logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 18 iunie - Ziua internaţională a picnicului, a sushi-ului şi a surfing-ului

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Internaţională a Picnicului

Se spune adesea că viaţa nu este un picnic, însă acest dicton nu este valabil şi de Ziua Internaţională a Picnicului (#InternationalPicnicDay), marcată anual pe 18 iunie - o ocazie perfectă de a mânca în aer liber alături de prieteni şi de familie.

Plasată în mod convenabil la mijlocul lunii iunie, această zi este de obicei pentru mulţi oameni una caldă şi însorită (cel puţin în emisfera nordică). Şi chiar dacă vremea nu vrea să coopereze, un picnic în interior poate fi un înlocuitor excelent pentru o masă în aer liber. Trebuie doar să întindeţi o pătură pe podea şi să vă bucuraţi de o masă simplă!

Cuvântul "picnic" îşi are, probabil, originile în limba franceză, mai exact în cuvântul "pique-nique". Se crede că acest tip de masă informală în aer liber a devenit o distracţie populară în Franţa după Revoluţia Franceză, când s-au putut vizita din nou parcurile regale ale ţării. Cu toate acestea, chiar dacă îşi are originile în Franţa, această modalitate încântătoare de petrecere a timpului liber s-a răspândit mai apoi în întreaga lume.

După cum o ştiu fanii romanelor lui Jane Austen, picnicurile din Anglia secolului al XIX-lea s-au transformat în evenimente sociale complexe, cu meniuri cuprinzând un sortiment variat de mezeluri şi plăcinte, care necesitau zile întregi de pregătire.

De-a lungul anilor, picnicurile au ajuns uneori reunească oameni de rând pentru un protest politic. Unul dintre cele mai faimoase manifestări de acest fel a fost "Picnicul Paneuropean" care a avut loc în vara anului 1989 la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Acesta a făcut parte din numeroasele proteste împotriva comunismului din acel an care au dus la căderea Cortinei de Fier.

Mai recent, în 2009, Cartea Recordurilor Guinness a consemnat cel mai mare picnic din lume, la care au participat peste 20.000 de persoane în Lisabona, Portugalia.

Picnicurile din zilele noastre pot fi ceva mai informale, uneori fiind suficiente doar câteva bucăţi de pâine şi de brânză aruncate într-o pungă de hârtie şi mâncate pe o bancă din parc. Un picnic poate fi axat pe aproape orice doresc participanţii, inclusiv pe jocuri şi pe alte activităţi în aer liber.

În prezent, notează site-ul Daysoftheyear.com, #InternationalPicnicDay este sărbătorită în numeroase ţări, fiind o oportunitate la îndemâna tuturor de a celebra frumuseţea mâncatului în aer liber!

Ziua Internaţională a Sushi-ului

Nu poţi cumpăra fericirea, dar poţi cumpăra sushi, ceea ce este cam acelaşi lucru, ne spune site-ul Daysoftheyear.com. În ultimele două decenii, această mâncare tradiţională japoneză, adesea echivalată cu peştele crud şi respinsă, din această cauză, de mulţi oameni, a devenit o adevărată senzaţie, căpătând chiar o zi aniversară în care fanii acestui preparat delicios încearcă să sensibilizeze opinia publică cu privire la adevărurile şi ficţiunile care îl înconjoară.

Urmărirea originilor sushi-ului ne poartă până în Asia de Sud-Est la o metodă de păstrare a peştelui pentru a fi consumat ulterior. Cunoscut sub numele de "narezushi", peştele era păstrat învelit în orez sărat şi fermentat, păstrându-se mai multe luni datorită fermentaţiei orezului. Iniţial, orezul era aruncat atunci când peştele era gata de consum, consumându-se doar acesta din urmă. Următoarea etapă a apariţiei sushi-ului modern este mai familiară pentru consumatorul din zilele noastre, fiind cunoscută sub numele de "namanare". Acesta consta dintr-un peşte parţial crud învelit în peşte şi consumat înainte ca aroma să se schimbe. De-a lungul timpului, sushi-ul s-a transformat dintr-o modalitate de conservare a peştelui într-o nouă formă de bucătărie. Aceasta nu a fost însă ultima etapă a evoluţiei acestui aliment popular.

În perioada Edo, între anii 1600 şi 1800 d.Hr. în Japonia, a apărut forma tradiţională de sushi pe care o cunoaştem astăzi. În acest moment, sushi-ul putea fi regăsit doar în cultura japoneză şi consta din peşte şi legume învelite în orez amestecat cu oţet. Această formă de sushi a cunoscut variaţii regionale, însă ideea care a stat la baza acesteia este încă una dintre cele mai populare forme de sushi din zilele noastre.

Sushi-ul poate conţine orice număr de ingrediente şi adesea include porţiuni gătite, cum ar fi în cazul sushi-ului de crab. Uneori, sushi-ul nu conţine deloc carne, constând în schimb într-un amestec pur vegetal. Ziua Internaţională a Sushi-ului este prin urmare ocazia de a explora această bucătărie şi tot ceea ce are ea de oferit şi poate veţi descoperi că aveţi un nou preparat preferat!

Şi când spunem că unii bucătari trăiesc şi respiră sushi vorbim serios. Pentru ei sushi-ul este mai mult decât un simplu produs alimentar. Pentru a deveni ceea ce în Japonia se numeşte "itamea" de sushi, este nevoie de mulţi ani de pregătire intensă şi de ucenicie. După aproximativ cinci ani de lucru cu un "itamae", un ucenic care se pregăteşte să se specializeze în sushi primeşte prima sarcină importantă: pregătirea orezului de sushi. Întregul proces de învăţare a pregătirii acestui preparat poate dura până la 20 de ani, aşa că dacă mergeţi la un bar de sushi, aveţi aproape garantată o mâncare excelentă .

Ziua Internaţională a Surfing-ului

Surferii iubesc oceanul şi placa de surf, punându-se în situaţii extrem de riscante pentru a prinde "valul perfect". Această apropiere de ocean a stat la baza Zilei Internaţionale a Surfing-ului, marcată în acest an pe 18 iunie, una dintre numeroasele sărbători care promovează acest sport nautic şi stilul de viaţă asociat lui, alături de protejarea mărilor şi oceanelor.

Ziua Internaţională a Surfing-ului a fost iniţiată în 2005 de către Surfing Magazine, o publicaţie care a apărut din 1964 până în 2017, şi de The Surfrider Foundation, un ONG dedicate păstrării oceanelor curate şi încurajării practicării acestui sport nautic.

Celebrată anual în a treia sâmbătă a lunii iunie, #InternationalSurfingDay este o sărbătoare care îi încurajează pe oameni să conştientizeze impactul activităţilor lor asupra mediului şi să protejeze mările şi oceanele, prin crearea unei pasiuni pentru surfing. Ideea acestei zile aniversare a apărut iniţial pe un forum de surfing în 1993, şi, deşi intenţia de a o celebra a existat, resursele transformării sale în realitate pur şi simplu nu au existat pe moment, notează site-ul Daysoftheyear.com.

În această zi, oamenii ies şi fac surf, însă se organizează şi concursuri, grătare, proiecţii de filme şi alte activităţi care le permit în acelaşi timp să se distreze şi să se informeze. Surferii pasionaţi se oferă voluntari pentru curăţarea plajelor, restaurarea habitatelor şi întreţinerea zonelor de agrement, iar organizaţii precum Surfrider Foundation solicită donaţii, creează campanii de strângere de fonduri şi organizează concursuri cu premii unice, cum ar fi plăci de surf şi skateboard-uri.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&