logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Convenţiile pentru denumirea unor elemente de pe suprafaţa planetelor ''îi favorizează pe bărbaţi''

Image

Convenţiile pentru denumirea unor elemente de pe suprafaţa planetelor nu sunt suficient de incluzive şi favorizează numele de bărbaţi, a arătat o cercetătoare, autoarea unui studiu care a scos la iveală că mai puţin de 2% dintre craterele de pe Marte poartă numele unor femei, informează DPA şi PA Media.

O analiză a bazei de date a Uniunii Astronomice Internaţionale (IAU) a scos la iveală că doar 32 (reprezentând 2%) dintre cele 1.578 de cratere de pe Lună, descoperite până în prezent, poartă nume de femei.

Caracteristicile planetare sunt elemente distinctive prezente pe suprafaţa sau în interiorul unei planete. Pe lângă cratere, ele mai includ munţi, văi, canioane, vulcani, oceane, deşerturi şi multe alte elemente.

Într-o scrisoare deschisă publicată în revista Nature Astronomy, Annie Lennox, doctorandă în cadrul The Open University, susţine că practica sexistă în denumirea caracteristicilor planetare ''dezavantajează în mod inerent femeile şi comunităţile marginalizate''.

Cercetătoarea a lansat un apel către IAU - o asociaţie internaţională de astronomi profesionişti - pentru a-şi schimba politicile ''care favorizează bărbaţii albi cisgender''.

''Explorarea spaţială a scos la iveală corpuri cereşti alcătuite din roci, gheaţă şi... metal'', a spus Annie Lennox.

''În cazul tuturor lumilor din sistemul nostru solar, a devenit o regulă ca unele caracteristici planetare, cum ar fi craterele, să primească un nume. Craterele îndepărtate de pe Lună, Marte şi Mercur reprezintă o istorie mult mai aproape de casă: celebrează realizările bărbaţilor şi, într-o măsură mult mai mică, pe cele ale femeilor'', a adăugat ea.

Astronomul italian Giovanni Battista Riccioli a început, în 1635, să acorde nume craterelor selenare botezându-şi descoperirile cu numele unor faimoşi oameni de ştiinţă - o convenţie menţinută şi în ziua de astăzi de IAU, a mai spus Annie Lennox.

Deşi IAU nu acordă în mod direct numele, contribuie la înfiinţarea unor grupuri de lucru sau grupuri operative care propun şi aprobă numele unor elemente specifice pe baza unor anumite norme - celebrând deseori anumite personalităţi istorice sau mitologice, precum şi teme culturale.

Annie Lennox consideră că normele IAU au impact asupra diversităţii şi incluziunii în rândul comunităţilor ştiinţifice, cele care, în cele din urmă, aleg numele.

''Elementele de pe suprafeţele planetelor sunt denumite cu respectarea unor convenţii stabilite şi menţinute de IAU'', a spus ea.

''Este frustrant că elemente ale convenţiilor actuale cristalizează nedreptăţi istorice şi contribuie la lipsa diversităţii în ceea ce priveşte nomenclatura. Este un exemplu pentru felul în care subreprezentarea sistemică şi subevaluarea femeilor şi a grupurilor marginalizate se manifestă în sistemele ştiinţifice de astăzi'', a adăugat cercetătoarea britanică.

Ea a ajuns la concluzia că Mercur devansează Luna şi Marte în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor - 49 din 415 (11,8%) din cratere poartă nume de femei.

Potrivit lui Annie Lennox, acest lucru se întâmplă întrucât Mercur este o planetă explorată mai recent în comparaţie cu alte corpuri cereşti din Sistemul Solar şi beneficiază de creşterea numărului femeilor care lucrează în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.

Situaţia este însă mult mai rea din acest punct de vedere pentru Marte, unde doar cinci din 280 (1,8%) cratere poartă numele unor femei.

Deşi toate craterele de pe Venus poartă denumiri feminine la origine, Annie Lennox susţine că doar 38% dintre ele ''sunt numite după femei care au adus o contribuţie importantă în societate''.

''Pe singura planetă destinată să celebreze exclusiv contribuţiile femeilor, multe elemente au fost denumite cu prenume lipsite de sens, arbitrare sau cu numele unor zeiţe din mitologie în detrimentul unor femei cu existenţă reală. Esenţa acestui argument este că privilegierea statutului de celebritate - se pune accentul asupra recunoaşterii şi prioritizării faimei în detrimentul realizărilor - dezavantajează în mod inerent femeile şi grupurile marginalizate indiferent de domeniu''.

Annie Lennox consideră că analiza numelor de cratere pe mai multe planete a fost punctul de plecare al cercetării, dar lucrează de acum cu echipe din diferite locuri din lume pentru a analiza toate denumirile din Sistemul Solar.

''Am botezat chiar eu câteva cratere. Ştiam că doresc să dau nume de femei descoperirilor mele întrucât am simţit lipsa reprezentării femeilor în domeniul pe care îl studiam, în ciuda lipsei statisticilor. Conştientizarea acestei situaţii a stat la baza întregului proiect'', a adăugat cercetătoarea. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 16-05-2025 20:16

Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas

O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '

Zig Zag 16-05-2025 18:14

Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în

Zig Zag 16-05-2025 17:39

Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie

Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo

Zig Zag 16-05-2025 17:28

Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion

Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă

Zig Zag 16-05-2025 16:35

'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut

Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ

Zig Zag 16-05-2025 15:22

Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani

Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)

Zig Zag 16-05-2025 13:10

Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an

Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T

Zig Zag 16-05-2025 10:33

O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale

Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche

Zig Zag 16-05-2025 10:18

Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci

Zig Zag 16-05-2025 09:29

Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit

Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.

Zig Zag 15-05-2025 17:22

Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia

O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir

Zig Zag 15-05-2025 15:58

Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului

Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif

Zig Zag 15-05-2025 15:22

Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong

Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro

Zig Zag 15-05-2025 12:35

Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene

La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF

Zig Zag 15-05-2025 09:58

Festivalul de la Cannes a interzis accesul unui actor din cauza unor acuzații de violențe sexuale

Festivalul de la Cannes i-a interzis unui actor să participe la prezentarea filmului 'Dossier 137', regizat de Dominik Moll, din cauza unor acuzații de violențe sexuale, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, confirmând informațiile publicate de Telerama, relatează AFP. Actorul francez Theo Navarro-Mussy, care joacă un