''It's today; My favorite day''/ 29 mai - Ziua Everest, a biscuiţilor şi agrafei de hârtie

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Pe "acoperişul lumii"
În fiecare an, la această dată, este celebrată Ziua internaţională a Muntelui Everest (#EverestDay) pentru a marca momentul istoric în care neo-zeelandezul Edmund Hillary şi nepalezul Tenzing Norgay au cucerit pentru prima dată cel mai înalt vârf de pe Pământ, la 29 mai 1953.
Cu o înălţime oficială de 8.848,86 metri, potrivit ultimelor date anunţate în 2020 de autorităţile din Nepal, Muntele Everest este celebru pe tot globul pentru că este cel mai înalt de pe glob, multe persoane visând, încercând şi puţin reuşind să-i cucerească vârful.
Ziua internaţională a Muntelui Everest îi celebrează pe aventurierii care au reuşit pentru prima dată să escaladeze vârful, dar şi pe toţi alpiniştii îndrăzneţi care îşi asumă uriaşele riscuri pentru a păşi pe "acoperişul lumii".
Situat la graniţa dintre Nepal şi China în Himalaya, acest munte a căpătat mai multe nume de-a lungul deceniilor - numele său nepalez este Sagarmatha, cel tibetan este Qomolangma ("Zeiţa sfântă a lumii"), în timp ce numele englezesc provine de geodezul britanic Sir George Everest (1790-1866), care a condus Serviciul Geodezic al Indiei.
Tentativele de escaladare a Muntelui Everest au început în anii 1920, cu diverse expediţii conduse de britanici. În timp ce câţiva alpinişti s-au apropiat de vârf, abia în 1953, în timpul celei de-a noua expediţii, această performanţă supremă a fost în cele din urmă realizată de şerpaşul nepalo-indian Tenzing Norgay şi Edmund Hillary.
Deşi este posibil ca alţi doi alpinişti, George Mallory şi Andrew Irvine, să fi atins vârful în 1924, ei au dispărut după ce au plecat în ultima etapă a călătoriei şi nu se cunoaşte dacă au reuşit să-şi îndeplinească misiunea, trupul lui Mallory fiind descoperit în 1999.
Din 1953, mii de alţi alpinişti, de la 13 ani la 80 de ani, au continuat să urce pe munte, numărul lor fiind tot mai mare de la an la an.
O gustare care a scris istorie
Dulci sau săraţi, simpli ori cu arome, cu fructe sau ciocolată şi chiar cu umplutură, rotunzi, spiralaţi, ovali, în formă de inimă sau de stea... Biscuiţii sunt prezenţi în casele tuturor şi pe toate mesele, la orice vârstă, fiind unul dintre cele mai cunoscute, consumate şi diverse gustări din lume. Aşadar, nu este deloc întâmplător că există Ziua biscuitului (#BiscuitDay).
Biscuiţii sunt o invenţie culinară străveche, fiind creaţi mai mult din necesitate, datorită posibilităţii de a fi păstraţi pe termen lung. Pentru negustorii şi soldaţii din secolele trecute, care străbăteau distanţe lungi, nu aveau mereu acces la hrană şi nu puteau să păstreze alimentele proaspete, biscuiţii au reprezentat o gustare ce le oferea o sursă de calorii pentru întreaga călătorie, pe lângă carne şi fructe uscate.
Tehnica de preparare a biscuiţilor a evoluat de-a lungul timpului, însă a avut la bază acelaşi concept coacerea aluatului la foc mic pentru o perioadă lungă de timp pentru scăderea umidităţii, prevenind astfel apariţia mucegaiului. Astfel, pâinea uscată, obţinută din diverse cereale şi seminţe şi similară biscuiţilor, a devenit un aliment de bază în vechile imperii şi mai ales în călătoriile pe mare.
Biscuiţii au jucat, de asemenea, un rol proeminent în istoria timpurie a medicinei, potrivit daysoftheyear.com. Mulţi medici credeau că problemele de sănătate apăreau în intestine şi de aceea recomandau pacienţilor să mănânce biscuiţi. Preparaţi din cereale integrale măcinate, fără zahăr, aceştia erau bogaţi în fibre alimentare, ajutau digestia şi erau săţioşi.
De altfel, biscuiţii au început să fie consideraţi o gustare dulce, sau un desert, abia în secolul al VII-lea, când în cocă au fost încorporate alte ingrediente precum ouă, unt şi smântână şi, mai târziu, fructe, ori miere.
În Europa, biscuiţii au ajuns la sfârşitul secolului al X-lea. Una dintre principalele arome era ghimbirul.
Ulterior, introducerea zahărului în reţelele de biscuiţi i-a adus acestui preparat notorietatea.
Agrafa, un accesoriu universal
Agrafa de hârtie se numără printre obiectele cărora nu le recunoaştem importanţa decât în momentele în care avem nevoie de ele şi nu ne sunt la îndemână. Mai ales pentru că agrafa, care şi-a dovedit utilitatea de-a lungul deceniilor pe tot globul, este folosită şi în alte scopuri. Astfel, acest mic obiect indispensabil se poate transforma cu uşurinţă în agăţătoare pentru ornamente precum globuri de Crăciun, cârlig pentru recuperarea unor obiecte mici rătăcite în locuri greu accesibile, unealtă pentru desfundat mici căi de scurgere, cheiţă pentru fermoar, sârmă pentru strâns diverse obiecte între ele, "inel" pentru chei, "dop" pentru tuburi cu adeziv lichid, dispozitiv de prindere a plantelor de araci, agrafă "de urgenţă" pentru păr, accesoriu vestimentar neconvenţional şi multe altele.
Astăzi, de #PaperclipDay, se celebrează invenţia agrafei de către americanul Samuel B. Fay, în 1867. Însă, agrafa de hârtie, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost concepută de inventatorul norvegian Johan Vaaler.
Pe lângă toate rolurile sale, agrafa a fost folosită şi ca simbol al rezistenţei norvegiene în faţa ocupaţiei germane, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a-şi arăta solidaritatea cu ceilalţi norvegieni în acele vremuri dificile, mulţi purtau agrafe la reverele hainelor, potrivit daysoftheyear.com. Naziştii au văzut această demonstraţie de solidaritate drept o ameninţare şi, la scurt timp, au interzis complet agrafele de hârtie, ameninţându-i cu pedepse severe pe cei care îndrăzneau să le poarte. O agrafă enormă, de peste un metru lăţime şi cinci metri înălţime a fost ridicată în Sandvika, Norvegia, pentru a le aminti tuturor despre rolul pe care l-a jucat acest obiect mic în istoria naţiunii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa fotografiilor: www.daysoftheyear.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d