logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Incursiuni pe mapamond/ Simbol al Iranului, covorul persan nu-şi mai ia zborul din cauza prăbuşirii exporturilor

Image

Odată cu prăbuşirea exporturilor din cauza sancţiunilor americane, a concurenţei cu produse ieftine din alte ţări şi a modificării gusturilor, simbolul Iranului, covorul persan, nu se mai vinde la fel de bine ca înainte.

Industria ţesutului manual de covoare din Iran, cu o tradiţie de 2.500 de ani, se confruntă de decenii cu o lentă, dar inexorabilă criză, accentuată în ultimii ani din cauza sancţiunilor economice impuse de Statele Unite, scrie EFE.

"Vindem cu 90% mai puţin decât o făceam acum 30 de ani", a declarat pentru agenţia de presă spaniolă Morteza Mostafa Gholizadeh, proprietarul companiei Gholizadeh, înfiinţată acum 160 de ani de străbunicul său.

Mostafa spune că, în trecut, germanii şi americanii erau cei mai buni clienţi ai săi, dar că sancţiunile economice i-au redus "la zero" exporturile.

Statele Unite au interzis importurile de covoare iraniene în 2010, o interdicţie pe care au ridicat-o în 2015 când s-a semnat acordul nuclear care limita programul atomic iranian. Însă, trei ani mai târziu, preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, a retras SUA din acord şi a reimpus sancţiunile, ceea ce a dus din nou la limitarea comerţului iranian cu lumea exterioară.

În afară de sancţiuni, Mostafa spune că, în general, europenii nu mai sunt atât de interesaţi ca în trecut de covoarele persane şi "vor să plătească mai puţin", aşa că se reorientează către covoarele indiene, pakistaneze sau nepaleze, mult mai ieftine.

"Aceste ţări ne-au luat piaţa", afirmă Mostafa.

Fabricantul de covoare mai crede şi că generaţiile mai tinere nu sunt interesate de acest produs, care era pe vremuri un simbol al distincţiei.

Incursiuni pe mapamond

Industria covoarelor ţesute manual a atins apogeul în 1994, cu exporturi în valoare de 2 miliarde de dolari, însă în 2022 exporturile nu au depăşit 50 de milioane de dolari.

"Adică 15 milioane de dolari mai puţin decât în anul precedent (2021 - n.r.)", a declarat recent Morteza Miri, membru al unei asociaţii de profil, citat de publicaţia iraniană Financial Tribune.

În 2000, exporturile de covoare ţesute manual din Iran reprezentau 32% din exporturile globale. Până în 2019, procentul a scăzut la 7,9%, pe măsură ce exporturile din China şi India au crescut", a explicat pentru AFP preşedintele Uniunii Producătorilor şi Exportatorilor de Covoare Ţesute Manual, Ahmad Karimi.

Aceasta presupune o adevărată lovitură pentru o industrie care oferă locuri de muncă pentru două milioane de iranieni, apreciază Ahad Azimzadeh, unul dintre principalii producători de covoare persane.

Omul de afaceri iranian consideră că executivul de la Teheran este parţial responsabil pentru problemele cu care se confruntă industria, dat fiind că exportatorii trebuie să remită guvernului câştigurile în valută la un curs de schimb care îi face să piardă bani, ceea ce a dus la paralizarea vânzărilor în străinătate.

Problema cu valutele este o consecinţă a sancţiunilor economice americane, remarcă EFE.

"Lipsa sprijinului guvernamental este o trădare faţă de o industrie naţională care face parte din identitatea ţării", afirmă Azimzadeh.

O altă chestiune o reprezintă pierderea puterii de cumpărare a iranienilor din cauza suferinţei în care se află economia naţională, în contextul în care inflaţia a atins 50%.

"Piaţa noastră de desfacere este orientată către consumul intern şi a scăzut cu 70% în patru ani. Mulţi iranieni nu-şi mai pot permite ca înainte aceste covoare de 30.000 de dolari", a explicat pentru EFE directorul de producţie şi design al companiei Parse Crpets, Hosein Golab.

Covoare persane cu modele contemporane, în încercarea de a stopa scăderea vânzărilor

La uriaşul Târg de Covoare Ţesute de Mână, desfăşurat între 22-28 august 2022 la Teheran, după doi ani de absenţă din cauza pandemiei de coronavirus, 400 de producători au expus mii de covoare de toate mărimile, culorile şi modelele, care costă de la câţiva eurocenţi şi până la milioane de euro, a relatat AFP.

Expozanţii şi-au prezentat cu mândrie modelele şi au explicat că ţesătorii lucrează luni la rând pentru a termina covoarele, lucrând cu răbdare până la 10.000 de noduri pe 10 centimetri pătraţi în cazul anumitor exponate.

Celebrele modele florale dense, în culori saturate, pentru care erau recunoscute străvechile covoare persane sunt acum tot mai des înlocuite de modele geometrice care amintesc de arta abstractă a secolului al XX-lea. Motivul? Modelele florale nu mai sunt atât de populare, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor. Aşa că schimbarea gusturilor şi o competiţie tot mai acerbă din Asia au obligat mulţi producători să redeseneze şi să redimensioneze o tradiţie străveche.

"O revoluţie este în plină desfăşurare", spune Azimzadeh, în vârstă de 65 de ani, care se declară "cel mai mare exportator de covoare persane din lume".

Generaţii noi

În opinia lui Azimzadeh, "viitorul aparţine covoarelor moderne ţesute manual".

"Modelele covoarelor iraniene sunt străvechi, dar astăzi este o cerere tot mai puternică pentru stiluri contemporane. Sunt mai potrivite pentru o locuinţă modernă", a explicat el.

Culorile sunt mai estompate şi mai deschise, iar dimensiunile covoarelor mai mici - asta cere clientela modernă, spune Azimzadeh.

Noile stiluri sunt şi mai ieftine. Unele covoare cu modele contemporane ajung să coste până la 3.000 sau 4.000 de dolari, în timp ce Azimzadeh a expus un covor tradiţional de 2.000 de metri pătraţi din Tabriz evaluat la 120 de milioane de dolari.

Karimi deplânge faptul că străvechile covoare persane sunt percepute în prezent ca "un bun de consum pe care să-l pui la uşă, în condiţiile în care, în trecut, astfel de covoare erau văzute drept o investiţie". "Şi-au pierdut statutul de obiect de artă", spune el.

Chiar şi acum, nu toţi sunt convinşi.

În 2021, "am început să facem covoare cu modele moderne, dar ele reprezintă doar 5% din producţia noastră şi nu cred că vor produce mai mult de atât", a declarat Mehdi Jamshidi, 42 de ani, director de vânzări la compania Iran Carpet. "Covoarele moderne nu le vor înlocui niciodată pe cele tradiţionale, care sunt adânc înrădăcinate în cultura şi regiunile noastre", adaugă el.

Hamid Sayahfar, 54 de ani, un distribuitor care face naveta între Teheran şi Toronto, spune că noile stiluri geometrice poate că sunt potrivite pentru un birou, însă nu şi pentru o locuinţă. Este doar o modă şi, ca orice modă, va trece, spune el. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: laprensalatina.com

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 02-05-2025 20:34

Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale

Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c

Zig Zag 02-05-2025 17:13

Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție

Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '