logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/24 septembrie - Ziua dantelei, a iepurelui şi a Bollywood-ului

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua internaţională a dantelei

Ziua internaţională a dantelei, marcată pe 24 septembrie, este dedicată complexităţii meşteşugului care dă naştere acestei ţesături fine, bogat ornamentate.

 

 

Sursa foto: daysoftheyear.com 


Având originea în secolul al XVI-lea, dantela pare să fi apărut pentru prima dată în Europa sub forma unei bucăţi de ţesătură decorativă. Putea fi executată fie dintr-un singur fir, cunoscută sub denumirea de dantelă cu acul, sau din mai multe fire, tehnică denumită dantelă cu bobina.

În 1627, artistul Frans Hals a pictat un portret al lui Nicolaes Hasselaer, în care acesta apare îmbrăcat într-o ţinută neagră cu un guler din dantelă.

Este dificil de stabilit cu exactitate locul exact de naştere al dantelei, însă Veneţia a fost considerată un important centru comercial în domeniu. În primele secole, în jurul anilor 1550, au fost tipărite primele cărţi cu modele de dantelă. Apoi, în anii 1600, dantela de calitate era fabricată în multe centre din Europa, iar femeile care practicau meşteşuguri textile s-au apucat de creat dantele. În 1976 a luat naştere The Lace Guild, o organizaţie caritabilă şi un muzeu dedicat meşteşugului dantelei, iar în acelaşi an, a fost publicată ''The Technique of Bobbin Lace'', de Pamela Nottingham, şi au apărut primele perne din polistiren folosite la confecţionarea dantelei.

Un meşteşug practicat iniţial doar manual, dantela a început să fie confecţionată cu ajutorul maşinilor odată cu Revoluţia Industrială în Marea Britanie. Prima dantelă la maşină a fost creată la sfârşitul secolul al XVIII-lea. Confecţionarea manuală a dantelei există în prezent doar ca hobby.

Ziua internaţională a iepurelui

Deşi ne-ar plăcea să celebrăm iepuraşii în fiecare zi, 24 septembrie este un prilej de a promova îngrijirea şi protecţia iepurilor domestici şi sălbatici. The Rabbit Charity din Regatul Unit a fondat Ziua internaţională a iepurelui în 1998. Scopul acestei iniţiative a fost iniţial de a se asigura că iepurii care au fost lăsaţi neprotejaţi şi abandonaţi îşi găsesc un cămin sau un adăpost permanent. Iepurii sunt predispuşi la boli virale şi pot deveni o pradă uşoară pentru multe animale, iar această zi ne aminteşte că putem face mai multe lucruri pentru exemplarele acestei specii.

Această zi este un prilej de a ne gândi nu doar la compania pe care ne-o oferă aceşti locuitori ai vizuinelor, ci şi la numeroasele feluri în care iepurii sunt afectaţi de testarea medicală şi cosmetică, de vânătoare şi creşterea pentru blană.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


Iepurii aparţin familiei Leporidae, iar cele mai vechi fosile au fost descoperite în urmă cu 40 de milioane de ani. Dintre cele 28 de specii existente, iepurele european este cel mai cunoscut. Specia a fost descoperită iniţial în Peninsula Iberică şi în nord-vestul Africii, după care a apărut în vestul Europei în urmă cu circa 2.000 de ani.

La începutul anilor 1950, o boală virală denumită mixomatoză s-a dovedit letală pentru iepurii europeni, iar valul iniţial a devastat 99% din populaţia Australiei. Iepurii supravieţuitori au reuşit să dezvolte imunitate până la sosirea valurilor următoare.

În ultimii ani, populaţia de iepuri s-a aflat în declin, ceea ce a dus la un impact mai mare asupra ecosistemelor naturale întrucât iepurii sunt o pradă vitală pentru alte animale. În 1996, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat iepurele de Sumatra, care trăieşte în Asia de Sud-Est, specie în pericol critic de dispariţie. Au existat doar două apariţii ale speciei în secolul al XXI-lea. IUCN a plasat totodată speciile de iepure european în categoria ''aproape ameninţat'' în 2019, cu posibilitatea de extincţie.

Iepurii de companie formează structuri sociale complexe. Sunt foarte teritoriali, dar şi foarte sociabili. Au totodată un sistem digestiv neobişnuit. Hrana pe care o consumă trece prin stomac, rezultând în crearea unor cecotrope, pe care iepurii le reingerează. De aceea este foarte important ca iepurele să urmeze o dietă sănătoasă şi adecvată. Iepurii de casă sunt de asemenea printre cele mai inteligente animale de companie. Dinţii iepurilor cresc cu trei milimetri pe săptămână şi nu se opresc niciodată din creştere.

