RETROSPECTIVĂ 2017/Bookfest şi Gaudeamus - barometre ale preferinţelor românilor pentru lectură; eseurile şi cărţile de istorie, în topuri

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, şi Târgul Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, au constituit şi în 2017 veritabile barometre ale preferinţelor românilor pentru carte, lucrările de eseistică, istorie, jurnal ocupând locuri fruntaşe în topuri, la fel ca şi cele de ficţiune.
La Bookfest, volumele "Despre inimă şi alte eseuri" de Andrei Pleşu, "De ce este România astfel", coordonat de Vintilă Mihăilescu, "Cartea oglinzilor" de Eugen Ovidiu Chirovici, şi "Peştele cu aripi" de Răsvan Popescu s-au situat pe primele locuri în topuri ale vânzărilor Bookfest, prezentate de editurile Humanitas, Polirom, RAO sau Paralela 45.
Potrivit Gabrielei Maz, director de promovare Humanitas, la ediţia din 2017 a Bookfest, Top 5 Humanitas a fost alcătuit din cărţi de eseistică sau istorie. Clasamentul a fost deschis de volumul "Despre inimă şi alte eseuri" de Andrei Pleşu, urmat de "România, o iubire din care se poate muri" de Gabriel Liiceanu, "Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu" de Tatiana Niculescu, "Am fost cândva femeie de onoare" de Radu Paraschivescu, şi "Peisaj după isterie" de Mircea Cărtărescu.
În Top 5 Humanitas Fiction a prevalat ficţiunea, pe primul loc situându-se Evgheni Vodolazkin cu "Aviatorul", urmat de Jonathan Safran Foer cu romanul "Iată-mă", Priya Parmar cu "Vanessa şi sora ei", Yukio Mishima cu "Amurgul marinarului" şi Franz Kafka cu "Metamorfoza. Integrala prozei antume".
La Polirom, potrivit Claudiei Fitcoschi, director de promovare şi relaţii cu presa al editurii, pentru Nonfiction topurile au relevat aceleaşi preferinţe spre eseu sau jurnal, pe primele locuri situându-se, în ordine: "De ce este România astfel. Avatarurile excepţionalismului românesc", volum coordonat de Vintilă Mihăilescu; "Madlena" - Aurora Liiceanu; "Jurnal scoţian", Ioan-Florin Florescu; "Viaţa" - Keith Richards; "Viaţa mea", Nicolae Breban.
De remarcat că unul dintre volumele preferate la categoria amintită - "De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc", coordonat de Vintilă Mihăilescu s-a situat pe primul loc şi la un alt top - General Polirom, fiind urmat de "Femeia cu Părul Roşu"- Orhan Pamuk, "Viaţa"- Keith Richards,. "Povestea lui Genji"- Murasaki Shikibu şi "Imperiul pisicilor"de Alex Tocilescu.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În topurile Polirom pentru literatură română şi străină de la Bookfest locuri fruntaşe au obţinut volume noi semnate de Alex Tocilescu, Lucian Dan Teodorovici, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Simona Antonescu ori traduceri ale unor autori gustaţi de public precum Orhan Pamuk, Murasaki Shikibu, Philip Roth, John Williams sau Andrei Makine.
Situaţia s-a repetat la Curtea Veche Publishing, unde s-a evidenţiat aceeaşi aplecare spre eseu ori jurnal, cartea de psihologie constituind noutatea clasamentului. Astfel, pe primul loc într-un top al vânzărilor s-a situat volumul "Fericirea e un ac de siguranţă", de Răzvan Exarhu, urmat de "Spovedania unui preot ateu", de Ion Aion, "Paltonul cu gaică" de Mihail Siskin, "Povestea castelului Peleş" de principele Radu al României şi "Psihologie pentru oameni obişnuiţi" de Ramona şi Radu F. Constantinescu.
Nici Editura Litera nu a făcut excepţie, în topul preferinţelor cititorilor prezenţi în vară la Bookfest aflându-se cartea "Mica enciclopedie Hygge", reţeta daneză a fericirii, de Meik Wiking, dar şi "Drumul spre iad. Europa 1914 - 1949", de Ian Kershaw, un volum de istorie apărut în colecţia Kronika.
La Litera, ficţiunea şi-a luat însă "partea leului" primul loc fiind ocupat de romanul distins cu Premiul Man Booker 2016, "Io contra Statele Unite ale Americii" de Paul Beatty, urmat de seria autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgĺrd - "Cartea a patra. Lupta mea. Dansând în întuneric", iar pe locul patru - "Când înfloreşte liliacul", de Martha Hall Kelly.
În topul vânzărilor la Editura Paralela 45, potrivit editorului Viorel Zaicu, la categoria Cărţi de non-ficţiune locul I a fost ocupat de "Codul greutăţii corporale" a doctorului Jason Fung. Pe locul doi s-a situat "Creierul se transformă" de dr. Norman Doidge, iar pe ultima poziţie, la egalitate, s-au aflat "Butonul Like. Cum să îi câştigi pe ceilalţi" de Jack Schafer şi Marvin Karlins, alături de "Frumuseţe deplină. Cum să te transformi din interior" de Deepak Chopra şi Kimberly Snyder.
