logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 30 iulie - Ziua internaţională a prieteniei şi a cărţilor broşate

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Ziua internaţională a prieteniei

Ziua internaţională a prieteniei promovează rolul pe care prietenia îl joacă în diferite culturi. Pentru a marca această zi specială, ONU încurajează comunităţile, asociaţiile şi guvernele să organizeze iniţiative, activităţi şi evenimente pentru promovarea reconcilierii, înţelegerii mutuale şi solidarităţii.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Ziua internaţională a prieteniei a fost adoptată oficial de ONU la 27 aprilie 2011 în ideea că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi construi legături între comunităţi.

Prieteniile sunt importante şi aduc numeroase beneficii: contribuie la atingerea obiectivelor -fie că e vorba despre o promoţie la locul de muncă sau de a scăpa de câteva kilograme în plus, un cerc social puternic ne poate ajuta să ne îndeplinim obiectivele; sporeşte rezilienţa emoţională şi creşte inteligenţa - Universitatea din Michigan a descoperit că a petrece timp cu alte persoane fie şi doar pentru zece minute îmbunătăţeşte abilitatea de a rezolva probleme; îmbunătăţeşte calitatea somnului - potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, oamenii au un somn mai neliniştit dacă nu socializează.


Ziua cărţii broşate

La început, cărţile aveau coperţi din lemn, legate în piele şi prinse de un cotor rigid şi, deşi erau durabile şi atractive, erau şi foarte grele şi dificil de manevrat. În secolul al XIX-lea, a apărut o nouă tehnică de legare a cărţilor, cartea broşată (paperback), cu coperta din carton sau hârtie groasă, prinsă de cotor cu ajutorul unui adeziv. Opusul acestui format este cartea cu copertă tare (hardcover).

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Cărţile broşate erau uşor de transportat, mai puţin costisitoare de produs şi ofereau o modalitate facilă de a putea avea mereu o carte la îndemână.

Unul dintre motivele care au dus la crearea unor cărţi mai uşor de transportat a fost dezvoltarea transportului pe calea ferată. Trenul a devenit o formă populară de transport pe distanţe mari, iar cărţile erau o modalitate plăcută de a face ca timpul petrecut în călătorie să treacă mai uşor. Volumele erau însă destul de scumpe, voluminoase şi grele, ceea ce făcea ca transportatul lor să fie riscant, iar cititul dificil în timpul călătoriei. Aşa că primele cărţi cu copertă cartonată au fost destinate călătorilor cu trenul.

Ziua cărţii broşate marchează data publicării în Anglia, în 1935, a primelor cărţi cartonate la Penguin, editura care a popularizat cartea broşată pe scară largă. Allen Lane, proprietarul editurii The Bodley Head, se confrunta cu probleme financiare grave în anii 1930, la începutul Marii Crize Economice. Într-o zi, Lane a călătorit cu trenul alături de Agatha Christie - care la vremea respectivă îşi publicase deja romane la editura lui Lane - şi de soţul ei. În timp ce aştepta trenul, Lane a început să se uite la standurile din gară căutând ceva de citit. Întrucât nu a găsit nimic demn de atenţie în afara unor reviste şi a unor volume îndoielnice de ficţiune şi-a dat seama că ar putea scoate bani editând cărţi broşate cu literatură de calitate, care i-ar spori profiturile şi ar permite unui număr mai mare de clienţi să se bucure de ficţiune la preţuri scăzute. Allen Lane a înfiinţat Penguin în 1935 ca parte din editura The Bodley Head. Anul următor, Penguin a devenit o editură de sine stătătoare.


Ziua în care oferi o îmbrăţişare

Îmbrăţişările au beneficii majore, eliberează endorfine şi reduc stresul emoţional. Oamenii care se îmbrăţişează mai des au niveluri mai ridicate de compasiune şi fac faţă mai bine unor situaţii stresante. Îmbrăţişările îmbunătăţesc dispoziţia şi ameliorează durerea.

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO

Ziua în care oferi o îmbrăţişare a fost iniţiată de Mike Brundritt, după tragedia în care şi-a pierdut soţia şi fiul în urma unui teribil accident de maşină. Pe 30 iulie 2017, Brundritt se afla într-un vehicul pe autostrada 401, în Chatham-Kent, Ontario, Canada, întorcându-se din vacanţă şi îndreptându-se spre casă alături de soţia sa, Lacie, şi de fiii lor, Kyle şi Evan. Vehiculul în care se afla Brundritt a oprit într-o porţiune de drum în construcţie. Un camion care venea în urma lor nu a reuşit să frâneze la timp şi a intrat în plin în cinci vehicule oprite. Lacie şi Kyle şi-au pierdut viaţa în accident.

Cu câteva zile înainte de prima comemorare a accidentului, Brundritt se gândea la o modalitate prin care să-şi comemoreze soţia şi fiul aşa că a decis să decreteze ''ziua îmbrăţişării''. A publicat pe Facebook îndemnul ''mergeţi vă rog şi îmbrăţişaţi pe cineva astăzi ca să ajutaţi la demararea acestei zile''. Mesajul său a fost distribuit de prieteni şi de familie şi s-a răspândit rapid în Canada, fiind preluat şi de canale media.


Ziua avertizorului de integritate

Ziua avertizorului de integritate celebrează persoanele care denunţă fapte şi sau informaţii care ar putea duce la descoperirea unor fapte ilegale sau ilicite.

Ziua de 30 iulie marchează aniversarea primei legi referitoare la avertizorii de integritate din Statele Unite, adoptată în 1778, în vremea Revoluţiei Americane.

În 2013, Senatul Statelor Unite a votat în unanimitate decretarea Zilei naţionale pentru aprecierea avertizorilor de integritate în semn de preţuire a persoanelor care au avut curaj să ia atitudine pentru a susţine statul de drept şi democraţia.

Centrul naţional al avertizorilor de integritate a fost înfiinţat în 1988 sub forma unei organizaţii non-profit, independentă şi educaţională cu sediul în Washington DC. În 2015, NWC a început să găzduiască o celebrare anuală pe dealul Capitoliului pentru a marca şi comemora contribuţiile avertizorilor de integritate. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&

Zig Zag 22-04-2025 10:24

Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație

Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti