logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 10 iunie - Ziua ceaiului cu gheaţă, a ierburilor şi a condimentelor

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Ceaiului cu Gheaţă

Băuturile sunt o parte extrem de importantă a culturii moderne, reprezentând mai mult decât o simplă necesitate pentru organism. Bem apă pentru a supravieţui, sorbim cafea pentru a ne menţine în alertă, degustăm cocktailuri pentru a ne simţi revigoraţi şi pentru a intra în atmosferă şi consumăm sucuri pentru a ne relaxa şi a ne destinde. Diferite băuturi alimentează stări de spirit diverse şi ne oferă experienţe noi şi unice care joacă un rol important în viaţa noastră, atât în plan social cât şi pe plan personal. Când vine vorba de potolirea setei şi de a fi răcorit într-o zi călduroasă de vară, există o mulţime de băuturi din care putem alege. Mulţi vor desface o bere sau o sticlă de vin, dar ce-ar fi să gustaţi un ceai cu gheaţă? Există chiar şi o Zi a Ceaiului cu Gheaţă, marcată anual în state precum SUA în fiecare an pe 10 iunie şi dedicată exclusiv descoperirii şi savurării a tot ceea ce ţine de această băutură delicioasă.

 

 

Foto: (c)  ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO 


În Statele Unite, reţetele de preparare ale ceaiului cu gheaţă datează încă din anii 1870, însă abia în 1904 popularitatea acestei apreciate băuturi a explodat. Acest lucru s-a datorat în mare parte Expoziţiei Mondiale din acel an şi temperaturilor ridicate de vară. La Expoziţie se servea ceai cu gheaţă şi cum vizitatorii îl consumau în număr mare, în scurt timp acesta a ajuns să fie servit în pahare înalte, care de atunci s-au numit chiar aşa: pahare de ceai cu gheaţă. În plus, ştii că o băutură şi-a intrat cu adevărat în drepturi atunci când apar ustensilele speciale pentru prepararea ei: în cazul ceaiului cu gheaţă nu a fost vorba doar de pahare, ci şi de linguriţe sau furculiţe pentru bucăţile de lămâie, create pentru a face consumul mai uşor şi mai satisfăcător.

Ceaiul cu gheaţă este preparat de obicei din planta de ceai, dar, ca şi în cazul ceaiurilor calde, fructele sunt adesea o alegere populară pentru această băutură răcoroasă. Imaginaţi-vă parada de arome pe care o aveţi la dispoziţie; un ceai răcoros de mentă acompaniat de o felie de lime sau, dacă vă aflaţi în India, cu puţin ghimbir, dacă vreţi să-l beţi ca localnicii.

Ziua naţională a ceaiului cu gheaţă a fost creată pentru a aduce un omagiu acestei băuturi populare şi delicioase şi este o ocazie de care ar trebui să profităm cât mai mulţi dintre noi. Ceaiul cu gheaţă este o băutură cu o popularitate crescândă pentru care există o bază în creştere de consumatori, atât în Statele Unite, cât şi în alte părţi ale lumii. Acesta este motivul pentru care producătorii continuă să propună publicului arome diferite şi interesante de ceai cu gheaţă.

Ziua Ierburilor şi a Condimentelor

Oamenii au folosit ierburi şi condimente pentru a-şi aromatiza mâncarea probabil de la începutul istoriei, aşa că ideea unei Zile a Ierburilor şi Condimentelor (#HerbsandSpicesDay), marcată anual în state precum SUA în data de 10 iunie, pare o idee excelentă, dat fiind contribuţia lor esenţială la a da cel mai bun gust unei mari varietăţi de preparate.

Ideea condimentării mâncării ar putea data din timpul societăţilor de vânătorilor-culegători, care înveleau în frunze carnea şi au descoperit din întâmplare că acestea dădeau cărnii un anumit tip de aromă. Pe măsură ce timpul a trecut s-a descoperit că tot mai multe plante erau aromate şi savuroase, dar şi că aveau adesea alte proprietăţi benefice. Condimentele au fost descoperite atunci când rădăcinile, frunzele sau alte părţi ale plantelor au fost uscate, măcinate şi folosite la gătit, folosite în scopuri medicinale de-a lungul istoriei omenirii.

Se ştie că vechii egipteni foloseau scorţişoara, macul şi menta, în timp ce în China antică erau cunoscute scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele - printre numeroase alte condimente. De asemenea, în Mesopotamia antică, cimbrul, susanul, cardamomul şi coriandrul erau importante pentru prepararea mâncărurilor.

De-a lungul istoriei, condimentele au fost considerate o marfă valoroasă şi folosite chiar ca monedă de schimb în anumite perioade. La un moment dat, nucşoara valora mai mult decât greutatea sa în aur, cuişoarele erau deseori oferite ca bonus docherilor din Londra, iar boabele de piper au fost cerute ca răscumpărare în cazul jefuirii Romei în anul 410 d.Hr. Începând cu anul 130 î.Hr., Drumul Mătăsii a fost o cale importantă pentru comercianţii de mirodenii de a-şi duce marfa din Est în Vest, în special între Grecia şi China. Timp de peste 1.500 de ani, această reţea de drumuri a conţinut noduri comerciale, drumuri şi pieţe amplasate strategic pentru călători şi comercianţi.

În cele din urmă, au început să apară companii dedicate comercializării mirodeniilor, care aduceau ierburi şi condimente exotice din locuri îndepărtate, mai întâi pentru cei bogaţi şi pentru membrii familiilor regale şi, în cele din urmă, pentru oamenii de rând. Astăzi, doar deschizând dulapul din bucătărie putem experimenta o întreagă colecţie de condimente şi de ierburi aromate şi savuroase, provenind probabil din întreaga lume!

Mică cronologie a condimentelor şi plantelor aromatice:

2800 î.Hr. Primele menţiuni ale scorţişoarei în scrierile chinezeşti: Originară din Ceylon, în prezent Sri Lanka, scorţişoara este pomenită în limba cantoneză, unde este cunoscută sub numele de "kwai".
1500 î.Hr. Condimentele sunt folosite în scop medicinal în Egiptul Antic: Papirusurile notează utilizarea feniculului, chimenului, coriandrului, usturoiului, mentei, cepei, macului şi a mentei în tratamentele medicale.
1773 Condimentele înlocuiesc ceaiul negru în America. Odată cu problemele politice asociate Boston Tea Party, americanii încep să îşi prepare ceaiul din plante şi condimente precum roiniţa, salvia, muşeţelul, menta, sasafrasul şi altele.
1889 Se înfiinţează McCormick & Company: Această companie de condimente cu sediul în Maryland începe cu vânzări din uşă în uşă, însă va deveni cel mai mare producător de condimente şi de mirodenii din lume.
1897 Se publică romanul "Dracula", de Bram Stoker. Cu 21 de menţiuni diferite ale usturoiului, acest roman aduce în prim-plan legenda conform căreia vampirii au o aversiune profundă faţă de această plantă.

Potrivit unui studiu din 2015, înlocuirea sării cu ierburi şi condimente poate reduce aportul zilnic de sodiu al unei persoane cu aproape 1000 mg în fiecare zi, scăzând riscul unor boli precum hipertensiunea arterială, un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral şi bolile de inimă. Nu doar că înlocuirea sării cu ierburi şi condimentelor ajută la reducerea aportului de sodiu, însă anumite tipuri de ierburi şi condimente, consumate regulat, pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamaţiilor şi la minimizarea deteriorării celulelor din organism. Turmericul, cardamomul, scorţişoara, usturoiul, ardeiul iute şi chimenul sunt câteva dintre condimentele care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă.

Unul dintre cele mai bune moduri de a sărbători #HerbsandSpicesDay este să vă cultivaţi singuri plantele aromatice, ne recomandă site-ul Daysoftheyear.com. Fără a necesita prea multe eforturi, iată câteva plante care pot fi crescute cu uşurinţă în curtea din spate sau în ghivece:

Busuiocul. Această plantă versatilă poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv în pesto, sosuri de roşii şi oţeturi. Sau poate fi servit proaspăt cu roşii şi mozzarella într-o salată caprese. Plantaţi busuiocul într-un spaţiu care primeşte mult soare şi are un sol bine drenat.

Menta. Utilă într-o multitudine de moduri, menta este atât de prolifică încât mulţi oameni preferă să o cultive în containere pentru a nu se răspândi şi a nu acapara întreaga grădină. Cu peste 600 de soiuri diferite, cum ar fi menta piperată, menta verde sau menta ciocolată, veţi găsi cu siguranţă un sortiment pe care vă va plăcea să-l adăugaţi în ceaiul rece sau în salatele de vară.

Pătrunjelul. Această plantă cu frunze plate creşte uşor şi este o încântare de folosit pentru a găti supe şi alte mâncăruri. În plus, chiar dacă este cultivat în curte, pătrunjelul poate fi uşor uscat şi păstrat pentru a fi folosit în lunile de iarnă.

Rozmarinul. Cu aspect de arbust mai degrabă decât de plantă, rozmarinul oferă arome încântătoare şi adoră soarele. Este, totodată, bun pentru memorie şi un excelent stimulent pentru dispoziţie.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Condimente expuse in cadrul 'Sirha 2015', unul dintre cele mai importante saloane din lume dedicate gastronomiei şi industriei hoteliere, ce s-a desfăşurat la Lyon (Franta).

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&