logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 21 iunie - Ziua muzicii, a motocicletei, a practicării yoga şi a selfie-urilor

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Sărbătoarea muzicii

Muzica, această artă ce exprimă trăiri şi sentimente prin intermediul sunetelor, este celebrată astăzi în aproape întreaga lume.

Această zi, care celebrează toţi muzicienii, amatori sau profesionişti şi toate genurile muzicale, se adresează oricărui tip de public şi contribuie la familiarizarea tuturor persoanelor, din orice medii sociale, cu toate expresiile muzicale.

Muzica uneşte, defineşte şi stimulează, atât mintea cât şi corpul, având beneficii şi pentru sănătate, aminteşte daysoftheyear.com. Studiile sugerează că ascultarea muzicii poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătăţii mintale, aducând relaxare, confort, alungând anxietatea şi stresul şi contribuind la starea de bine.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente.

Istoria acestei zile începe în octombrie 1981, când compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală - "La musique sera partout et le concert nulle part" ("Muzica va fi peste tot şi concertul nicăieri"), potrivit site-ului oficial fetedelamusique.culture.gouv.fr., dând un impuls apariţiei acestui festival de muzică. Prima ediţie a "Fete de la Musique" a fost organizată la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstiţiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, şi a urmărit să reunească în stradă toţi muzicienii.

În 1985, ziua muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat, cu ocazia Anului European al Muzicii, iar acum se dezvoltă în baza unui statut - "La Fete Européenne de la Musique", semnat la Budapesta, în 1997, şi deschis tuturor partenerilor care doresc să se alăture. Principiile acestui statut se aplică acum tuturor ţărilor, inclusiv din afara Europei, potrivit fetedelamusique.culture.gouv.fr.

Ziua mondială a motocicletei

În fiecare an, la 21 iunie, este sărbătorită Ziua mondială a motocicletei (#MotorcycleDay), prin care se celebrează existenţa acestui mijloc de deplasare şi senzaţia de libertate pe care "calul de fier" o oferă în şa.

Deşi a trecut aproape un secol şi jumătate de la inventarea motocicletei, acest autovehicul cu două roţi continuă să fascineze, să îşi dovedească mai mult ca oricând utilitatea în trafic şi să se reinventeze de la an la an.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Motocicletele au o istorie surprinzător de lungă, potrivit daysoftheyear.com, prima fiind creată în 1860 de Pierre Michaux la Paris. Această motocicletă timpurie era alimentată cu abur şi a fost una dintre puţinele de acest gen care au apărut în deceniile următoare. În 1885, a fost inventată prima motocicletă cu combustie internă, iar din acel moment lucrurile au explodat în domeniul motociclismului, pe măsură ce existenţa acestui mijloc de transport a devenit cunoscută publicului.

De la vehiculul pe aburi, la cel mai nou model electric de astăzi, motocicleta a fost utilizată de-a lungul istoriei în numeroase activităţi, începând cu cele recreative până la cele sportive, militare, de transport, de livrare, sau pentru intervenţii de urgenţă. Uşor de parcat şi de manevrat, rapide, versatile, cu un consum redus de combustibil, costuri de întreţinere mai mici şi mai puţin poluante comparativ cu maşinile, dar şi cu un nivel mai ridicat de satisfacţie în şa, motocicletele continuă să fie folosite şi astăzi, poate mai mult ca oricând, având în spate o întreagă industrie ce încearcă să ţină pasul cu nevoile utilizatorilor şi cu noile cerinţe din vremurile moderne.

Celebrarea yoga

Oamenii au moduri diferite de a se relaxa, unii beau un pahar cu vin, se uită la televizor, joacă un joc sau merg la cumpărături, alţii preferă activităţi fizice. Una dintre cele mai benefice şi mai vechi modalităţi de eliberare a tensiunii acumulate în corp, dar şi în minte, este yoga, o practică fizică, mentală şi spirituală ce îşi are originile în urmă cu circa 6.000 de ani în nordul Indiei şi a fost îmbrăţişată de-a lungul secolelor de restul lumii, în special începând din secolul al XIX-lea. Pentru a face cunoscute principiile şi beneficiile acesteia - la nivel individual, dar şi al societăţii - şi pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să o practice, a fost creată Ziua internaţională a yoga #YogaDay, marcată anual în această zi - ziua solstiţiului de vară.

Data de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională yoga, la 11 decembrie 2014, în urma adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluţiei 69/131. În acelaşi an, la 27 septembrie, premierul indian Narendra Modi înainta propunerea privind instituirea acestei zile, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

 

Foto: (c) RUNGROJ YONGRIT/EPA

Premierul indian sublinia faptul că "yoga este un dar nepreţuit al străvechilor tradiţii ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu este vorba despre exerciţiu, ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea şi natura", potrivit www.un.org.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat, de asemenea, statele membre să-şi ajute cetăţenii să reducă inactivitatea fizică, ce se numără printre primele zece cauze de deces la nivel mondial şi este un factor principal de risc pentru bolile care nu sunt transmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer şi diabet.

Ziua internaţională yoga a fost sărbătorită pentru prima dată în 2015, când şcoli de yoga, atât din India, cât şi din întreaga lume, au organizat o serie de programe speciale pentru marcarea acestei zile.

Potrivit site-ului oficial al Zilei internaţionale yoga, www.un.org/en/observances/yoga-day, tema ediţiei din acest an este "Yoga for Humanity" ("Yoga pentru umanitate"). "Esenţa yoga este echilibrul - nu doar echilibrul în interiorul corpului sau cel dintre minte şi corp, ci şi echilibrul în relaţia umană cu lumea. Yoga pune accent pe valorile atenţiei conştiente (mindfulness), moderaţiei, disciplinei şi perseverenţei. Când este pusă în aplicare în comunităţi şi societăţi, yoga oferă o cale pentru o viaţă sustenabilă. Yoga poate fi un instrument important în căutarea colectivă a umanităţii pentru promovarea unui stil de viaţă sustenabil, în armonie cu planeta Pământ", se argumentează pe site-ul acestei sărbători.

Ziua mondială a girafei

În fiecare an, la 21 iunie, este marcată, de asemenea, Ziua mondială a girafei, însoţită de hashtag-ul #GiraffeDay, în încercarea de a contribui la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa protejării acestei specii ale cărei exemplare se confruntă cu riscul de dispariţie în mediul natural, în principal din cauza braconajului şi a distrugerii habitatelor şi ecosistemelor lor.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO

Această zi a fost creată la iniţiativa Fundaţiei pentru Conservarea Girafei (Giraffe Conservation Foundation - GCF).

Potrivit GCF, în prezent mai există doar aproximativ 100.000 de girafe în mediul natural.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că girafele se îndreaptă către extincţie, numărul exemplarelor fiind cu aproximativ 40% mai mic decât în urmă cu trei decenii după cum a atras atenţia în 2016 Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în cadrul unei conferinţe ONU dedicată biodiversităţii. În acest context, girafele au fost introduse pe Lista Roşie a organizaţiei, ca specie "vulnerabilă".

Autoportrete digitale

Selfie-urile, fotografii autoportret realizate cu dispozitivele digitale şi distribuite pe reţelele sociale, au la rândul lor o zi a lor, marcată astăzi şi însoţită de hashtag-ul #SelfieDay.

 

Foto: (c) Sha Dati/Xinhua

Potrivit daysoftheyear.com, în 2014, BBC a declarat oficial Ziua naţională a selfie-urilor, ceea ce a condus, însă, la o reducere bruscă a interesului pentru astfel de fotografii. Totodată, o scădere similară a numărului de selfie-uri a fost remarcată după ce cuvântul "selfie" a fost introdus în paginile Oxford English Dictionary, devenit astfel oficial. Totuşi, interesul faţă de selfie-uri se menţine, fie că acestea sunt realizate cu telefonul mobil, cu tableta şi chiar cu drona.

Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului

Celebrată la 21 iunie, Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 iunie 2019 prin Rezoluţia A/RES/73/300 şi a fost marcată pentru prima dată în 2020.

ONU a decis marcarea acestei zile pentru a crea o oportunitate de informare a populaţiei despre cele două evenimente astronomice - solstiţiu şi echinocţiu - care au loc fiecare de două ori pe an, şi despre semnificaţia lor în cadrul mai multor religii şi culturi etnice. Adunarea Generală a ONU susţine că celebrarea acestor evenimente reprezintă o îngemănare a patrimoniului cultural şi a tradiţiilor existente de secole şi posibilitatea acestora de a juca un rol semnificativ în consolidarea legăturilor dintre popoare pe baza respectului reciproc şi a idealului de pace şi bună vecinătate, potrivit www.un.org/en/observances/solstice-day.

În această zi sunt marcate, de asemenea, Ziua smoothie-ului (#SmoothieDay), Ziua skateboarding-ului (#GoSkateboardingDay), Ziua piersicilor cu frişcă (#Peaches‘N'CreamDay) şi Ziua tartei cu cireşe (#CherryTartDay). AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)  

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&

Zig Zag 22-04-2025 10:24

Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație

Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti