logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 22 iunie - Ziua mondială a pădurilor tropicale şi a conţinutului media pozitiv

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a pădurilor tropicale

Pădurile tropicale ne menţin planeta în viaţă. Ele adăpostesc jumătate din speciile de animale de pe glob, ne furnizează apa dulce şi sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii climei. Cu toate acestea, în fiecare secundă se pierde un hectar şi jumătate de pădure tropicală, iar anual sunt distruse 78 de milioane de hectare de păduri tropicale preţioase. Marcată anual pe 22 iunie, Ziua mondială a pădurilor tropicale a fost creată pentru luarea de măsuri decisive în vederea combaterii defrişărilor, a reducerii efectelor schimbărilor climatice şi a protejării pădurilor tropicale pentru generaţiile viitoare, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Ziua mondială a pădurilor tropicale a fost creată în 2017 de către Rainforest Partnership, o organizaţie non-profit care colaborează cu populaţiile indigene din zona pădurilor tropicale şi lansează proiecte pentru a ajuta la păstrarea şi regenerarea pădurilor tropicale împreună cu comunităţile locale. Ziua are drept scop sensibilizarea cu privire la importanţa pădurilor tropicale şi a contribuţiilor acestora la viaţa noastră. Reunindu-ne în această zi, putem întreprinde cu toţii acţiuni pentru a proteja pădurile tropicale şi a le păstra durata de viaţă, aşa cum acestea au contribuit la menţinerea vieţilor noastre timp de mii de ani.

 

Foto: (c) Yang Guanyu/XINHUA

Rainforest Partnership desfăşoară în prezent numeroase proiecte comunitare în zona Amazonului, însă #WorldRainforestDay este susţinută prin implicarea a peste 70 de parteneri la nivel mondial, de la activişti pentru mediu până la instituţii media, toţi luptând pentru acţiuni pozitive şi afirmative care să conserve pădurile tropicale. Sloganul acestui eveniment este "Because the World Can't Wait" ("Pentru că lumea nu poate aştepta"), un puternic apel la acţiune pentru oamenii din întreaga lume.

Obiectivul principal al acestei zile este acela de a rămâne pozitivi şi de a ne concentra pe ceea ce putem face pentru a salva pădurea tropicală. Pădurile noastre tropicale ne susţin de mii de ani, asigurând circulaţia oxigenului, menţinând în viaţă comunităţile locale, absorbind dioxidul de carbon şi păstrând apa proaspătă şi curată. Rainforest Partnership răspândeşte acest mesaj optimist încă din 2007, când a fost acest ONG a fost lansat pentru a ajuta la protejarea biodiversităţii, a populaţiilor indigene şi la combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Rainforest Partnership îşi propune salvarea acestui "rezervor verde" al umanităţii prin proiecte comunitare centrate pe păduri tropicale care creează un impact pozitiv asupra populaţiilor locale şi a vieţii sălbatice care depinde zilnic de acestea. Deşi sediul central al organizaţiei se află în Texas, echipa din America Latină este cea care se ocupă în special de pădurea tropicală. De ce a avut Rainforest Partnership un asemenea succes? Pentru că s-a asociat cu organizaţii din întreaga lume cu scopul de a crea un răspuns unitar la defrişare. În calitate de membru afiliat al Consiliului Economic şi Social al ONU, organizaţia poate consilia şi oferi asistenţă organizaţiilor şi afacerilor din întreaga lume cu privire la practicile durabile şi ecologice.

Pădurea tropicală amazoniană există de circa 60 de milioane de ani, formându-se atunci când Oceanul Atlantic s-a extins suficient pentru a crea un climat tropical în bazinul amazonian. După dispariţia în masă a dinozaurilor, se crede că a apărut un climat mai umed, ceea ce a dus la extinderea pădurii tropicale. De-a lungul a milioane de ani, pădurea tropicală a crescut şi s-a redus de nenumărate ori, din cauza unor factori precum extinderea şi contracţia gheţarilor.

De ce este atunci dispariţia pădurii tropicale atât de periculoasă de data aceasta? Principalele cauze ale defrişărilor includ exploatarea forestieră, mineritul şi dezvoltarea industrială, precum şi defrişarea terenurilor pentru agricultură. Pe măsură ce sunt defrişate suprafeţe tot mai extinse pentru exploatare forestieră şi păşunat, este nevoie de mai multă infrastructură, ceea ce duce la o mai mare defrişare pentru a găzdui drumuri şi utilaje mari. Pe măsură ce tot mai multă pădure tropicală este distrusă, habitatele faunei sălbatice care o populează şi casele populaţiilor indigene sunt, de asemenea, afectate în mod semnificativ. Amploarea defrişărilor poate provoca schimbări climatice, inundaţii, deşertificare şi eroziunea solului, fenomene care ne ameninţă planeta şi modul nostru de viaţă.

Ziua conţinutului media pozitiv

#PositiveMediaDay a fost creată pentru a schimba perspectiva şi status quo-ul consumului mediatic de zi cu zi, potrivit site-ului Daysoftheyear.com. Marcată anual pe 22 iunie, această zi a apărut din dorinţa de a dispersa conţinutul media negativ care umbreşte impactul pozitiv pe care oamenii îl au asupra lumii în fiecare zi şi din convingerea că lumea este prost reprezentată de ştiri şi de conţinutul media partajat pe internet.
Există prea multă ură, frică şi atacuri în fiecare zi. Dacă această negativitate va continua, oamenii vor crede că lumea noastră este şi va fi mereu aşa. Iar momentul în care începem să perpetuăm acest comportament negativ este momentul în care începem să pierdem ca societate.

 

Sursa foto: www.daysoftheyear.com

#PositiveMediaDay este, prin urmare, ziua în care trebuie să fiţi inspiraţi de ştiri şi de mass-media mainstream. Se întâmplă prea multe lucruri bune în lume şi nu există suficientă recunoaştere pentru acestea. Dacă reuşim să propulsăm pozitivitatea în mass-media mainstream, măcar pentru o zi, putem schimba status quo-ul şi putem începe să ne schimbăm percepţia despre lume.

Organizatorii acestei zile cred că oamenii vor fi mai fericiţi, mai dispuşi să-i ajute pe alţii şi mai entuziaşti pentru viitor când sunt expuşi la ştiri care îi lasă fericiţi, emoţionaţi şi inspiraţi.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)  

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&

Zig Zag 22-04-2025 10:24

Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație

Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti