, sigur, alte actriţe importante ale teatrului nostru. Nu lipsesc spectacolele de succes din stagiunile trecute şi amintesc "Titanic vals" - un spectacol care, iată, ţine afişul de ceva timp, cu Nicoleta Lefter, Antoneta Zaharia, "Jurnalul lui Robinson Crusoe", un musical după "Insula" lui Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuţiu cu texte puse pe muzică de Ada Milea. Avem, de asemenea, "Gaiţele", "Natură moartă cu nepot obez" "Trei generaţii" - un spectacol pus de Dinu Cernescu, "Soldatul de ciocolată" - un spectacol montat de Andrei Şerban, "Fugarii" - o premieră a anului trecut, montată de minunatul Alexandru Dabija, "Pyramus şi Thisbe". Toate acestea sunt nume importante, regizori şi actori importanţi pe care îi puteţi vedea pe scena teatrului nostru. Mai amintesc "Pe jumătate cântec", un recital al tinerei actriţe Anda Saltelechi, "Gardenia", care a luat foarte multe premii anul trecut la mai toate festivalurile unde a participat, "Republica Melania" - unde o puteţi vedea pe Rodica Mandache.

AGERPRES: Teatrele bucureştene au anunţat că anul acesta sunt probleme cu bugetele. Ce se întâmplă la Teatrul Odeon?

Cristian Şofron: Sunt uşor jenat, dacă vreţi, pentru ce am să vă spun pentru că Teatrul Odeon nu a avut probleme financiare. Bineînţeles că întotdeauna ar trebui şi ar fi bine să fie mai mulţi bani, asta e normal, dar Teatrul Odeon este unul dintre teatrele care are onorariile plătite către colaboratori la zi, deci nu avem colaboratori neplătiţi. Suntem teatrul care am acordat minunatele tichete de vacanţă, nu avem probleme de salarii până la sfârşitul anului şi, aş putea să vă mai spun câteva argumente dar, repet ce am spus puţin mai devreme, noi ne-am gospodărit în aşa fel încât nu am avut nişte probleme grave legate de buget. Nimeni nu a plecat din Teatrul Odeon, ba mai mult, sper să nu se supere cineva când am să spun că am făcut şi două angajări.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: În ultima perioadă Teatrul Odeon a fost instituţia cu cea mai amplă deschidere faţă de public - aţi organizat zile deschise de Ziua Mondială a Teatrului, de 1 Iunie - şi sunteţi consideraţi de public teatrul bucureştean cu cea mai activă prezenţă pe reţelele de socializare. V-aţi apropiat prin aceste acţiuni publicul, aţi adus spectatori noi?

Cristian Şofron: Da, există o oarecare mărire a numărului de spectatori. Am propus, şi iată că lucrul ăsta s-a întâmplat, să mergem şi noi către spectatori, să nu mai aşteptăm numai acei oameni care vin să cumpere de la casa de bilete. Ne adresăm destul de puternic şi pe reţele de socializare, probabil că aţi văzut site-ul nostru care este tot timpul activ. Credem că este un site destul de bine structurat şi lucrul ăsta se vede prin aprecierile pe care le primeşte

Am gândit şi o zonă de alte evenimente cu care să atragem publicul nostru: Ziua Mondială a Teatrului, am încercat să fie un eveniment într-adevăr, să nu treacă neobservată. De Ziua Femeii am făcut un eveniment unic, credem noi, un fel de expoziţie fotografică în care personajele principale sunt colegele noastre din spatele scenei, colegele de la Administrativ, cabiniere, şi din celelalte departamente, şi a fost foarte bine primit şi acest eveniment.

AGERPRES: Sunteţi, pe lângă directorul Teatrul Odeon, şi actor al Teatrului Nottara. În ce spectacole puteţi fi văzut la Nottara?