În ceea ce priveşte categoria Cărţi ale autorilor români, pe primul loc s-a situat "Peştele cu aripi" de Răsvan Popescu, locurile următoare fiind ocupate de volumele "Cu mintea mea de femeie" de Mihaela Miroiu, şi, la egalitate, de "#Rezist! Poezia", o antologie cu 47 de autori realizată de Cosmin Perţa, şi "Povestiri din Bucureşti" de Dana Fodor Mateescu.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Nici la Gaudeamus situaţia nu s-a schimbat foarte mult, cea mai bine vândută carte la Editura Humanitas fiind una de istorie - "În Jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia, urmată de volumul colectiv "Cum să fii fericit în România", "Continentele insomniei" de Gabriel Liiceanu, "Cartea râsului şi a cercetării" de Radu Paraschivescu, "Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie" - Simona Tivadar şi "Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete".
De asemenea, la Curte Veche Publishing, pe primul loc la vânzări s-a situat o carte de bucate, cel de-al doilea volum "Jamila Cuisine" de Janina Staicu Avram, locuri fruntaşe ocupând şi albumul "Obiecte grăitoare" de Ştefan Câlţia, sau "Cinci ingrediente" de Jamie Oliver.
Nu se poate spune însă că ficţiunea nu s-a revanşat şi la Gaudeamus, dacă ar fi să luăm în considerare numai vânzările de la Editura Litera, primul loc fiind ocupat de "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler, urmat de "Mica Enciclopedie Meik Hygge" de Meik Wiking, "În căutarea unui destin" de Jojo Moyes, "Crima din Orient Express", de Agatha Christie, "Stanisland, Poveşti din spatele zidului Berlinului", de Anna Funder.
Un segment important din vânzările editurilor la târgurile Bookfest şi Gaudeamus l-a constituit cartea pentru copii, volumele de colorat ori cărţile de poveşti, fabule, sau aventuri fiind căutate de părinţi, bunici sau micuţi.
La Bookfest, topul Humanitas Junior a fost deschis de Delia Calancia cu "O zi din viaţa Deliei", urmată de Otilia Mantelers cu "Secretul monstrului", Victoria Turnbull cu "Pandora", Stephen şi Lucy Hawking cu "Luna albastră" şi Ana Alfianu cu "Cetatea sufletelor".
La Paralela 45 pe primul loc s-a situat "Insu-Pu. Insula copiilor pierduţi" de Mira Love, urmată de cele două volume din seria "Biroul de investigaţii nr. 2" - "Operaţiunea nor de furtună" şi "Operaţiunea omul negru", ca şi de "Cele mai frumoase fabule în benzi desenate", o carte inedită în care sunt peste 20 de fabule cunoscute de toată lumea desenate de ilustratori celebri.
În top celor mai vândute cărţi la Litera Mică, pe primul loc la Bookfest s-a situat romanul pentru adolescenţi "Rătăcire", de Lauren Kate, urmat de "Catkin - pisicuţa secretă", de Holly Webb, seria "Mensa Kids, Clubul Micilor Genii", şi "Cum adoarme puiul meu", de Monica Sweeney.
La Editura Nemi pentru copii clasamentul a fost următorul: "Aventurile lui Sasha în castelul fermecat" de Iulian Tănase cu ilustraţii de Alexia Udrişte, "Enescu şi hora razelor de soare" de Cristina Andone, "Tărâmul poveştilor" de Chris Corfel, primul roman din seria "Cum să-ţi dresezi dragonul" de Cressida Cowell, şi "Pete motanul" cu ilustraţii realizate de James Dean şi text de Eric Litwin.
Cititorii Editurii RAO, au preferat în vară cărţile: "Cerneală şi stele" de Kiran Millwood Hargrave, "Regina umbrelor" de Sarah J. Maas, volumul din seria "Tronul de cleştar", şi "Caraval" de Stephanie Garber.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
O caracteristică aparte în preferinţele micuţilor prezenţi la Gaudeamus a constituit-o şi în 2017, ca întotdeauna, cartea de Crăciun, dată fiind programarea acestui târg în apropierea lunii cadourilor. La Humanitas Junior, locuri fruntaşe au ocupat "Corabia cu coarne" de Dashka Slater, şi "Darul lui Moş Crăciun" de T.O. Bobe, alături de "Întâmplări din secolul trecut. Marile evenimente ale secolului XX" de Daniele Aristarco, "Istoria omenirii" de Hendrik Willem van Loon, atlasul "Dinosaurium" de Chris Wormell şi Lily Murray,
La Litera Mică, în topul vânzărilor s-a situat "Marea carte a Crăciunului", împreună cu: "Poveşti de seară pentru fete rebele", de Elena Favili şi Francesca Cavallo, "A fost odată. 24 de poveşti terapeutice" de Gilles Diederichs; "Soy Luna. Stil şi pasiune" şi "Prima mea enciclopedie".
La standurile Editurii Pandora M din cadrul Târgului Gaudeamus, cei mai mici dintre cititorii s-au bucurat de întâlnirea cu personajele lor preferate, cele mai dorite titluri din colecţiile Literati şi PanDA fiind: "Aşa-zisa răpire a prinţului Oleomargarină" de Mark Twain şi Philip Stead, cu ilustraţii de Erin Stead; "Nopţile dinaintea Crăciunului. 24 de poveşti clasice pentru copii", ilustrate de Tony Ross; "Cum să scrii o poveste reuşită'', de Christopher Edge"; "Ultima zi a domnişoarei Bixby", de John David Anderson şi "Mog în întuneric" - autor Judith Kerr. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest
Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol
Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'
Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional
Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est
Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &
Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble
Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir
REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană