Jubileul de Platină: Elisabeta a II-a, o viaţă petrecută în slujba britanicilor

Devenită regină la doar 25 de ani, Elisabeta a II-a şi-a petrecut întreaga viaţă în slujba supuşilor săi, participând neobosită la numeroase angajamente oficiale, mereu cu zâmbetul pe buze, înainte de a încetini ritmul de lucru pe măsură ce se apropia de împlinirea a 70 de ani de domnie, informează AFP.
Ajunsă la vârsta de 96 de ani şi confruntându-se cu dificultăţi de mobilitate, regina britanică şi-a limitat apariţiile publice şi se deplasează de acum cu ajutorul unui baston. Suverana predă treptat ştafeta fiului ei cel mare, Charles, în vârstă de 73 de ani, deşi continuă să discute cu regularitate cu diverşi diplomaţi în sistem de teleconferinţă şi nu a pierdut nimic din vioiciunea minţii sale, potrivit apropiaţilor ei.
Pe lângă problemele de sănătate, moartea în aprilie 2021 a prinţului Philip, soţul ei timp de şapte decenii, a afectat-o profund pe regina Elisabeta a II-a, care s-a îndrăgostit de el pe când avea 13 ani şi cu care s-a căsătorit la vârsta de 21 de ani.
Regina locuieşte în prezent la Castelul Windsor, la vest de Londra, după ce a părăsit Palatul Buckingham la începutul pandemiei de coronavirus.
În Regatul Unit, niciun monarh nu a domnit atât de mult timp. Chipul ei se află peste tot: pe bancnote, timbre şi cutii poştale. Iar popularitatea sa este imensă.
Armata de Rezervişti
Totuşi, Elizabeth Alexandra Mary, născută în cartierul Mayfair din Londra pe 21 aprilie 1926, nu părea destinată să devină regină.
Prinţesa "Lilibet", cu bucle blonde şi chip angelic, a crescut într-o anumită nepăsare faţă de ierarhia regală. Dar, la sfârşitul anului 1936, unchiul ei Eduard al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o femeie americană care era deja de două ori divorţată. Tatăl lui Elizabeth, un prinţ timid şi afectat de o deficienţă de pronunţie, a devenit atunci regele George al VI-lea al Marii Britanii.
Tânăra prinţesă a fost adusă în austerul Palat Buckingham şi a fost şcolarizată la domiciliu alături de sora ei, Margaret, cu patru ani mai mică.
Dorind să se pregătească pentru viitorul ei rol de regină, a studiat dreptul şi istoria constituţională, învăţând totodată limba franceză.
Spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a alăturat armatei de rezervişti, la vârsta de 19 ani, conducând camioane militare.
La 21 de ani, în 1947, s-a căsătorit cu elegantul ofiţer Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrei al Greciei, în cadrul unei ceremonii care a făcut să viseze Marea Britanie de după război, o ţară încă marcată de numeroase privaţiuni.
Pe 6 decembrie 1952, în timpul unei vizite în Kenya, a aflat vestea despre moartea bruscă a tatălui ei. S-a întors imediat în Regatul Unit şi a fost încoronată pe 2 iunie 1953.
Devenită la 25 de ani suverana Regatului Unit, Canadei, Australiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Pakistanului şi Ceylonului (actuala Sri Lanka), tânăra regină le-a promis supuşilor ei că va fi "demnă de încrederea lor pentru toată viaţa".
Liniştea din mijlocul furtunii
Înzestrată cu un profund simţ al datoriei, a participat în fiecare an, până recent, la sute de angajamente, recepţii organizate în onoarea demnitarilor străini la Palatul Buckingham şi ceremonii de înmânare de decoraţii, susţinând în acelaşi timp şi numeroase turnee în străinătate.
Pentru a putea fi văzută de spectatori în pofida înălţimii sale (1m63), a adoptat ţinute colorate, cu o pălărie asortată cu poşeta, inventând astfel o veritabilă "uniformă" pentru personificarea funcţiei sale.
După o scurtă spitalizare în octombrie 2021 pentru analize medicale a căror natură nu a fost niciodată dezvăluită, suverana britanică a fost nevoită să îşi reducă ritmul activităţilor, la recomandarea medicilor.
Se sprijină pe o familie regală care a decis să strângă rândurile după distanţarea, în 2020, a nepotului ei Harry, care s-a mutat în California şi a acuzat "Firma" - porecla dată casei regale - că nu a susţinut-o suficient şi că a dat dovadă de rasism faţă de soţia lui, Meghan, care este metisă.
Prinţul Andrew, adeseori considerat fiul preferat al reginei, a fost obligat să facă un pas în spate şi să se retragă din activităţile oficiale, din cauza legăturilor sale cu scandalul Epstein.
Femeie foarte credincioasă, Elisabeta a II-a a întruchipat stabilitatea în sânul unei familii afectate cu regularitate de scandaluri.
Regina a declarat într-un discurs public că 1992 a fost un "Annus Horribilis", după ce trei dintre copiii ei - Charles, Anne şi Andrew - au divorţat, iar Castelul Windsor a fost victima unui incendiu devastator.
Suverana a rămas însă o persoană stoică, păstrând o direcţie constantă în timpuri zbuciumate, însă acel stil rezervat i-a adus o serie de critici după moartea prinţesei Diana în 1997.
Deşi se adresează de fiecare Crăciun cetăţenilor britanici cu ocazia unei alocuţiuni televizate, suverana îşi ţine părerile pentru ea însăşi şi nu a acordat niciodată un interviu.
Primindu-l în audienţă în fiecare săptămână pe şeful Guvernului, regina îşi păstrează o neutralitate politică strictă.
În timpul verii, pleacă la Balmoral, domeniul ei din Scoţia, unde schimbă pălăria elegantă cu un batic simplu şi pantofii cu toc cu o pereche de cizme. Iubitoare de câini, mai ales din rasa Corgi, şi de cai, suverana Marii Britanii continuă să călărească, deşi a depăşit deja cu mult vârsta de 90 de ani. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Jubileul de Platină: Diana Ross, cap de afiş la concertul dedicat reginei Elisabeta a II-a
Jubileul de Platină: Programul festivităţilor programate în perioada 2-5 iunie
Jubileul de Platină: Jubileele regale, cronici ale unui Regat Unit care se schimbă (GALERIE FOTO)
Jubileul de Platină: Principalele date care au marcat domnia reginei Elisabeta a II-a (GALERIE FOTO)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d