''It's today; My favorite day''/ 27 mai - Ziua loţiunii de plajă, a peştelui pane cu cartofi prăjiţi şi a benzii adezive

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua conştientizării arsurilor solare
Pentru a contribui la reducerea ratelor ridicate de cancer de piele din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete, Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele din Statele Unite a desemnat ziua de vineri de dinaintea Memorial Day drept #DontFryDay în scopul conştientizării problemelor de siguranţă privind expunerea la soare. În 2022, această zi este marcată pe 27 mai.
Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele încurajează pe toată lumea, inclusiv organizaţii non-profit, guverne locale, statale şi federale, profesionişti din domeniul sănătăţii publice şi din cel al educaţiei să promoveze importanţa prevenirii cancerului de piele şi adoptarea unui comportament profilactic.
Ziua loţiunii de plajă
Ziua loţiunii de plajă (#SunscreenDay) îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra efectelor nocive ale soarelui (arsuri dureroase, riduri sau chiar cancer de piele), precum şi asupra importanţei protecţiei solare.
Cremele pentru protecţie solară apără pielea de efectele nocive ale ultravioletelor formând o barieră protectoare - folosite în mod corespunzător, pot ajuta la prevenirea cancerului de piele. Expunerea la soare deteriorează pielea şi poate accelera procesul de îmbătrânire, aşadar aplicarea unei creme de protecţie solară contribuie la păstrarea unui aspect mai tânăr al pielii pentru un timp mai îndelungat.
Ziua loţiunii de plajă este un prilej de a reaminti principalele metode de protejare împotriva razelor soarelui: evitarea expunerii în cele mai călduroase momente ale zilei (11:00 AM -2:00 PM), un consum bogat de lichide şi folosirea cremelor pentru protecţie solară.
Istoria cremelor pentru protecţie solară a început în anii 1930-1940, când diferite produse au început să fie dezvoltate independent de chimişti din diferite părţi ale lumii.
În 1932, chimistul australian H.A. Milton Blake a fabricat o cremă pentru prevenirea arsurilor solare folosind o substanţă care absoarbe radiaţiile ultraviolete cunoscută pentru proprietăţile sale vindecătoare. Prin perseverenţă şi încercări repetate, Blake a început comercializarea cremei sale pentru protecţie solară pe scară largă, iar compania fondată de el continuă să funcţioneze şi astăzi în Australia furnizând produse pentru protejarea pielii.
Prima cremă de protecţie solară comercială a fost introdusă pe piaţă în 1936 de chimistul francez Eugene Schueller, fondatorul companiei L'Oréal.
În 1944, în plin război mondial, pilotul american devenit apoi farmacist Benjamin Green a patentat Red Vet Pet, un blocant fizic al razelor ultraviolete cu o eficienţă limitată. Substanţa roşie şi lipicioasă a fost creată drept răspuns la conştientizarea faptului că expunerea solară în exces reprezintă un pericol real în special pentru soldaţii staţionaţi în bazele din Oceanul Pacific.
Chimistul german Franz Greiter a dezvoltat la rândul său o cremă pentru soare în 1946 după ce a suferit de arsuri solare în timpul unei drumeţii montane. Denumit ''Glacier Cream'', produsul său a devenit piatra de temelie a gamei diverse a companiei Piz Buin. Ulterior, Franz Greiter a dezvoltat sistemul SPF (Sun Protection Factor), adoptat la nivel global drept standard pentru măsurarea eficienţei unei creme solare în blocarea razelor ultraviolete.
În ultimul deceniu, odată cu conştientizarea pericolelor cancerului de piele, varietatea produselor de protecţie solară a explodat. Nu doar că suntem capabili să ne protejăm pielea cu noţiuni tradiţionale şi creme, dar filtrele solare sunt de asemenea adăugate în creme hidratante, rujuri sau pudre.
Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi
Un preparat tipic britanic, peştele pane cu cartofi prăjiţi, este celebrat pe 27 mai.
Istoria acestui fel de mâncare este strâns legată de istoria clasei muncitoare din Marea Britanie. La sfârşitul anilor 1800, pescuitul cu traule a devenit o parte importantă a industriei economice din Marea Nordului, având drept rezultat o disponibilitatea crescută a peştelui proaspăt în regiuni din interiorul Insulelor Britanice în special în oraşe.
Sursa foto: publicholidayguide.com
Drept urmare, peştele pane cu cartofi prăjiţi, un preparat ieftin, foarte săţios şi cu un aport caloric ridicat, a creat o fundaţie excelentă pentru alimentaţia clasei muncitoare, care, în secolul al XIX-lea, deţinea slujbe extrem de solicitante din punct de vedere fizic. Astfel preparatul a început să fie disponibil în aproape toate aglomerările urbane, oferit de vânzători stradali.
Preparatul a devenit apoi popular în toată lumea, în special în Canada şi Statele Unite.
Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi a început să fie sărbătorită din 2015.
Ziua benzii adezive
Ziua de 27 mai este de asemenea dedicată uneia dintre cele mai utile invenţii din toate timpurile: banda adezivă. Folosită pentru a lipi diverse lucruri cum ar fi plicuri de scrisori sau bucăţi rupte de hârtie, dar şi la ambalarea cadourilor, banda adezivă este nelipsită de pe orice birou.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Cunoscută şi sub denumirea de ''scotch'', banda adezivă a fost inventată de Richard Gurley Drew (1899-1980) în anii 1930. Iniţial, scopul invenţiei era de a sigila ambalajele din celofan vândute în magazinele alimentare şi brutării.
Denumirea ''scotch'' are la bază o istorie interesantă. Unul dintre primii utilizatori ai benzii adezive a întâmpinat dificultăţi atunci când a testat noua invenţie şi a ţipat furios folosind cuvântul ''scotch''. În vremea aceea, cuvântul era considerat argotic, iar fabricanţii au considerat că se potriveşte foarte bine produsului. În scurtă vreme, ''scotch'' a intrat în vocabularul obişnuit, iar banda adezivă a devenit o invenţie populară.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: timeanddate.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d