''It's today; My favorite day''/ 8 august - O zi cu unele dintre cele mai neaşteptate sărbători

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua internaţională a pisicii
Festivităţile iniţiale pentru Ziua internaţională a pisicii (#InternationalCatDay) au fost organizate pentru prima dată în 2002 de către Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW). Împreună cu alte grupuri pentru drepturile animalelor care s-au alăturat pentru a sărbători, 8 august a fost declarată a fi ziua în care să apreciem şi să onorăm unul dintre cele mai populare animale de companie de pe planetă.
Se estimează că aproximativ 500 de milioane de pisici trăiesc în gospodării în întreaga lume. Potrivit site-ului daysoftheyear.com, acest lucru este nemaipomenit, pentru că s-a demonstrat că deţinerea unei pisici îmbunătăţeşte sănătatea mentală şi ameliorează stresul, anxietatea şi depresia.
Creată în ideea de a aprecia pisicile, această zi ajută la creşterea gradului de conştientizare cu privire la modul de îngrijire şi protecţie a acestor feline, dintre care multe sunt abandonate sau se află în adăposturi. Oricum în această zi din an şi pisicile negre aduc noroc!
Ziua pisicii sălbatice scoţiene
Tot pe 8 august este sărbătorită în mod distinct pisica sălbatică scoţiană, una dintre speciile rămase de pisici sălbatice care cutreierau lumea înainte de a fi domesticite. Ziua pisicii sălbatice scoţiene (#ScottishWildcatDay), creată de ONG-ul Action For Earth, celebrează această specie şi sensibilizează publicul cu privire la pericolele cu care se confruntă populaţiile rămase în sălbăticie.
În 1981, Scoţia a recunoscut pericolul în care se afla pisica sălbatică autohtonă şi a luat măsuri pentru a contribui la protejarea acesteia, în conformitate cu Legea privind viaţa sălbatică şi mediul rural din Regatul Unit. În ciuda eforturilor, este puţin probabil să mai existe pisici sălbatice cu adevărat pure datorită hibridizării. Din păcate, aceasta nu este singura ameninţare pe care pisicile domestice o reprezintă pentru pisicile sălbatice, amestecul lor aducându-le şi boli, unele foarte grave.
Pisicile sălbatice scoţiene sunt unul dintre cele mai periclitate animale din lume şi unul dintre cele mai periclitate animale din Marea Britanie. Aceste animale sunt atât de rare în prezent, încât se crede că mai există doar 30 sau 35 de exemplare în sălbăticie în Scoţia.
Ziua pisicii sălbatice scoţiene a fost înfiinţată de Action For Earth în 2016 ca o modalitate de a sărbători aceste pisici pe cale de dispariţie şi de a creşte gradul de conştientizare cu privire la ele şi la situaţia lor.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ziua în care fericirea se întâmplă
Înfiinţată în 1999 sub numele "Admite că eşti fericit" de către Societatea secretă a oamenilor fericiţi din Statele Unite, Ziua în care fericirea se întâmplă (#HappinessHappensDay) are ca scop să răspândească bucuria de a fi fericit şi să convingă oamenii să privească partea mai bună a vieţii.
Societatea secretă a oamenilor fericiţi a fost înfiinţată în august 1998 ca o organizaţie care îşi încurajează membrii să se gândească la fericire în viaţa de zi cu zi şi să recunoască momentele fericite. Societatea crede că fericirea este contagioasă, aşa că toţi oamenii fericiţi ar trebui să-şi împărtăşească fericirea cu ceilalţi.
Cei mai mulţi oameni tind să îşi amintească lucrurile negative şi rele care li s-au întâmplat, mai degrabă decât milioanele de lucruri bune care li se întâmplă zilnic. Dacă ne concentrăm mai mult asupra lucrurilor pozitive, vom reuşi să răspândim fericirea. Acesta este mesajul #HappinessHappensDay.
Ziua "Dying to Know"
Ca un soi de revers, tot pe 8 august este şi Ziua în care ...ştim că murim ("Dying to Know"). Este vorba de o campanie care îşi propune să schimbe fundamental modul în care oamenii abordează moartea şi planificarea morţii şi a sfârşitului vieţii.
Anul 2022 marchează cel de-al zecelea an al campaniei, care se duce în Australia, fiind o iniţiativă a Groundswell Project, o organizaţie non-profit din această ţară, inspirată de cartea "Dying To Know - Bringing Death to Life", de Andrew Anastasios.
Credinţa este că discuţiile despre moarte sunt adesea tabu, dar nu trebuie să fie aşa. A avea aceste tipuri de conversaţii dificile în avans ar putea părea un pic inconfortabil sau ciudat, dar, în cele din urmă, acest lucru poate ajuta la reducerea angoasei care este resimţită atunci când ne gândim la apropierea morţii sau când pierdem pe cineva drag.
Aşadar #DyingtoKnowDay are ca scop reducerea stresului şi normalizarea conversaţiilor despre moarte.
Ziua dolarului
Ziua dolarului (#DollarDay) are loc în fiecare an pe 8 august, aceasta fiind data la care Congresul Continental (primul guvern al Statelor Unite ale Americii) a stabilit că unitatea monetară a ţării va fi dolarul. Acest lucru s-a întâmplat în 1786 şi, doar şase ani mai târziu, a fost înfiinţată Monetăria Statelor Unite, în 1792. De atunci, moneda americană este dolarul.
Iniţial, dolarii au început să circule sub formă de monede metalice, inclusiv de aur (în valoare de 10 dolari), argint (în valoare de 1 dolar) şi cupru (în valoare de 1/100 de dolari). În cele din urmă, monetăria americană a început să tipărească dolari pe hârtie, aproape 80 de ani mai târziu. Deşi monedele de dolari sunt încă în circulaţie, acestea sunt mai puţin populare decât bancnotele.
În prezent, dolarul american este principala monedă de rezervă la nivel mondial. Aceasta joacă un rol vital în finanţele şi comerţul internaţional, acţionând atât ca mijloc de schimb, cât şi ca indicator de valoare. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Alpinistul român Barna Zsolt Vago a murit pe vârful Lhotse din Nepal
Un alpinist român și unul indian au murit în Nepal, în timpul unei ascensiuni pe vârful Lhotse, cel de-al patrulea ca mărime din lume, conform unui anunț făcut luni de organizatori care se ocupă de escalade, transmite Reuters. Alpinistul român Barna Zsolt Vago, 48 de ani și indianul Rakesh Kumar, 39 de ani, au mur
Alpinistul britanic Kenton Cool a urcat pe Everest pentru a 19-a oară
Alpinistul britanic Kenton Cool a reușit duminică să urce pe vârful Everest pentru a 19-a oară, doborându-și propriul record pentru cele mai multe ascensiuni ale unui alpinist care nu face parte din comunitatea șerpașilor, transmite DPA. Britanicul în vârstă de 51 de ani a atins vârful în dimineața zilei de
Cannes2025/ Pedro Pascal spune că poveștile și exprimarea opiniilor sunt modalități de a riposta împotriva haosului politic
Cannes, 18 mai /Agerpres/ - Pedro Pascal, protagonistul peliculei neo-western despre perioada pandemiei ''Eddington'', în regia cineastului independent Ari Aster, a spus sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, că istorisirea poveștilor și exprimarea propriilor păreri sunt modalitățile perfecte de a lupta împotriva haosului politic din Statele U
Giorgia Meloni spune că nu este psiholog pentru a da sfaturi despre Trump
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a amuzat atunci când a fost întrebată ce sfaturi i-ar da cancelarului german Friedrich Merz înaintea primei sale vizite la Casa Albă și a răspuns că nu poate ajuta pentru că nu este psiholog, informează dpa. 'Nu mă simt neapărat calificată să acționez ca psiholog pentru liderii inte
Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas
O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '
Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare
Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în
Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie
Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo
Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion
Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă
'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut
Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ
Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani
Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an
Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T
O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale
Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche
Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci
Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit
Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.
Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir