Margrethe a II-a, ''inoxidabila'' regină a Danemarcei, sărbătoreşte în acest weekend 50 de ani de domnie

Unificatoare şi populară, regina Margrethe a II-a, în vârstă de 82 de ani şi renumită pentru ţinutele sale întotdeauna impecabile, a modernizat cu subtilitate imaginea monarhiei daneze în timpul celor 50 de ani ai domniei sale, care vor fi sărbătoriţi cu mare pompă în acest weekend, informează AFP.
Pe 14 ianuarie 1972, la moartea tatălui ei, Frederik al IX-lea, după o domnie de 24 de ani, ea a devenit prima femeie care a urcat pe tronul ţării - Maregrethe I a fost doar regentă (1375-1412).
În epocă, doar 45% dintre danezi susţineau încă monarhia, ceilalţi considerând că cea mai veche casă regală europeană încă domnitoare nu îşi mai avea locul într-o democraţie modernă.
În prezent, procentul monarhiştilor din Danemarca a crescut dincolo de pragul de 75%, iar familia regală daneză se numără printre cele mai populare din lume.
Suverana, a cărei domnie ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai îndelungate domnii din istoria regatului danez, este considerată ea însăşi o veritabilă instituţie care pare de nezdruncinat.
Margrethe a II-a ar fi putut însă să nu fie niciodată regină, întrucât Constituţia daneză interzicea până în 1953 ca tronul şi coroana ţării să revină unei femei.
În detrimentul unchiului ei Knud şi al fiului acestuia, legea a fost schimbată în acel an prin referendum, la presiunea guvernelor daneze preocupate de chestiunea modernităţii.
Fundamentul popularităţii suveranei constă în faptul că "regina nu este deloc un politician, ea uneşte naţiunea în loc să o dezbine", a explicat pentru AFP istoricul Lars Hovebakke Sorensen.
"A reuşit să fie o regină care a unificat naţiunea daneză într-o perioadă marcată de multe schimbări: mondializarea, apariţia statului multicultural, crize economice (...) şi pandemia de COVID-19", a adăugat acelaşi istoric.
Programate iniţial în ianuarie, festivităţile asociate jubileului reginei daneze au fost amânate pentru luna septembrie din cauza pandemiei de coronavirus.
Inamovibilă
Într-un film documentar, regina Margrethe a II-a a dezvăluit că a învăţat de la tatăl ei că trebuie să se deschidă în faţa iubirii oamenilor. "Trebuie să ştii să o primeşti. Nu trebuie doar să faci un semn cu mâna", a sfătuit-o fostul rege Frederik al IX-lea.
Văduvă din 2018, Margrethe a II-a, supranumită cu afecţiune "Daisy" de compatrioţii ei, a contribuit la modernizarea progresivă a monarhiei, fără însă să o trivializeze.
"Voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el", a declarat regina daneză, o fumătoare înveterată şi mamă a doi fii, dintre care cel mare, Frederik, în vârstă de 54 de ani, a fost desemnat prinţ moştenitor.
Nu există nicio tradiţie a abdicării în această ţară scandinavă cu 5,8 milioane de locuitori, însă chestiunea renunţării la tron nu este deloc discutată pentru o regină aflată încă în deplinătatea puterilor sale.
În mai 2022, purtând o pălărie şi o ţinută impecabilă, suverana daneză s-a amuzat îmbarcându-se într-un roller-coaster din Tivoli, celebrul parc de distracţii din Copenhaga.
Artistă
Creatoare de costume şi scenografă, regina daneză, născută la Copenhaga pe 16 aprilie 1940, adoră să călătorească prin ţara ei.
În fiecare vară, suverana participă la o croazieră pe iahtul regal, Dannebrog, înainte de petrece câteva săptămâni în Castelul Cayx, reşedinţa sa regală din sud-vestul Franţei.
Regina daneză a cumpărat acel castel în 1975 împreună cu soţul ei, prinţul consort Henrik - Henri de Montpezat -, un diplomat provenit dintr-o familie nobiliară franceză originară din această regiune.
Erudiţia suveranei - a studiat la Cambridge şi la Sorbona - şi multiplele sale talente au făcut din Margrethe a II-a un exemplu pentru danezi, care urmăresc aproape cu religiozitate discursurile sale televizate, mai ales urările de sfârşit de an.
Intelectuală şi poliglotă, regina Margrethe a II-a s-a aventurat şi în domeniul traducerilor, publicând în 1981, sub pseudonim şi în colaborare cu soţul ei, o versiune în limba daneză a unui roman scris de Simone de Beauvoir, "Tous les hommes sont mortels".
Însă desenul şi pictura sunt domeniile în care regina daneză s-a remarcat cel mai mult. Suverana Danemarcei a realizat ilustraţii pentru numeroase opere literare, inclusiv pentru reeditarea din 2002 a romanului "Stăpânul inelelor" scris de J.R.R. Tolkien.
Picturile reginei daneze au fost expuse în muzee şi galerii prestigioase din Danemarca şi din străinătate. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d