Ziua mondială a Bollywood-ului

Termenul ''Bollywood'', o combinaţie între Bombay (fosta denumire a capitalei indiene Mumbai) şi Hollywood, se referă la arta şi industria filmului hindi. Celelalte centre cinematografice din Asia de Sud sunt desemnate prin denumiri similare. Spre exemplu, vechea industrie de film din Pakistan este denumită ''Lollywood'' - după Lahore, una dintre capitalele Pakistanului - şi ''Tollywood'', este un segment din cinemaul indian dedicat filmelor în limba Telugu, care se vorbeşte în statul Andra Pradesh.

Bollywood se mai referă şi la stilul celebru de dans folosit în filmele indiene şi venerat în întreaga lume indiană. Este un amestec de mai multe stiluri de la dansul din buric, ''kathak'', folk indian, melodii Western şi jazz modern.

 

 

Sursa foto: daysoftheyear.com 


După ce filmele indiene au cucerit publicul, industria de divertisment nu a mai fost aceeaşi. Popularitatea Bollywood-ului a crescut semnificativ în ultimii ani şi a dat naştere unei întregi subculturi care a cucerit întreaga lume.

În anii 1930, filmele bollywoodiene erau realizate deseori pentru a sensibiliza publicul în legătură cu problemele sociale ale vremurilor. Primul film color de la Bollywood, ''Kisna Kanya'', a fost lansat în această perioadă.

Cel de-Al Doilea Război Mondial şi declararea independenţei Indiei faţă de Regatul Unit nu au reuşit să domolească avansul industriei de film indiene. Crearea Institutului de Film şi Televiziune din India (FTII) precum şi naşterea primului Festival Internaţional de Film din India au propulsat Bollywood-ul pe scena mondială.

Bollywood produce circa 1.000 de filme anual pentru o audienţă de trei miliarde de privitori.

Ziua punctuaţiei

Ziua punctuaţiei, marcată pe 24 septembrie în Statele Unite, celebrează semnele de punctuaţie, care fac comunicarea în scris inteligibilă. ''Hai să mâncăm bunica!'' versus ''Hai să mâncăm, bunica!''. Folosirea corectă a semnelor de punctuaţie poate ''salva'' vieţi dacă ne gândim la efectul pe care o simplă virgulă îl poate avea asupra sensului unei propoziţii.

Sărbătoarea a fost stabilită de Jeff Rubin, fondatorul site-ului www.nationalpunctuationday.com. În fiecare an, fondatorul zilei demarează un concurs tematic, teste şi jocuri pentru folosirea corectă a semnelor de punctuaţie.

În timp ce astăzi punctele, liniuţele şi spaţiile care transformă o serie de litere neinteligibile într-o povestire convingătoare sunt la ordinea zilei, culturile antice au fost nevoite să se descurce fără un astfel de sistem, având în vedere că primele limbi erau exclusiv orale, iar punctuaţia nu era necesară.

Cel mai vechi document care include semne de punctuaţie este Stela lui Meşa, datând din anul 900 î.Hr. Grecii au început să dezvolte o punctuaţie rudimentară în anul 200 î. Hr. Deşi iniţial scrierile lor erau în ''scriptura continua'' sau în şiruri continue de text, neîntrerupte de punctuaţie, oamenii au început curând să adopte sistemul de punctuaţie creat de Aristofan din Bizanţ, format dintr-un singur semn de punctuaţie poziţionat diferit pentru a marca pauzele din vorbire.

Deşi punctuaţia fusese deja adoptată de greci, abia după ce a Biblia a început să fie tipărită în masă semnele de punctuaţie s-au răspândit şi la alte civilizaţii. În anii 1400, s-a produs o schimbare majoră odată cu apariţia tiparului, care a creat nevoia unui sistem mai uniform de punctuaţie.

Deşi sistemul semnelor de punctuaţie nu s-a schimbat radical de-a lungul istoriei, semnele şi simbolurile au câştigat şi au pierdut treptat din semnificaţii. O schimbare importantă s-a produs în secolul al XX-lea, odată cu apariţia computerelor. Simboluri precum ''#'' şi ''@'' au căpătat semnificaţii noi, specifice tehnologiei. În plus, comunicarea prin serviciile de mesagerie online necesită cunoaşterea unui set complet diferit, câteodată colocvial, de reguli de punctuaţie. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d