logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Camera Deputaților

Parlamentul României
Camera Deputaților

Grupul Parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor

SCRISOARE DESCHISÃ

Adresată președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, privind angajamentele neonorate ale autorităților de la Chișinău față de Mitropolia Basarabiei

Stimată doamnă Președinte,

În calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, vă adresez prezenta scrisoare deschisă în legătură cu o situație regretabilă, care riscă să compromită încrederea în angajamentele publice asumate de autoritățile de la Chișinău, atât în fața cetățenilor, cât și în fața României.

La 6 martie 2023 a fost depus, în Parlamentul Republicii Moldova, proiectul de lege nr. 57, care are ca obiect transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui bun imobil de patrimoniu național - clădire care a aparținut, până la ocupația sovietică, Arhiepiscopiei Chișinăului, parte a Patriarhiei Române. Este vorba despre bunul imobil cu numărul cadastral 0100520.227.01, amplasat în mun. Chișinău, str. 31 August 1989 nr. 78 - clădirea fostului Seminar teologic. Din 1926, în acest imobil a funcționat Facultatea de Teologie din Chișinău, extensiune a Universității din Iași, un simbol al identității spirituale și culturale românești din Basarabia.

Inițiativa legislativă a apărut ca urmare a promisiunilor ferme făcute la București de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prim-ministrului României de la acea vreme, Nicolae Ciucă, și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Angajamentul autorităților de la Chișinău a fost atunci prezentat ca un act de reparație istorică și de respect față de Mitropolia Basarabiei, care a îndurat zeci de ani de marginalizare instituțională.

Din păcate, timp de 2 ani de la depunerea proiectului, autoritățile de la Chișinău nu au întreprins nicio acțiune concretă pentru promovarea lui, astfel, conform art. 47 alin. (14) din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova, proiectele neincluse în ordinea de zi devin nule după doi ani de la înregistrare, în consecință din data de 6 martie 2025 proiectul a devenit nul (https://www.parlament.md/material-details-md.nspx?param=4bd27a3c-2ebc-4426-a250-58170a42f1ee).

Această lipsă de acțiune reflectă o neasumare gravă de responsabilitate și alimentează percepția unui tratament discriminatoriu aplicat Mitropoliei Basarabiei, singura structură ecleziastică românească legal recunoscută în Republica Moldova. În același timp, compromite, în mod direct, credibilitatea angajamentelor publice ale Republicii Moldova, afectând inclusiv dimensiunea morală a parcursului său european.

Doamnă Președinte,

Vă solicit, în calitate de garant al respectării Constituției și al coeziunii societății, să vă asumați deschis responsabilitatea pentru redresarea acestei situații și să verificați personal căile de aplicare a normelor legale spre deblocarea și adoptarea grabnică a legii privind transmiterea acestui imobil, ceea ce ar fi nu doar un act reparatoriu, ci și un gest necesar de reconciliere istorică și de reafirmare a valorilor comune romanești.

Este timpul că promisiunile făcute să fie respectate la Chișinău.

Valeriu Munteanu
Deputat, președinte al Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].