Cristian Şofron: La Teatrul Odeon, deşi am permisiunea legală de a juca, am considerat că, cel puţin în această etapă, în această perioadă, ar fi mai bine să nu amestec lucrurile şi să rămân la zona de management, de directorat. Aşadar, joc în continuare la Teatrul Nottara, un teatru de care mă leagă zeci şi zeci de ani. Am debutat la Nottara când aveam vreo 9 ani, şi în prezent joc în trei-patru spectacole. Pot aminti spectacolul "Cum vă place" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care va avea în curând premiera. De asemenea, joc în "Figaro" şi în "Trei nopţi cu Madox". Sunt spectacole unde vă aştept să mă vedeţi în calitate de actor pentru că, până la urmă, menirea şi meseria mea principală rămâne, şi sper să rămână, aceea de actor. Lucrul ăsta cu directoratul astăzi poate fi, mâine, după cum bine ştiţi, poate să nu mai fie.

AGERPRES: Aţi ajuns în atenţia publicului cu rolul "Mihu" din "Toate pânzele sus!". Am văzut de curând, la Gala HOP, cum aţi fost apelat pe stradă cu "Ce faci, Mihule?". Cum sunt întâlnirile astea?

Cristian Şofron: E un pic ciudat, recunosc, faptul că deşi au trecut mulţi ani de la acel film, lumea încă se uită a suta mia oară, de câte ori e dat la televiziuni. Faptul că lumea se uită la astfel de filme ar trebui să ne pună, din punct de vedere al industriei cinematografice, şi nişte probleme, nişte întrebări, pentru că este absolut minunat că avem atâtea filme premiate. Este un lucru extraordinar al colegilor regizori şi actori care fac aceste filme, însă trebuie să recunoaştem că din punct de vedere al publicului românesc sunt ceva probleme de vizionare a acestor filme. Iată, aşa cum spuneaţi, lumea se uită în continuare la filmele de dinainte de '90, vedem cu toţii ce succes au în continuare B.D.-urile, comisarii lui Nicolaescu, "Toate pânzele sus" şi aşa mai departe, dar, ca să mă întorc la "Toate pânzele sus!", este filmul care mi-a adus cea mai mare popularitate, şi nu mă feresc de acest cuvânt, dar până la el eu făcusem deja mai multe filme şi e important pentru mine că lumea mă întreabă chiar şi de filmul lui Nicolaescu - "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", despre care spuneam că aveam vreo 9 ani când l-am făcut. Iată, că lumea se uită şi la filme, nu neapărat comerciale, ci filme puţin mai speciale.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Cum vedeţi viitorul cinematografiei şi, bineînţeles, al teatrului românesc?

Cristian Şofron: E greu de făcut o previziune. Sunt absolut convins că această generaţie absolut fantastică de regizori, care, aşa cum spuneam, sunt premiaţi la mai toate festivalurile la care participă, va fi urmată de alte şi alte generaţii importante. Sunt de asemenea convins că nu trebuie să înlocuieşti un Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, George Constantin, ca să dau doar câteva nume, e foarte greu să vină cineva în locul lor, dar sunt actori tineri şi mai puţin tineri care vor putea să interpreteze roluri care vor rămâne în memoria spectatorilor.

Teatrul nu a murit niciodată, a trecut prin perioade complicate, grele, dar, după cum se vede, n-a murit şi sunt convins că nu va muri, ba, dimpotrivă, se observă o zonă a publicului care revine la teatru după o perioadă mai complicată a televiziunilor, se întoarce la teatru şi ăsta este un lucru minunat. Sigur, avem şi noi o mare responsabilitate de a le oferi, în sensul bun, valoric, lucruri care să-i intereseze şi să-i facem să vină în număr cât mai mare.

AGERPRES: Aţi făcut film, dar şi teatru. Ce vă place mai mult? Ce aţi alege dacă aţi fi obligat să alegeţi?

Cristian Şofron: Film şi teatru. Niciodată n-am putut să fac această departajare, aşa cum nu pot să răspund niciodată la întrebarea 'Ce vă place mai mult, comedia sau tragedia?'. Toate zonele sunt importante atâta timp cât ajung la public.

AGERPRES: Aţi debutat la 9 ani, aşa cum aţi spus mai devreme. V-a influenţat acest debut timpuriu să urmaţi mai târziu calea actoriei?

Cristian Şofron: M-am gândit şi eu de multe ori la acest lucru. Nu cred că aş fi făcut altceva în viaţă. Sunt convins că faptul că de la o vârstă atât de mică am avut contact permanent cu actoria - deşi pe vremea aia nu ştiam eu ce înseamnă lucrul ăsta - m-a influenţat. La mine s-au închis nişte cercuri la un moment dat. În "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" unul dintre personajele importante era interpretat de Octavian Cotescu, pe care, peste ani, l-am avut profesor la Facultatea de Teatru.

AGERPRES: Sunteţi o familie de actori. Şi dumneavoastră şi soţia dumneavoastră sunteţi doi actori cunoscuţi. Copiii vă calcă pe urme?

Cristian Şofron: De actorie nu pot să mă pronunţ la ora asta. Nici ei nu au făcut nişte încercări în această direcţie, doar că amândoi au, fără discuţie, nişte înclinaţii artistice. Sara are 15 ani şi este deja o veterană a baletului, face balet de la 4 ani. Este la Liceul de coregrafie şi este clar că zona artistică e prezentă la ea. Luca, care face 14 ani, este la Liceul Tonitza. Desenează foarte frumos, pictează absolut minunat, dar, de ceva timp, şi-a descoperit un talent muzical. Este într-o trupă, la percuţie, şi este extraordinar de bun. Nu ştiu de unde i-a venit această aplecare către muzică. Merge deja în turnee, s-a întors de curând din străinătate, a luat Marele Premiu cu trupa şi şi-a descoperit un talent pe care nu ştiu de unde la primit, probabil că de la mama lui care are şi ea studii muzicale. Deci, sunt în zona de artă, dar deocamdată nu ştiu dacă vor urma actoria sau altă zonă artistică.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Ce planuri aveţi în continuare ca actor? Dar ca director?

Cristian Şofron: Ca actor, pentru că, repet, rămâne meseria mea de fapt şi de drept, aştept în continuare propuneri importante pentru dezvoltarea mea artistică, pentru că, indiferent de vârsta pe care o are, un actor trebuie să se dezvolte, să caute, să se caute pe sine în rolurile pe care le face. Aşadar, aştept propuneri. Dacă urma întrebarea ce roluri îmi doresc, nu îmi doresc un rol anume, niciodată nu mi-am dorit şi nici nu am făcut paşi spre a obţine un anume rol. Lucrurile au venit de la sine şi sunt într-o etapă a vieţii în care, din fericire, pot să-mi aleg lucrurile pe care vreau să le fac, apropo de roluri.

La Teatrul Odeon încerc în continuare să structurez un repertoriu cât mai profitabil pentru trupa teatrului. De asemenea, încerc să susţin actorii tineri, să-i urmăresc şi să le dau posibilitatea să se dezvolte, să se îmbogăţească, să se cunoască, şi să-şi dezvolte calităţile, pentru că, după părerea mea, nu e de ajuns să faci un rol şi să-l faci bine. Am angajat de curând un tânăr care face un "Hamlet" absolut minunat, dar nu trebuie, nici eu ca director, nici el ca tânăr actor, să se oprească la acest rol. Trebuie să se dezvolte, trebuie să-l urmăresc, să-i ofer alte şanse, alte zone de personaje ca să poată şi el să vadă până unde poate merge cu talentul său.

Am vorbit deja cu regizorii, aştept răspunsuri, aştept bugetul pentru anul viitor şi vom oferi cu siguranţă publicului bucureştean şi nu numai, spectacole minunate unde, desigur, îi invit de pe acum şi îi aştept cu mare drag. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 88

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b